Δοκιμάσαμε το Roasted by Mimaya και η κρεατοφαγική μας απόλαυση ξεπέρασε ουρανοξύστη
Σε έναν ανανεωμένο χώρο, το γνωστό μας Mimaya μάς ξανασυστήνεται με πρωταγωνιστή το κρέας. Ένα είναι σίγουρο. It’s time for meat.
- 08/03/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Η γνωριμία μου με το Mimaya έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν η Ιταλία φιγούραρε στα πιάτα του. Ένα Ιταλικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν είπε ένα μεγάλο Grazie Mille στη μαμά Ιταλία και ξεκίνησε για νέες (Roasted) προκλήσεις. Γιατί όπως το καράβι είναι ασφαλές στο λιμάνι αλλά δεν φτιάχτηκε για να μένει αγκυροβολημένο, έτσι και το Mimaya δημιουργήθηκε για να (μας) ταξιδεύει σε ανεξερεύνητες…γεύσεις, ακόμη κι αν o πρωταγωνιστής είναι το πολύ γνώριμo, σε όλους μας, κρέας.
Ανεξερεύνητες, βέβαια όπως το πάρει κανείς, αφού ο σεφ (και ιδιοκτήτης) του Roasted by Mimaya, Μιχάλης Ηρωγλίδης μετράει στο ενεργητικό του πολλά χρόνια πείρας σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Hilton στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλά είδη κουζίνας. Και ακριβώς η εμπειρία του αυτή, ήταν που τον οδήγησε ήδη από το 2011, να σερβίρει Black Angus στο Mimaya, όταν σχεδόν κανείς δεν το σέρβιρε στη Γλυφάδα.
Την προσθήκη “Roasted” στην ταμπέλα την είδα ένα χειμωνιάτικο απόγευμα που έτυχε να περνάω από την οδό Μάρκου Μπότσαρη, ένα δρομάκι που φαινομενικά δεν οδηγεί πουθενά κι όμως οδηγεί σ’ ένα γαστριμαργικό παράδεισο. «Ήθελα να κάνω κάτι πιο παρεΐστικο, πιο χαλαρό. Να μην νιώθουν πως χρειάζεται να κλείσουν τραπέζι για να έρθουν, αλλά να είναι περισσότερο μια επιλογή της στιγμής» μου είπε λίγες μέρες αργότερα ο Μιχάλης Ηρωγλίδης, όταν τον ρώτησα για την απόφαση της αλλαγής.
Γιατί φυσικά, ήταν θέμα χρόνου να επισκεφτώ την Roasted εκδοχή του Mimaya με το νέο, κρεατολαγνικό προφίλ, πλέον. Αν αναρωτιέσαι κι εσύ για την προέλευση του ονόματος, βγήκε από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των 3 ιδιοκτητών, Μιχάλης, Μαίρη και Γιάννης.
Στη δική μου κριτική γεύσης, δύο είδη εγκρίνουν ή όχι ένα εστιατόριο. Το ριζότο, -που είναι σπάνια όσο κρεμώδες, βρασμένο και γευστικό πρέπει- και το κρέας που πολύ συχνά μου μυρίζει, είναι σκληρό ή μου φαίνεται ακόμη και παντελώς άγευστο. Το Mimaya είχε περάσει το τεστ του ριζότου με μεγάλη επιτυχία (το οποίο και παραμένει στον κατάλογο μαζί με δύο ακόμη μακαρονάδες για τους φανατικούς και τους φίλους σου vegan). Έπρεπε επειγόντως να τεστάρω και το κρέας για να δω αν θ’ ανυψωθεί και το Roasted by Mimaya στο Πάνθεον των εστιατορίων της καρδιάς μου.
Ένα βράδυ Παρασκευής, λοιπόν, μπαίνω στο ανανεωμένο εστιατόριο που φλερτάρει με τη minimal αισθητική, βγάζοντας μια αίσθηση πως το φως το πλημμυρίζει από παντού, αφού το λευκό χρώμα πρωταγωνιστεί και «αγκαλιάζει» ένα δάπεδο με πλακάκι ξύλου, που προσθέτει ζεστασιά στο χώρο. Κάθομαι στο αγαπημένο μου τραπέζι, αυτό που επέλεγα κι όταν πήγαινα για ιταλικό, ακριβώς δίπλα στην industrial τζαμαρία και μπροστά από τη μεγάλη ταπετσαρία που απεικονίζει ένα κανάλι στο Άμστερνταμ.
Ο κατάλογος που φτάνει στα χέρια μου, περικλείεται από ζωγραφισμένα λαχανικά, ενώ προλογίζεται με την ατάκα «Για να μας ανοίξει η όρεξη» (η δική μου βέβαια είναι πάντα ανοιχτή αλλά δεν θα πω όχι). Παραγγέλνω μια φρέσκια σαλάτα λαχανικών με ντοματίνια, vinaigrette από πετιμέζι και τυρί Βερμίου που πανάρεται και ψήνεται. Ένα γευστικό ποίημα απλότητας. Για την επόμενη φορά σημείωσα στο τεφτέρι μου τη νοστιμότατη Μακεδονίτικη πατατοσαλάτα με παστράμι Δράμας, διότι ο σεφ κατάγεται από τη Δράμα και την τιμά στο μενού του τη γενέτειρα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα θα έλεγα. Εδώ υπάρχει και η πολύ βολική και συμφέρουσα για τον πελάτη διαφοροποίηση στην τιμή, ανάλογα με το αν η σαλάτα είναι για 2 άτομα ή για 4.
Για όση ώρα περιμένουμε να ψηθεί το κρεατάκι μας, οι επιλογές δίνουν και παίρνουν. Από φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένο κρεμμύδι, κοπανιστή Βόλου με πιπεριά μέχρι μελιτζάνες παστρόκιο Κέρκυρας, παστουρμαδοπιτάκια από την Πόλη και μπουρεκάκια Θεσσαλονίκης γεμιστά με κασέρι Ελασσόνας. Εγώ επέλεξα ένα mix από ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου, γιατί μου θυμίζουν καλοκαίρι και βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των ορεκτικών μου.
Την περιέργειά μου γαργάλησε και ο ψητός καβουρμάς σε πήλινο, μια σύνθεση με σάλτσα ντομάτας, φέτα, τραγανά πατατάκια που μουλιάζουν και από πάνω χτυπητό αυγό. «Το πιάτο είναι μια δική μου έμπνευση, με επιρροές από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία συγκεκριμένα. Ο καβουρμάς είναι από τα Καραμανλίδικα του Φάνη στο κέντρο. Κι εκείνος, όπως κι εγώ είναι από τη Δράμα και παράγει γεύσεις από το παρελθόν, με ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας» μου λέει ο Μιχάλης Ηρωγλίδης.
Και περνάμε στο παρασύνθημα. «Δεν θα θέλατε να το μοιραστείτε με κανέναν» λέει στον κατάλογο και θα συμφωνήσω πάραυτα. Από κοτόπουλο piccata με Cajun, σουβλάκι κοτόπουλο με Ras Ek Hanout, χοιρινό καραμελωμένο Braten ψητό στο φούρνο, tri tip μοσχαρίσιο, flank steak μοσχαρίσιο Black Angus, κεμπάπ πολίτικο μέχρι λουκάνικο peperone ελαφρώς πικάντικο, δεν ήξερα τι να πρωτοπαραγγείλω. Και έτσι τα παρήγγειλα όλα. Πώς; Μ’ έναν ουρανοξύστη ψητών κρεάτων!
«Ήθελα να μπούμε στην αγορά με κάτι διαφορετικό. Έτσι βρήκα αυτές τις πρωτότυπες κατασκευές. Τα σχέδια είναι από το Νίκο Καρούσο στην Καλαμάτα. Είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα από υλικά ειδικά και υγειονομικά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα. Επειδή το συγκεκριμένο είναι ψηλό, σκέφτηκα να το ονομάσω ουρανοξύστη και να κρέμονται από εκεί τα σουβλιά». Το «πιάτο» είναι μια υπερπαραγωγή εμφανισιακά, μέχρι να το δοκιμάσεις. Εκεί αντιλαμβάνεσαι πως είναι και μια υπερπαραγωγή γευστικά. Δεν ξέρω αν είναι η μαρινάδα, το ψήσιμο, το γεγονός πως τα κρέατα είναι ελληνικά και ολόφρεσκα ή η τέχνη του σεφ – μάλλον όλα μαζί- αλλά η νοστιμάδα τους δεν έχει όρια.
Ζήτησα από τον σεφ να μου κάνει μια παρουσίαση πριν ξεκινήσω να τρώω (aka πέσω με τα μούτρα από τον ουρανοξύστη) γιατί μετά δεν άκουγα τίποτα και κανέναν. «Εδώ έχουμε χοιρινό σουβλάκι και κοτόπουλο σουβλάκι με κόκκινη πιπεριά, μαριναρισμένα. Έχουν ποτίσει ώρες και πάντα η μαρινάδα δίνει μια εντελώς διαφορετική νότα στο κρέας. Νότα γεύσης, υφής, αλλά και το πόσο μαλακό είναι το κρέας. Έχουμε επίσης λουκάνικο Μυκόνου και λουκάνικα Τζουμαγιάς. Κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί. Πανσέτες χοιρινές, φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες με μπάρμπεκιου σάλτσα, μπριζολάκια χοιρινά, παιδάκια κοτόπουλου. Συνοδεύονται από πατάτα στο φούρνο ψημένη με αλουμινόχαρτο και sour cream, πίτες ψητές, ψητά λαχανικά, ντομάτα, κρεμμύδι και σάλτσες. Μαζί έρχονται και 3 διαφορετικές επιλογές από μείξη μπαχαρικών. Ρας ελ χανούτ που είναι πιο ισορροπημένο, γκαράμ μασάλα, πιο πικάντικο και ζατάρ πιο ελαφρύ».
Για τους σκληροπυρηνικούς της κρεατοφαγίας, μέσα στο μήνα στις ποικιλίες θα ενταχτούν και τα αρνίσια παϊδάκια, που τώρα σερβίρονται μόνο ως πιάτο ημέρας. Παρότι είχα φάει σαν να μην υπάρχει αύριο δεν μπορούσα να μην δοκιμάσω τα γλυκά. Ό,τι σερβίρεται στο Roasted by Mimaya από τις σάλτσες μέχρι τα γλυκά, φτιάχνονται όλα στην κουζίνα του, κι αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος να πάρω και γλυκό (όχι πως χρειαζόμουν και λόγο βέβαια). Δοκίμασα λουκουμάδες με μέλι και σουφλέ σοκολάτας. Κύριε των Δυνάμεων τι θαύμα ήταν αυτό! Ακόμη δεν μπορώ να το ξεχάσω.
Οι τιμές του καταλόγου είναι ακόμη ένα θαύμα, ενώ από ποτά σερβίρονται, μπύρες Mythos, Kaiser και Fix (και ανευ), κρασί χύμα ή εμφιαλωμένο αλλά και μια λίστα Γαλλικών και Ελληνικών κρασιών από Paul Mas merlot, (γλυκόπιοτο με φρουτώδη χαρακτηριστικά από δαμάσκηνο, βατόμουρο, σταφίδα), Paul mas Cabernet (αντιπροσωπευτικό Cabernet με αρκετές τανίνες που αναδεικνύουν το κρέας σας με επίγευση αγριοκέρασου), μέχρι Άνεμος, Παράγκα, Ρήγας κούπα, Βίβλια χώρα, Σαμαρόπετρα, Γεροβασιλείου κα.
Είμαι σίγουρη πως έχεις ήδη ψηθεί να το επισκεφτείς αλλά ως κερασάκι στην τούρτα, θα σου δώσω ακόμη έναν λόγο. Τα live του 2 Σάββατα το μήνα. Οι Acοustic Desires, Μαίρη Φεντούρη και Κώστας Ματθαίου, το βράδυ του Σαββάτου θα σε παρασύρουν μουσικά, ενώ ο σεφ σε παρασύρει γαστριμαργικά. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις την παρέα σου και να πας στο Roasted by Mimaya για ένα χαλαρό βράδυ και να αφεθείς να σε παρασύρουν…
ROASTED BY MIMAYA, Μάρκου Μπότσαρη 8, Γλυφάδα Τηλ: 2108944850
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΕΜΠΤΗ 16:00 – 01:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 12:00 – 02:00 ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00 – 19:00