Εν Πλω: Μία κουζίνα στέρεη, με εκπλήξεις και βαθιά ουσία
To ιστορικό εστιατόριο της Βουλιαγμένης, με την διακριτική πολυτέλεια, την casual ατμόσφαιρα και την σπάνια μέριμνα στις λεπτομέρειες μπολιάζει το κλασικό με αέρα ζεστασιάς και προσφέρει την απόλυτη θαλασσινή αίσθηση στη στεριά.
- 15/06/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Σταθόπουλος
Το αγαπημένο μας Eν Πλω, ένα μαγαζί που έχει γράψει ιστορία, και έχει γίνει σκηνικό για σημαντικές ιστορίες της δικής μας ζωής, γράφει και αυτό το καλοκαίρι μοναδικά γαστρονομικά επεισόδια. Προνομιακά τοποθετημένο στον κόλπο της Βουλιαγμένης, μια ανάσα από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, το Eν Πλω, καταφέρνει να δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί ή αρμενίζεις πάνω σ’ ένα σκάφος. Πάτωμα σαν ντεκ σκάφους, ευρύχωρες ροτόντες ιδανικές για ζεστές συντροφιές, αποστάσεις που δημιουργούν οικειότητα και άνεση, τραπέζια εκεί που σκάει το κύμα. Αυθεντικό ξύλο, κεραμικά μικρά έργα τέχνης, πινελιές από καταπράσινα προσεγμένα φυτά, ένας χώρος που αναβλύζει τη χαρά της ζωής. Ένα μαγαζί γεμάτο ευγένεια, για να ζήσεις τη δροσιά της πρωινής αύρας, μαγικά ηλιοβασιλέματα και τη γοητεία της νύχτας στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Μεσογειακές πρώτες ύλες, καθαρότητα γεύσεων
Μια γαστρονομική όαση μας υποδέχεται και αυτό το καλοκαίρι με μια κουζίνα που αναδεικνύει τις μεσογειακές πρώτες ύλες και χρησιμοποιεί τις τεχνικές για να αναδείξει την καθαρότητα των γεύσεων. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά περασμένα απλά από τη σχάρα με την ένταση μιας ελαφρώς σοταρισμένης αλμύρας δίπλα τους. Γήινες γεύσεις μανιταριών με βελουτέ ολόφρεσκων λαχανικών. Ο Λευτέρης Καρέλης αξιοποιεί την εμπειρία του και στήνει μία κουζίνα δημιουργική, στέρεα, με εκπλήξεις και βαθιά ουσία. Χειροποίητα ζυμαρικά, όπως λιγκουίνι και tagliolini, φρεσκοψημένα χειροποίητα ψωμιά με προζύμι και κριτσίνια, κρέατα ψημένα αποκλειστικά στον josper, στον παραδοσιακό φούρνο της Λατινικής Αμερικής.
Ένα βελούδινο ceviche και ένα καλαμάρι κόσμημα
Δοκιμάσαμε το ολόφρεσκο καλοψημένο καλαμάρι, με όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα της θάλασσας. Εξαιρετικό χάραγμα, επιμελημένο ψήσιμο, συνοδευμένο με πουρέ παστινάκι, ολλαντέζ κόλιανδρου, αρακά και τσιπς αγκινάρας Ιερουσαλήμ. Η καθαρή γεύση του χταποδιού, μπερδεύεται δημιουργικά με την τόσο όσο, καπνιστή φάβα, τον ταραμά από μελάνι σουπιάς και το καραμελωμένο κρεμμύδι. Ένα ceviche από λαβράκι, βελούδινο και εξαιρετικά αρωματισμένο από εσπεριδοειδή, έρχεται να ενισχύσει τη λατινογενή πλευρά του μενού, προκαλώντας εκρήξεις γεύσης που ισορροπούν μαγικά με τον κόλιανδρο, το λάιμ και την καυτερή πιπεριά jalapeno. Το κατσικίσιο τυρί, δίνει τη δική του προσέγγιση στην πράσινη σαλάτα με baby σπανάκι, ενώ το τραγανό αέρινο καλοτηγανισμένο φύλλο, κάνει ωραία συμφωνία με τη vinegraite εσπεριδοειδών και τις δροσερές φράουλες.
Το καλοψημένο λαβράκι και το ριζότο γεμιστά με το μυλοκόπι
Casual νόστιμη επιλογή, το κριθαρώτο με καβούρι, τοματίνια κονφί, βασιλικό και ξινομυζήθρα. Η γεύση από το καβούρι, απλώνεται σε όλο το πιάτο, ενώ τα κομμάτια της φρέσκιας τομάτας σε συνδυασμό με την ξινομυζήθρα, ανανεώνουν την ελληνικότητα του μενού. Δοκιμάσαμε επίσης, το καλοψημένο λαβράκι με την κριτσανιστή πέτσα, τη σελινόριζα σε πουρέ αλλά και ως βάση του φρικασέ, και άγρια χόρτα με αφρό αυγολέμονο. Ανατρεπτική είναι η εκδοχή που θέλει το μυλοκόπι να σερβίρεται με ριζότο γεμιστά, αφρό κολοκύθι με δυόσμο και κολοκυθοανθό γεμιστό με ανθότυρο και chili.
Στο Εν Πλω, θα βρείτε κρέατα black angus, rib eye, αλλά και μπριζόλα Tomahawk. Το μενού ολοκληρώνεται με ένα αέρινο προφιτερόλ με κρέμα καρύδας, passion fruit και σάλτσα σοκολάτας.
Η λίστα κρασιών ισορροπεί ανάμεσα στον γαλλικό και ιταλικό αμπελώνα και στην οινική ελληνική άνοιξη. Από το αιγαιοπελαγίτικο Φωκιανό, στο στιβαρό Ξινόμαυρο και από το αέρινο Ασύρτικο σε βαρελάτα Βιδιανά. Γαλλικές σαμπάνιες και σπάνια επιδόρπια κρασιά από σαμιώτικα και σαντορινιά κελάρια συμπληρώνουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.