Ένα Aperitivo για όλες τις εποχές
Το all day pizza bar της Γλυφάδας που κουβαλάει μεγάλη ιστορία και έχει λαμπρό μέλλον.
- 25/10/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Η συνταγή είναι ‘απλή’. Το πρώτο που χρειάζεται είναι ένα άσβεστο πάθος για την αυθεντική ιταλική κουζίνα. Ένα ‘μικρόβιο’ που η -μια εκ των ιδιοκτήτων του Aperitivo- Μαίρη Ορφανίδου, με την οποία μιλήσαμε, μας είπε ότι ‘κόλλησε’ την πρώτη φορά που έμεινε, πριν από αρκετά χρόνια, στην Ρώμη.
‘Εκεί ερωτεύτηκα τη συγκεκριμένη γαστρονομική κουλτούρα και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά μαζί της. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που έφαγα στο Il Baretto στη Ρώμη. Ήταν όλα συγκλονιστικά. Καμία σχέση με ότι αντίστοιχο υπήρχε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα’.
To αμέσως επόμενο, αφού μιλάμε για all day cafe pizza bar, είναι τουλάχιστον μια δεκαετία φουλ ενασχόλησης και με επιτυχημένα καφέ (όπως το cafe Μηλιώνη στο Κολωνάκι) και με επιτυχημένα ιταλικά εστιατόρια (όπως το Pepe Nero στη Γλυφάδα και το Al Bacio στη Βουλιαγμένη). (σ.σ. όσον αφορά συγκεκριμένα την κα Ορφανίδου).
‘Το Aperitivo το εμπνεύστηκαμε από τα all day μαγαζιά που είδαμε στα ταξίδια μας σε Ρώμη και Μιλάνο. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα all day μαγαζί που να προσφέρει ποιοτικό καφέ, ποιοτικά panini και tramezzini, εξαιρετική πίτσα και καλοφτιαγμένα ιταλικά πιάτα’
Τι άλλο μένει για να δέσει το ‘γλυκό’; To σωστό location (εξαιρετικό, ακριβώς δίπλα στην πλατεία Εσπερίδων) και μια ομάδα που να διαθέτει, σε σωστές δόσεις, εμπειρία και ταλέντο.
‘Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να βρουμε και να κάνουμε μεταγραφή’ τον καλύτερο pizzaiolo. Mετά από παρότρυνση φίλων μου, που του έπλεκαν διθυράμβους, πήγα στο Lido της Βενετίας, δοκίμασα τις πίτσες του Osvaldo , που έχει 30 και βάλε χρόνια εμπειρίας, και τον έφερα στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι συνολικά για την ομάδα μας, που περιλαμβάνει ως σεφ τον Χρήστο Βαγενά, που έχει προϋπηρεσία σε Γενεύη και Ιταλία και με τον οποίο μοιραζόμαστε το πάθος για την ιταλική κουζίνα’
Όπως εύστοχα επισημαίνει η -γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτισσα- συνιδιοκτήτρια του Aperitivo, η ιταλική κουζίνα, αν την κάνεις σωστά, είναι η πιο δύσκολη από όλες (‘Θέλει τέχνη το μακαρόνι’).
”Νοιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν, συχνά πυκνά, έρχονται πελάτες και μου λένε ότι ‘Έχουμε ταξιδέψει στην Ιταλία, αλλά τέτοιο φαγητό όπως φάγαμε εδώ, δεν το βρήκαμε εκεί ποτέ”
Επίσης θεωρεί δεδομένο, βάσει της εμπειρίας της, ότι, πέρα από το ταλέντο του σεφ και του pizzaiolo μέγιστο ρόλο παίζουν τα υλικά. Όχι μόνο η ποιότητα, αλλά και το ‘γενεολογικό’ τους δέντρο.
‘Όλες οι πρώτες ύλες μας έρχονται από την Ιταλία. Από το ειδικό αλεύρι, στο οποίο και οφείλεται και το γεγονός ότι η πίτσα μας, όπως λένε όλοι, είναι λάιτ και δεν σε φουσκώνει ποτέ, μέχρι τα αλλαντικά, τα τυριά και το μαύρο ρύζι που συνοδεύει το σολομό μας. Δεν υπάρχει τίποτα ελληνικό’
Όπως, εξίσου σημαντικό, και δεν υπάρχει τίποτα που να μην φτιάχνεται εντός του μαγαζιού.
‘Από τον πουρέ που συνοδεύει την ταλιάτα, που φτιάχνεται το πρωί και μετά, στο τέλος της ημέρας, πετιέται. Έως το ψωμί για τα panini που ζυμώνεται την ώρα που το παραγγέλνει ο πελάτης. Αυτό είναι και το μυστικό που κάνει τα panini και τα tramezzini μας ασυναγώνιστα’
Για την ώρα το Aperitivo είναι ένα από τα αγαπημένα all day στέκια των Γλυφαδιωτών και γενικά των κατοίκων των νοτίων προαστίων. Αν και υπάρχουν έντονες σκέψεις για επέκταση του brand σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Λογικό αφού το Aperitivo σου δίνει έναν άριστο λόγο να το επισκεφθείς κυριολεκτικά κάθε ώρας της ημέρας. Αν δεν με πιστεύεις, θα στο αποδείξω.
Για τον πρωινό καφέ
Ας πούμε ότι έχεις ρεπό, δεν δουλεύεις από επιλογή (;) ή αναγκαστικά ή εν πάση περιπτώσει θες να πιεις ένα εσπρεσάκι πριν τρέξεις στο γραφείο για να προλάβεις το meeting των 10. Θα περάσεις μια βόλτα από το Aperitivo. Γιατί να εμπιστευτείς την τέχνη του ιταλικού καφέ σε κάποιον άλλο; Και ειδικά τις πρωινές ώρες, που είναι χαλαρά και ήσυχα, θα αισθάνεσαι σαν να τον πίνεις στο σπίτι σου. Απλά εσύ δεν θα τον έφτιαχνες τόσο τέλειο τον καφέ σου, παραδέξου το.
Για το lunch break
Αν είσαι από τους τυχερούς Νότιους που δουλεύουν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους, εκείνη την λίγη ώρα που έχεις ελεύθερη για ένα μίνι γεύμα -ίσως και ένα δεύτερο εσπρεσάκι- πάλι το Aperitivo θα σου έρθει στο μυαλό.
Tip: Τα tramezzini του ή τα panini του είναι ακριβώς αυτό που έχεις ακούσει από φίλους σου ότι είναι. Θεϊκά. Αυτό που λένε μια κλάση πάνω.
Για να φας μια πίτσα
Όχι, δεν είναι μία πίτσα. Δεν είναι μια απλή πίτσα. Μόνο που το σκέφτεσαι, διαπράττεις ύβρη. Η πίτσα του Aperitivo δικαίως ‘καυχιέται’ ότι είναι μια από τις καλύτερες των Νοτίων Προαστίων.
Tip: Αν σου αρέσουν τα πολύ πολύ καυτερά δοκίμασε την Osvaldo. Αν πάλι όχι, μην παραλείψεις να πάρεις ένα τριγωνάκι από την pizza με τα τέσσερα τυριά ή την χορταστική Parigina prosciutto.
Για μετά τη βόλτα στα μαγαζιά
Συνήθως τα απογεύματα το Aperitivo γεμίζει με κόσμο και η ατμόσφαιρα αρχίζει να σου θυμίζει το ταξίδι σου στη Ρώμη, που μετά το sight seeing σταματούσες για ένα καφεδάκι στην Piazza di Spagna. Είναι το κατάλληλο σκηνικό για να πιεις τον -πιο χαλαρό- απογευματινό σου capuccino, να κουτσομπολέψεις, να συζητήσεις με τους φίλους σου και να χαζέψεις την ομολογουμένως καλόγουστη πελατεία του.
Tip: Υπάρχουν ορισμένες ιταλικές συνήθειες που θα μας έκανε πολύ καλό να υιοθετήσουμε. Όπως ένα κλασικό aperitivo (όπως το δημοφιλές spritz veneziano με Prosecco, Aperol και σόδα) το απόγευμα στις έξι. Ο ιδανικός τρόπος για να να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά.
Για το βραδινό σου φαγητό
Μπορεί να έφαγες την πίτσα σου το μεσημέρι- και να παράγγειλες άλλη μία γιατί εδώ κανένας δεν μπορεί να φάει μόνο μία- αλλά το Aperitivo εκτός από καλή πίτσα διαθέτει και ένα εξαιρετικό Ιταλικό μενού. Επέλεξε pasta, κρέας ή ακόμη και ψάρι. Και μην παραλείψεις την σαλάτα και ένα μπουκάλι κρασί από την πλήρως ενημερωμένη κάβα του. Επίσης μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για τα πιάτα ημέρας που ‘εμπνέεται’ ο σεφ, όπως το σπαγκέτι φαγκρί, το rib eye με τηγανητές πατάτες ή το μπιφτέκι με τυρί και προσούτο.
Tip: Καλό είναι να γνωρίζεις πως τα αγαπημένα πιάτα της ιδιοκτήτριας είναι ο σολομός με μαύρο ρύζι, οι πένες με κοτόπουλο και οι ταλιατέλες με κολοκύθι και γαρίδες. Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω ξέρει.
Για το ποτό σου
Αν σου αρέσει να πίνεις την μαργαρίτα σου και να συζητάς, καθιστός με την παρέα σου, στον έξω χώρο του Aperitivo θα βολευτείς μια χαρά. Για πιο prive ατμόσφαιρα, μπορείς να καθίσεις στο όμορφο παταράκι του και να βλέπεις τον κόσμο από ψηλά. Όπως και να’χει στο μπαρ του Aperitivo θα ακούσεις την μουσική σου, θα πιεις το κοκτέιλ σου και θα νιώσεις ότι είσαι διακοπές στην Τοσκάνη ή κάπου αλλού μαγικά στην Ιταλία.
Γιατί, λοιπόν, να πας κάπου αλλού, όταν βρίσκεις όλα αυτά που θες σε ‘συσκευασία’ ενός; Ειδικά όταν αυτό το ένα είναι τόσο όμορφο και καλαίσθητο;
Info-Aperitivo Pizza Bar, Κύπρου 70, 210-8940377, www.facebook.com/AperitivoPizza