Agora N: Φάγαμε στο νέο μπιστρό του ΚΠΙΣΝ, δίπλα στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Μετά τις παραστάσεις της Λυρικής, κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης στο φωτισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ή πριν από τις γιορτινές εκδηλώσεις στο Κανάλι, το νέο bistro της Φωτεινής Παντζιά και του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοδοξεί να γίνει το meeting point των νοτίων προαστίων. Δώσαμε εκεί το ραντεβού μας για κρασί και φαγητό και μεταδίδουμε εντυπώσεις από την καρδιά του ΚΠΙΣΝ.
- 19/12/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Μαζί με το κοινό που κατακλύζει αυτές τις γιορτινές ημέρες τις πλατείες των θεάτρων και τα σχέδια που καταστρώνουμε για να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις της χρονιάς, ξεφυτρώνουν διάφορα ερωτήματα που δεν αφορούν στα έργα που θα παρακολουθήσουμε, αλλά στο τι θα κάνουμε μετά. Διότι, δεν αρκεί απλά το θέαμα: χρειάζεται, κατόπιν, να σχολιάσεις μαζί με την παρέα σου την πλοκή, τους καλλιτέχνες και την ερμηνεία τους, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία, το τι σου άρεσε και τι όχι και δεν πειράζει καθόλου να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε τελείως μεταξύ σας. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία μιας θεατρικής εξόδου. Τι καλύτερο από το να το κάνεις όλα αυτά τρώγοντας νόστιμα πιάτα και πίνοντας εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα;
Αυτό ακριβώς είχαν στο μυαλό τους η Φωτεινή Παντζιά (ιδιοκτήτρια του By the Glass, του Cardinale και του νεόκοπου Oh! Dio) και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης που δεν είναι «καινούργιος» στα εστιατορικά δρώμενα: επί δέκα χρόνια υπήρξε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού κρητικού εστιατορίου «Αλάτσι». Οι δυο τους ανέλαβαν να «τρέξουν» το Αgora N, το εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ακριβώς απέναντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Όσοι πηγαίνουν εκεί συχνά, για να παρακολουθήσουν μια από τις παραγωγές της ΕΛΣ, γνωρίζουν ότι έλειπε ένας all day ποιοτικός χώρος που θα κάλυπτε τις ανάγκες τους -μέχρι πρόσφατα εκεί λειτουργούσε ένα self service που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως γαστρονομικός προορισμός, ειδικά μετά από μια παράσταση. Τα πράγματα πλέον όμως αρχίζουν να αλλάζουν, καθώς το Αgora N απέκτησε μια πιο εστιατορική μορφή, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση των τραπεζοκαθισμάτων και της ανοιχτής κουζίνας η οποία παίζει στρατηγικό ρόλο, ενώ και το service έγινε πιο άμεσο και προσωπικό. Να πούμε βέβαια ότι το κομμάτι της σάλας με θέα στην περατζάδα του κόσμου και στα σιντριβάνια έχει ενδιαφέρον, ενώ τα πίσω τραπέζια θέλουν εικαστική «βοήθεια» – πιθανόν θα βοηθούσε στη δημιουργία ατμόσφαιρας η τοποθέτηση κάποιων έργων τέχνης και θα υπενθύμιζε παράλληλα τη σύνδεση του χώρου με τον πολιτισμό.
Η δεύτερη αλλαγή στο Αgora N αφορά στο μενού, που πλέον φέρει την υπογραφή του σεφ Κώστα Τσίγκα, βασίζεται στα προϊόντα ντόπιων παραγωγών και σερβίρεται από τις 12:30 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα (τα Σαββατοκύριακα από 13:30). Δοκιμάσαμε για αρχή τη σαλάτα με βιολογική ρόκα, πεκορίνο Μετσόβου, κοκουνάρι και αχλάδι, το flatbread με αβγοτάραχο, κρέμα γαρίδας, λεμόνι stracciatella και μαύρη aioli -που θέλει λίγη δουλειά ακόμη στη ζύμη και λιγότερο αβγοτάραχο, ώστε να μην εξαφανίζονται τα υπόλοιπα υλικά από το πλάνο- και την ψητή στον φούρνο κατσικίσια γραβιέρα με τρούφα, ψητό κυδώνι, καυτερό μέλι και φουντούκια, που ήταν η καλύτερη από τα τρία πιάτα.
Από τα κυρίως, επενδύσαμε σε μια σωστά ψημένη tagliata Αμερικής, με ψητές πατάτες και μανιτάρια και στα vegan ζυμαρικά paccheri με κρέμα από σελινόριζα, αμύγδαλο και vegan παρμεζάνα στα οποία η τρούφα είχε τον πρώτο ρόλο. Αν και υπήρχαν δύο γλυκά στον κατάλογο, προτιμήσαμε να κλείσουμε με ένα πλατώ σπάνιων τυριών Ελλήνων παραγωγών και δεν το μετανιώσαμε, καθώς η τυρένια πανδαισία περιλάμβανε γραβιέρα Νάξου, κατσικίσια γραβιέρα με πιπέρι από το Κτήμα Αβέρωφ, τηνιακή παρμεζάνα και Λαζαρέτο Φόρτε Ιθάκης και ταίριαζε πολύ με το κόκκινο κρασί στα ποτήρια μας.
Το κρασί έτσι κι αλλιώς είναι ένας από τους λόγους για να βρεθεί κανείς στο Agora N – η κάβα του είναι πολύ προσιτή, βασίζεται στον ελληνικό αμπελώνα και σε 60+ ετικέτες εκλεκτών παραγωγών, ενώ περιλαμβάνει επιλογές και σε ποτήρι, καθώς και εκλεκτά αποστάγματα, δηλαδή ό,τι πρέπει για να πιεις ωραία μετά την παράσταση. Οι λάτρεις των cocktails θα βρουν εδώ μια λίστα με έξι signature προτάσεις, αλλά και τα classics. Κρατήστε μόνο στο μυαλό σας ότι τις βραδιές που έχει παράσταση και επικρατεί το αδιαχώρητο, το μενού είναι προκαθορισμένο, ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα.
Τιμές: 25€-30€ / άτομο