Ark: Γαστρονομία και κοσμοπολιτισμός στα θρυλικά Αστέρια
Summer Dining Athens RivieraΣυνδυάζοντας το καταπληκτικό location πάνω στη θάλασσα με το μενού του Γιάννη Μπαξεβάνη, το Ark δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για καλοκαιρινή έξοδο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
- 31/07/2024
- Κείμενο: Θύμιος Βούλγαρης
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Σε όλες τις διαδοχικές μεταμορφώσεις της Παραλιακής των τελευταίων δεκαετιών, μια ήταν και παραμένει η σταθερά. Ότι τα Αστέρια, τα θρυλικά Αστέρια της Γλυφάδας, υπήρξαν πάντοτε το «κόσμημα του στέμματος». Location φιλέτο, με όποια μαγαζιά άνοιγαν κάθε κάποια χρόνια να αποτελούν την επιτομή της πολυτέλειας, συχνά της «δύσκολης πόρτας», του σημείου αναφοράς στη νυχτερινή διασκέδαση – με δυο λόγια the place to be.
Από τότε που η οικογένεια Παπαθεοχάρη δημιούργησε το Ark, εκείνες οι μέρες, αλλά κυρίως οι νύχτες δείχνουν να επιστρέφουν, προσαρμοσμένες βέβαια πάντα στις συνήθειες και στην κουλτούρα διασκέδασης του σήμερα.
Το Ark φωνάζει Ελλάδα – κομψά όμως και με μια χαμηλόφωνη σιγουριά και αποφασιστικότητα. Χαρακτηριστικά δηλαδή που ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης κουβαλά και πρεσβεύει για περισσότερο από τα 20 και πλέον χρόνια που τον γνωρίζω προσωπικά και, κυρίως, γαστρονομικά.
Συνδυάζοντας το καταπληκτικό location, με τα τραπέζια να είναι μοιρασμένα σε τρία, ουσιαστικά, επίπεδα, με μια ελαφριά αμφιθεατρικότητα γύρω από τον μικρό κολπίσκο, όλα δείχνουν να κυλούν με ένα γαλήνιο, κομψό και καταπραϋντικό θα έλεγε κάποιος ρυθμό. Σαν καλοκαιρινή, καλοσκηνοθετημένη ταινία, με πρωταγωνιστές ξέγνοιαστους, χαμογελαστούς ανθρώπους – πολλά ζευγάρια αλλά και μεγαλύτερες παρέες και οικογένειες, που όμως δεν έμοιαζαν «παράταιρες» μεταξύ τους. Ήταν σαν να ταίριαζαν, εκ προοιμίου στον προορισμό.
Για να επανέλθω στον σεφ, τον ξανθό, χαμογελαστό και σπιρτόζο γίγαντα της γαστρονομίας μας, αυτός δείχνει συνεχώς να ανανεώνεται, προσωπικά με τις συνεχείς αναζητήσεις του εντός και εκτός κουζίνας αλλά, εν προκειμένω στα μενού που στήνει όλα αυτά τα χρόνια στο κομψό εστιατόριο λίγα μέτρα από τη θάλασσα, με την ομάδα του, τους σεφ Αντώνη Ζερίδη, Διονύση Ζαχαρόπουλο και Κωνσταντίνα Γκίνη.
Από αυτή άλλωστε, όπως το δηλώνει και ο ίδιος, εμπνέεται τα πιάτα αυτής της σεζόν του Ark. «Ψάρια, θαλασσινά, βότανα, λαχανικά και χόρτα μοσχομυριστά και, κυρίως, εποχικά. Κάρβουνα, σχάρες και ξυλόφουρνος κατά κύριο λόγο, για να μπορέσουν να βγουν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις της θάλασσάς μας». Και το πετυχαίνει, με την άξια ομάδα του με το παραπάνω. Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε μοσχοβολούσαν Ελλάδα, φρεσκάδα και ποιότητα.
Ξεκινήσαμε με μια Αθηναϊκή σαλάτα µε σουβλάκι από µπαρµπούνι και ένα Χταπόδι άψογα ψημένο στη σχάρα, µε τα µυρωδικά του, να κάθεται αναπαυτικά πάνω σε λεµονάτη µελιτζανοσαλάτα που έδινε την ελαφριά βουτυράτη οξύτητα.
Συνεχίσαμε με το αρκετά δημιουργικό και γεμάτο αρώματα και υφές Ρολό λαχανικών µπριάµ, πάνω σε χούµους φιστίκι και δροσερό ταµπουλέ, αφήνοντας χώρο για τα τρία προσωπικά highlights: τα μαύρα µακαρόνια με γαρίδες µισοψηµένες, «ταλιατέλα» ωμού κολοκυθιού σε μια κρέμα θαλασσινών, έναν μπακαλιάρο αδιανόητα ζουμερό και νόστιμο, τυλιγμένο σαν «ντολμάς» σε ανθό κολοκυθιάς, γεμιστό με λουίζα, μαρούλι φρικασέ και σάλτσα από φούσκες θαλάσσης και το συναρπαστικό «σπαγγέτι» καλαμαριού με φιδέ ζωμό από σύγκλινο και αφρό γραβιέρας.
Από αυτό το καλοκαίρι, ένα ακόμα ατού έχει προστεθεί στην ομάδα του Γιάννη, ένας ζαχαροπλάστης – δάσκαλος, ο πολύπειρος Αναστάσιος Ζησόπουλος, οι τεχνικές και το «χέρι» του οποίου, ειδικά στις κρέμες είναι απαράμιλλες: τόσο η βελούδινη Κρέµα εσπεριδοειδών µε λουΐζα και λευκή σοκολάτα µε σορµπέ ροδάκινο, όσο και η πιο πολύπλοκη Μους από φρούτα του πάθους και μπανάνα πάνω σε έναν «δίσκο» σοκολάτας Valrhona ήταν σχεδόν ιδανικές αποχαιρετιστήριες γεύσεις για να κλείσει μια συνολικά υπέροχη βραδιά.