Michelin 2022: Νέα αστέρια για τα εστιατόρια της Αθήνας – Δυο αστέρια για το Delta στο ΚΠΙΣΝ
Michelin Guide 2022: Τις επιλογές που ξεχώρισε φέτος από την Αθήνα ανακοίνωσε μόλις ο οδηγός Michelin.Τη θέση του στη λίστα με τα «μισελενάτα» εστιατόρια βρήκε το Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δυο αστέρια.
- 29/09/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο οδηγός Michelin, ο παλιότερος και πιο αναγνωρίσιμος θεσμός στη διεθνή γαστρονομία, ανακοίνωσε μόλις τα εστιατόρια που ξεχώρισε για φέτος στην Αθήνα.
«Ως το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα βιώνει μία πλήρη γαστρονομική αναγέννηση, χάρη σε ταλαντούχους chefs που έρχονται στην πρωτεύουσα για να ξεκινήσουν τα εστιατόριά τους. Κάποιοι από αυτούς έρχονται από τα ελληνικά νησιά με δίψα για αναζωογόνηση στην Αθήνα, ενώ άλλοι επιστρέφουν στις ρίζες τους αφού έχουν αποκτήσει εμπειρίες στη Βόρεια Ευρώπη. Όλοι τους, όμως, είναι επαγγελματίες με πάθος που θέλουν, με όλη τους την καρδιά, να λάμψει η γαστρονομική σκηνή της Πόλης του Βιολετί Στέμματος», δήλωσε ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής των Οδηγών MICHELIN.
«Ταυτόχρονα, αυτοί οι σεφ συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιωσιμότητας στο φαγητό και αναδεικνύουν τη σημασία των τοπικών προϊόντων, που κάποιες φορές προέρχονται από το δικό τους κήπο και είναι δικής τους παραγωγής», πρόσθεσε.
Αστέρια Michelin 2022: Δυο νότια εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι
Για φέτος, πρωταγωνίστησε στις επιλογές το εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απέσπασε δυο αστέρια. Μάλιστα, είναι πια το μοναδικό εστιατόριο της Αθήνας με δυο αστέρια, εφόσον η Σπονδή έχασε μετά από χρόνια το δεύτερο αστέρι της. Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική διάκριση για το Delta, καθώς απέσπασε και ένα Πράσινο αστέρι (Green Star for Sustainable Gastronomy), μια διάκριση που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα και βοηθά τον επισκέπτη να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερης αξίας συνδυασμό της υψηλής γαστρονομίας και της δέσμευσης στις αρχές της βιωσιμότητας.
Το Pelagos του Four Seasons Astir Palace, διατήρησε το αστέρι του και φέτος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pelagos Restaurant (@pelagosathens)
Οι νέες προσθήκες, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αστεριών Michelin
Ταυτόχρονα, δύο νέα εστιατόρια απέκτησαν αστέρι Michelin. Ένα από αυτά είναι το Soil στο Παγκράτι του Τάσου Μαντή και του Αλέξανδρου Μουρίδη, το οποίο έλαβε μάλιστα και πράσινο αστέρι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Soil restaurant (@soilrestaurant.gr)
Το δεύτερο νέο εστιατόριο που μπήκε στη λίστα είναι το The Zillers στο κέντρο της Αθήνας, στο rooftop του The Zillers Boutique Hotel, το μενού του οποίου υπογράφει ο σεφ Παύλος Κυριάκης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TheZillersAthensBoutiqueHotel (@thezillersathens)
Το αστέρι του διατήρησε το Botrini’s, το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Βαρούλκο Seaside του Λευτέρη Λαζάρου. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η απώλεια ενός από τα δύο αστέρια που κατείχε για χρόνια το εστιατόριο Σπονδή.
Την διάκριση Bib Gourmand έλαβαν και φέτος τα Nolan, Οικείο και Cedro Negro 1985, λόγω καλής σχέσης ποιότητας – τιμής.
Τέλος, τέσσερα ονόματα έκαναν το ντεμπούτο τους στη λίστα με τα επιλεγμένα εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2022. Πρόκειται για τα Λινού Σούμπασης και ΣΙΑ, Herve’s, Merceri και VERI TABLE.