Delta Restaurant: Το εμβληματικό διάστερο εστιατόριο του ΚΠΙΣΝ
Το Delta Restaurant, εντός του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα (και) για το 2023 με 2 αστέρια Michelin (και ένα Michelin Green Star for Sustainable Gastronomy): Το βραβευμένο design, οι σεφ και το μενού δώδεκα σταδίων.
- 19/10/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
To Delta Restaurant, συμπληρώνοντας δύο χρόνια και τρεις μήνες λειτουργίας, διατηρεί και για το 2023 τα δύο αστέρια Michelin και ένα Michelin Green Star for Sustainable Gastronomy, αποδεικνύοντας ότι ο συγκερασμός σύγχρονων τεχνικών, όπως η ζύμωση και το σκανδιναβικό preservation, με τον πλούτο της μεσογειακής λεκάνης και της ελληνικής υπαίθρου, όχι μόνο το έβαλαν στο κάδρο της υψηλής γαστρονομίας, αλλά το καθιέρωσαν ως πρωτοπόρο στην ελληνική γαστρονομική σφαίρα.
Delta Restaurant: Ένας πρότυπος, βιώσιμος fine dining προορισμός
To εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Δειπνοσοφιστήριον στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2021. Το Delta δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εστιατορίου ήρθε να ολοκληρώσει το όραμα του ΙΣΝ για το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί έναν δημόσιο χώρο παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα. Το Δειπνοσοφιστήριον, που εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ξεχωρίζει για την ποιότητα, την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και τεχνογνωσίας, επισφράγισε αυτό το εγχείρημα, υιοθετώντας το όραμα του ΙΣΝ και του ΚΠΙΣΝ και δημιουργώντας ένα εστιατόριο που προσελκύει foodies από όλο τον κόσμο.
Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια – καμία σπατάλη», υιοθετήθηκε ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς από κάθε σημείο της χώρας εφοδιάζουν την κουζίνα με αυθεντικά πρωτότυπα και σπάνια υλικά, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Στον χώρο του εστιατορίου φιλοξενούνται μάλιστα και εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εργαστήρια, μέσω των οποίων προάγονται έννοιες όπως βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη, και ορθή διαχείριση φυσικών πόρων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Delta Restaurant (@delta_restaurant)
Η εντυπωσιακή σάλα και το βραβευμένο design
Ο σχεδιασμός του εστιατορίου έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εστιατορίου που βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η πρόταση βρίσκεται σε άμεση αρμονία με τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ και σεβασμό προς το όραμα του αρχιτέκτονα Renzo Piano.
Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι το Delta βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022 στην κατηγορία “Europe – In Another Space”, η οποία αφορά χώρους εστίασης στην Ευρώπη που βρίσκονται μέσα σε μουσεία, αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς, οπουδήποτε εκτός από ξενοδοχεία. Πρόκειται για τον σημαντικότερο και επιδραστικότερο διαγωνισμό design για χώρους εστίασης παγκοσμίως.
Οι σεφ
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, επικεφαλής σεφ, καθοδηγεί την ομάδα R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης), έχοντας προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο Maaemo του Όσλο και το εστιατόριο Under επίσης στη Νορβηγία.
Έτερος επικεφαλής σεφ έχει αναλάβει ο Θάνος Φέσκος, μέχρι πρότινος Assistant Chef στο βραβευμένο με τρία Michelin εστιατόριο Geranium στη Δανία. Έχει εντρυφήσει στον δυναμισμό και την πρωτοπορία της σκανδιναβικής κουζίνας, ενώ παράλληλα παραμένει λάτρης της ελληνικής κουζίνας και βαθύς γνώστης της local και farm to table προσέγγισης.
Ένα μενού 12 σταδίων
Ένα αινιγματικό Haute Cuisine αφήγημα που ξεδιπλώνεται σταδιακά, μέσα από ένα μενού Πρωτεΐνης (Omnivore) που μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να καλύψει διατροφικές επιλογές (vegetarian ή vegan).
Το μενού περιλαμβάνει 12 πιάτα που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και επιμελείται ο Θάνος Φέσκος, με την ομάδα του. Κάθε πιάτο αποτελεί μέρος μια ιστορίας, μιας ιδέας που προκύπτει από τους τρεις κεντρικούς άξονες της φιλοσοφίας του Delta: γαστρονομία, βιωσιμότητα, πολιτισμός.
Η Jana Cechova, Restaurant Manager με εμπειρία σε βραβευμένο με Michelin εστιατόριο, επιβλέπει το γαστρονομικό ταξίδι που προσφέρεται στον κάθε επισκέπτη ενορχηστρώνοντας το σερβίρισμα.
Η τιμή για το μενού 12 σταδίων (Omnivore) είναι 200€ (updated: Οκτώβριος 2023). Αναλυτικά, οι τιμές σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εστιατορίου:
Menu 12 σταδίων – 200€ (Omnivore) – Η τιμή περιλαμβάνει μεταλλικό & ανθρακούχο νερό. Το γεύμα μπορεί να συνοδεύσει:
- juice pairing έναντι €70.00 ή
- wine pairing έναντι €120.00 (6 ποτήρια κρασί) ή
- fine wine pairing έναντι €200.00 (7 ποτήρια κρασί)
Οινοθήκη με περίπου 650 διαφορετικές ετικέτες κρασιού
Εμβληματικά οινοποιεία, μυθικά terroirs, σπάνιες ποικιλίες, αποκλειστικές εισαγωγές, κελάρια παλαίωσης και δύο wine rooms για μια private μυσταγωγική εμπειρία. Ο Τηλέμαχος Παπανδρέας, κορυφαίος και βραβευμένος sommelier, επιμελείται μια ολοκληρωμένη λίστα που περιλαμβάνει περίπου 650 διαφορετικές ετικέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα του νέου και του παλιού οινικού κόσμου και της οινοποίησης, από κάθε γωνιά της γης.
«Με σκοπό να πετύχουμε το σωστό wine pairing, δουλεύουμε στενά με τους chef μας τόσο όσο προς τα συστατικά όσο και ως προς τον τρόπο μαγειρέματος. Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία για να βρίσκει κανείς το σωστό κρασί για το κάθε πιάτο», αποσαφηνίζει ο Τηλέμαχος Παπανδρέας.
Ένα bar με όραμα τη βιωσιμότητα
Eντός του εστιατορίου έχει δημιουργηθεί και ένα bar concept, με την αποκλειστική συνεργασία του Line Athens: Το βραβευμένο μπαρ, που δημιούργησαν με όραμα τη βιωσιμότητα ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Δημήτρης Νταφόπουλος, αναδείχθηκε Best New International Opening στον θεσμό Tales of the Cocktails 2023, ενώ στα World’s 50 Best Bars για το 2023 βρέθηκε 12ο ανάμεσα στα 50 καλύτερα μπαρ παγκοσμίως.
Με κεντρική ιδέα το Zero Waste λοιπόν, τo Delta Restaurant και το Line Athens ένωσαν τις δυνάμεις τους για τους επισκέπτες του εστιατορίου. Το cocktail menu του Line Athens είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του μενού του Delta και κινείται σε τρεις πυλώνες: seasonal (εμπνευσμένα cocktails με εποχική πρώτη ύλη), waste (cocktails με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή του food menu) και pairing (cocktails με κοινό υλικό που ταιριάζουν γευστικά με το food menu).
Το γλυπτό μπαρ του Delta Restaurant, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μπάρες του πλανήτη. Εδραιώνει το αίσθημα της οικειότητας και της ευφορίας και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 καθήμενους. Το bar lounge με τους άνετους καναπέδες και τον minimal φωτισμό μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα.