Delta x Line: Δοκιμάσαμε το νέο μενού 12 πιάτων – 6 cocktails και μεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας
Όταν το fine dining συνάντησε το fine drinking: Η σύμπραξη του εμβληματικού Delta Restaurant εντός του ΚΠΙΣΝ με το Line Athens δίνει τροφή για σκέψη πάνω στη βιωσιμότητα και στη zero waste φιλοσοφία.
- 20/02/2024
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από τη στιγμή που το Line Athens, ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου (νο.12 στη λίστα των The World’s 50 Best Bars 2023), «προσγειώθηκε» στο ΚΠΙΣΝ και ανέλαβε τα ηνία του fine drinking στο Delta Restaurant, το μόνο εστιατόριο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin κι ένα Green Star βιωσιμότητας στην Ελλάδα.
Κι αν στην αρχή η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη, κυρίως σε όσους θεωρούσαν ότι πέρα από τη δημοφιλία τους, αυτά τα δύο δεν έχουν τίποτα κοινό, τώρα πια, αυτή η πολυσυζητημένη συνεργασία, έχει βρει τα πατήματά της και διαψεύδει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους. Τόσο η ομάδα του Line Athens (aka Βασίλης Κυρίτσης, Νίκος Μπάκουλης και Δημήτρης Νταφόπουλος) όσο και η gastronomy team του Delta Restaurant (Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος), παρουσίασαν σε επίσημη πρώτη ένα νέο πρότζεκτ, δηλώνοντας πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία τους, μια δημιουργική διαδικασία που προετοιμάστηκε για πολλές εβδομάδες.
Πλέον, η σύμπραξη μεταξύ Delta και Line Athens «μεταφράζεται» σε ένα μενού δώδεκα πιάτων που συνδυάζεται με έξι cocktails. Αρκετά από τα τελευταία έχουν ως βάση το «κρασί», το οποίο παρασκευάζεται από φρούτα, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη οινοποιητική διαδικασία – σήμα κατατεθέν του αγαπημένου μπαρ. Τη βραδιά που επισκεφτήκαμε το Delta, με αφορμή τη «συνάντηση» των κορυφαίων, δοκιμάσαμε εκλεπτυσμένα combos, τα οποία όχι μόνο ήταν απολαυστικά, αλλά μας έδωσαν και τροφή για σκέψη πάνω στη βιωσιμότητα και στη zero waste φιλοσοφία.
Ξεκινήσαμε με ένα αρωματικό, εποχικό spritz από αχλάδι, βότκα αρωματισμένη με χαμομήλι, μάραθο και αφρώδες κρασί μαζί με μια «γαρίδα» με τραγανό περίβλημα από καρότο. Ακολούθησε ο εντυπωσιακός «μπάμουρας» (φτιάχνεται από κρέμα κεφίρ και αστακό, ενώ τα φτερά του δημιουργούνται από χυμό μήλου), ο οποίος καθόταν πάνω σε μια σαλάτα από φράουλες και φύλλα καπουτσίνο και ξεδιψούσε σε μια σάλτσα από χειροποίητο κεφίρ και χυμό από φράουλες. Αυτό το έργο τέχνης συνοδευόταν από ένα γλυκό αφρώδες ροζέ «κρασί» από ρόδι και μήλο.
Στη συνέχεια γευτήκαμε έναν αρωματισμένο μπακαλιάρο με άνθη μανταρινιού, παρέα με ένα «αυγό» με περίβλημα από χτένια που στο εσωτερικό του έκρυβε ψητά μύδια κι όλα μαζί ήταν τοποθετημένα πάνω σε μια μεταξένια, λευκή σάλτσα με βάση το δαμάσκηνο – η συγκεκριμένη δημιουργία «κούμπωσε» άψογα με το Ramos Fizz με τσίπουρο O/Purist, σόδα γιαουρτιού και καρύδα.
Αναμφισβήτητα όμως, ο πιο αρμονικός συνδυασμός ήταν αυτός του παλαιωμένου μήλου – μιλάμε για ένα φιρίκι παλαιωμένο για πάνω από ένα χρόνο σε σταθερή θερμοκρασία 60 βαθμών, καραμελωμένο με τα ίδια του τα σάκχαρα, το οποίο γεμίζουν με μοσχαρίσια picanha – με το απίστευτα μεστό Rob Roy cocktail με koji.
Δοκιμάσαμε, επίσης, ένα τρυφερό και ζουμερό χοιρινό iberico, γλασαρισμένο σε shio koji πάνω σε όξινη σως αρωματισμένη με ευκάλυπτο, με πίκλες από κουφοξυλιά και πευκοβελόνες μαζί με ξηρό κρασί από ρόδι αρωματισμένο με μύρτιλα και δεντρολίβανο.
Για επιδόρπιο έφτασε στο τραπέζι μια ινσταγκραμική «παπαρούνα» με τραγανά πέταλα πλασμένα από ιπποφαές και λωτό, ανεβασμένη πάνω σε μια βάση «σου» γεμιστή με παγωτό, αρωματισμένο με καραμελωμένο βούτυρο. Η σύνθεση ολοκληρωνόταν με μια πάστα από φιστίκι και περγαμόντο. Το πρωτότυπο «λουλούδι» συνόδεψε ένα γλυκό αφρώδες κρασί από μέλι ανθών πορτοκαλιάς.
Γιατί μας άρεσε; Τόσο τα πιάτα, όσο και τα cocktails ταίριαξαν απίστευτα μεταξύ τους και ο γευστικός συνδυασμός τους άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη. Όλοι εκείνο το βράδυ συμφώνησαν πως η δημιουργικότητα και η ενέργεια των chefs του Delta και της μπριγκάδας τους ματσάρουν τόσο όμορφα με τις αντίστοιχες αρετές της ομάδας του Line Athens που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν το αποφάσιζαν νωρίτερα. Και δεν είναι μόνο οι νέες πίστες της γεύσης στις οποίες παίζουν δυνατά. Το πράγμα πάει ακόμη πιο πέρα γιατί επιτέλους καταλαβαίνεις, τρώγοντας και πίνοντας, χωρίς περιττές φλυαρίες, σε ποια μονοπάτια πρέπει να βαδίσει η εστίαση στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Στα δύσκολα δηλαδή.
Τιμές:
Menu 12 σταδίων – 200€ (Omnivore) | Cocktail pairing – 100€ [Οι τιμές υπόκεινται σε διαφοροποιήσεις ανά πάσα χρονική στιγμή]
Για κρατήσεις πατήστε εδώ.