Βιώσιμη γαστρονομία στο νέο εστιατόριο Soil στο Παγκράτι
Στην ανοιχτή κουζίνα του Soil, η οποία παραπέμπει σε θεατρική σκηνή, ο Τάσος Μαντής και η ομάδα του εργάζονται πυρετωδώς για να βγάλουν πιάτα – έργα τέχνης. Η εμμονή στη λεπτομέρεια είναι φανερή σε κάθε στάδιο, και στα δύο μενού γευσιγνωσίας (9 και 14 πιάτων) που προσφέρει το νέο εστιατόριο του βραβευμένου chef και του συνεργάτη του, Άλεξ Μουρίδη.
- 19/01/2022
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
Στο Soil, το καινούργιο και ήδη πολυσυζητημένο εστιατόριο του Παγκρατίου, το ταξίδι σε μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία ξεκινά από το κτήμα του chef στο Αλεποχώρι. Βιολογικά βότανα και λαχανικά και εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για μία δημιουργική και συνάμα βιώσιμη ελληνική κουζίνα. Ο Τάσος Μαντής δίνει πραγματικό νόημα στη βιωσιμότητα, δείχνοντας πώς για εκείνον οι τάσεις έρχονται και φεύγουν και αυτό που πραγματικά μένει στο φαγητό είναι η ηθική και η ουσία.
Το εστιατόριο βρήκε το σπίτι του σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1925 πίσω από το Καλλιμάρμαρο, με υπέροχη αυλή που περιβάλλεται από δέντρα.Την ανακαίνιση ανέλαβε ως Project Architect η Δήμητρα Γωγή (dimensionstudio.gr), η οποία συνδύασε τολμηρά χρώματα με γήινους τόνους, δημιουργώντας πραγματικά την αίσθηση μίας αθηναϊκής κατοικίας που σέβεται το παρελθόν της.
H λογική του earthy gastronomy επεκτείνεται και σε όλη τη φιλοσοφία του εστιατορίου, από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση, την επαναχρησιμοποίηση κάποιων πραγμάτων και υλικών, τα κεραμικά σκεύη από το Mud Lad (τα οποία έγιναν handmade και customised από την Έλια Λαμπίρη για κάθε πιάτο), τη μινιμαλιστική διακόσμηση, τα γήινα χρώματα και φυσικά την αίσθηση του «σπιτιού».
Το Soil έρχεται να επιβεβαιώσει πως η επιστροφή στην απλότητα είναι κάτι που πλέον προσδιορίζει και το luxury και το fine dining στη γαστρονομική σκηνή παγκοσμίως, μιας και όλοι αποζητούμε μία απλότητα που θα μας κάνει να αισθανθούμε οικεία και όμορφα. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάστηκε όλο το εγχείρημα και φυσικά έχοντας ως ναυαρχίδα τη φιλοσοφία του Τάσου επί χρόνια, τον κήπο του στο Αλεποχώρι και την όρεξή του για τη δημιουργία κάτι καινούργιου που θα την αντιπροσωπεύει 100%.
Τα menu degustation (9 και 14 πιάτων), που προσφέρει το εστιατόριο, συμπληρώνονται από καλοφτιαγμένα κοκτέιλ καθώς επίσης από λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η οποία έχει δημιουργηθεί με γνώμονα το εποχικό μενού του Τάσου, τις ντελικάτες γεύσεις των πιάτων και όλα τα υλικά της κουζίνας, όπως τα βότανα που χρησιμοποιεί ο chef στα πιάτα του.
Το project ολοκληρώνεται με τον Άλεξ Μουρίδη να φέρνει στο Soil την πολύχρονη εμπειρία του στο F&B management εστιατορίων και χώρων εστίασης υψηλών προδιαγραφών (Raymond Blanc, Marco Pierre White Restaurants, Hytra, AMANZOEResort), έχοντας δημιουργήσει μία πολύ δυνατή ομάδα στο service.