ēthos: Στο νέο εστιατόριο της Γλυφάδας για αρνί με τραχανώτο και κριθαρώτο με μοσχαρίσια μάγουλα
Η νέα γαστρονομική άφιξη στη Γλυφάδα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εστιατορίων που αφιερώνουν το μενού στην ελληνική κουζίνα και σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση, που θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές.
- 05/12/2024
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται στα καλύτερά της και εστιατόρια από τα βόρεια μέχρι τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια την αναδεικνύουν μέσα από τα πιάτα τους.
Πριν από λίγο καιρό στη Γλυφάδα άνοιξε τις πόρτες του το ēthos, φιλοδοξώντας να διηγηθεί τη δική του γαστρονομική ιστορία. Βάση της αποτελεί η ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της χώρας, τα οποία προμηθεύονται από τοπικούς παραγωγούς. Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης, που φέρει τον τίτλο του επίσημου πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στον παγκόσμιο οργανισμό Greek Taste Beyond Borders, εμπνεύστηκε πιάτα από την παράδοση, που θυμίζουν Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές. Έτσι, το παρόν συνδυάζεται με το παρελθόν, δημιουργώντας μια εμπειρία γεύσης.
«Το ēthos αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ελληνική γαστρονομία, συνδυάζοντας παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές και δημιουργικότητα. Η φιλοσοφία του μενού μας βασίζεται στον σεβασμό στις ελληνικές πρώτες ύλες και τη μετατροπή των απλών, αυθεντικών υλικών σε εκλεπτυσμένα πιάτα που αποπνέουν την ιστορία και την ψυχή της Ελλάδας» λένε οι άνθρωποι του ēthos στο NouPou. «Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία: από την παραδοσιακή μαγειρική των γιαγιάδων μας μέχρι τη δυναμική εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας».
Τα πιάτα του ēthos περιλαμβάνουν πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, έχοντας ως γνώμονα τα όσα παράγει η φύση ανά εποχή. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, «το μενού του ēthos σχεδιάστηκε με γνώμονα την εποχικότητα των υλικών και την απόλυτη ποιότητα που προσφέρει η ελληνική γη. Ανανεώνεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει την αφθονία των φρέσκων, εγχώριων προϊόντων που διατίθενται κάθε εποχή. Ο σεβασμός προς την ελληνική παραγωγή είναι αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας μας, και κάθε πιάτο αναδεικνύει τη μοναδικότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε».
Σε περίπτωση που καθίσετε στα τραπέζια του, οι άνθρωποι του εστιατορίου θα σας προτείνουν – αν και η επιλογή είναι δύσκολη, όπως παραδέχονται – να δοκιμάσετε το αρνί με τραχανώτο και το κριθαρώτο με μοσχαρίσια μάγουλα. «Το αρνί αποτελεί μια πραγματική ωδή στην ελληνική παράδοση. Σιγομαγειρεμένο ώστε να αποκτήσει την απόλυτη τρυφερότητα, συνδυάζεται με τραχανά και φέτα, ενώ η σάλτσα χάρισα προσθέτει μια διακριτική ένταση που ισορροπεί τέλεια το πιάτο. Είναι μια δημιουργία που μεταφέρει τη ζεστασιά και την αυθεντικότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Από την άλλη, το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα αποτελεί μια αποθέωση της ελληνικής κουζίνας με μια σύγχρονη προσέγγιση. Τα μάγουλα σιγομαγειρεύονται για ώρες ώστε να γίνουν απολαυστικά τρυφερά και σερβίρονται με κριθαράκι και τραγανά corn nuts, δημιουργώντας ένα πιάτο με πλούσια και ισορροπημένη γεύση» σχολιάζει η ομάδα. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξουν μόνο ένα, αυτό θα ήταν πιθανότατα, όπως λένε, το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα.
Στη συνολική εμπειρία, συμβάλει σίγουρα και ο χώρος, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, «δένοντας» τη φύση και τη μοντέρνα αισθητική. Πίσω από το design βρίσκεται η interior designer Γεωργία Τηλιγάδα, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα σκηνικό κατάλληλο για φαγητό, από τα υλικά μέχρι τον ατμοσφαιρικό φωτισμό.