Ettoile by Ott: Πόση γοητεία χωράει σε μια φιάλη ροζέ κρασί
Σε ένα μαγικό δείπνο στο Βαρούλκο, ο brand ambassador των Domaines Ott μας ξενάγησε στα μυστικά ενός εκλεκτού ροζέ της Προβηγκίας.
- 29/10/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Η γη της Προβηγκίας, ανάμεσα στις γαλλικές Άλπεις και στη Μεσόγειο, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και ο λόγος δεν είναι μόνο τα απίστευτα τοπία της, αλλά και τα διάσημα ροζέ κρασιά της, με το χαρακτηριστικό σομόν χρώμα. Μάλιστα, η περιοχή αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Γαλλίας, καθώς είναι υπεύθυνη για το 35% της συνολικής παραγωγής κρασιού αυτής της χώρας. Το στυλ των ροζέ της, με τα ήπια αρώματα και το λιπαρό σώμα ταιριάζει με πολλά πιάτα – ακριβώς αυτά τα pairings αποτέλεσαν το αντικείμενο που μονοπώλησε τις συζητήσεις στο δείπνο που επιμελήθηκε ο chef Λευτέρης Λαζάρου και η ομάδα του στο μισελενάτο Βαρούλκο, προς τιμή του εμβληματικού ροζέ Ettoile των Domaines Ott, το οποίο φέρνει στην Ελλάδα η Deals SA.
Ξεναγός μας σε αυτό το γευστικό ταξίδι στην Προβηγκία ήταν ο Christophe Renard, o brand ambassador των Domaines Ott, που αναφέρθηκε με συγκίνηση στην ιστορία του Αλσατού γεωπόνου Marcel Ott. Ο τελευταίος, ξεκινώντας τον γύρο της Γαλλίας προκειμένου να ανακαλύψει το ιδανικό terroir για να στήσει τον δικό του αμπελώνα -εν μέσω της επιδημίας της φυλλοξήρας που σκότωνε τα αμπέλια σε όλη την Ευρώπη- βρήκε τον παράδεισό του στους λόφους της Προβηγκίας το 1912. Αλλά και το Ettoile by Ott, το πληθωρικό blend από Grenache και Mourvedre και πεμπτουσία της art de vivre έχει το δικό του παραμύθι: αποτελεί ωδή στον ίδιο τον Marcel Ott που χάραξε ένα αστέρι (etoile στα γαλλικά) στα πρώτα του μπουκάλια.
To δείπνο ξεκίνησε με ένα φίνα μαριναρισμένο καρπάτσιο λαυράκι, με πλιγούρι, εσπεριδοειδή και κάπαρη, με pairing το Domaines Ott Chateau Romassan Bandol Ροζέ 2022 ένα κρασί με μακρά επίγευση που ισορροπούσε τέλεια μεταξύ ζωντάνιας και κομψότητας, χάρη στην παρουσία εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών στη μύτη και στο στόμα. Στη συνέχεια είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε μια διαφορετική χρόνιά από το ίδιο κρασί – πιο σύνθετο αρωματικά με έντονο κόκκινο φρούτο, γλυκόριζα και ζωικές νύξεις, ταίριαζε πολύ με τα φιλέτα τσιπούρας σε λεπτές φέτες προζυμένιου ψωμιού, με μους καπνιστής μελιτζάνας, μαρμελάδα ντομάτας, πουρέ αρακά και καρότο. Σειρά είχε το καλύτερο πιάτο του μενού: ένα άψογα ψημένο καλαμάρι ελληνικής αλιείας, με ψητό μαρούλι, κρέμα ταραμά και ζελέ λουίζας, το οποίο συνοδεύτηκε με το μοναδικό λευκό της βραδιάς, ένα Clos Mireille Blanc de Blancs 2021, μοναδικής φρεσκάδας και αρωματικής πολυπλοκότητας από τις ποικιλίες Semillon και Rolle.
Ο πρωταγωνιστής όμως του δείπνου, το Ettoile των Domaines Ott (2022) εμφανίστηκε με το κυρίως πιάτο: μια φιλεταρισμένη φέτα σφυρίδας μαγειρεμένη με το ίδιο κρασί, που σερβιρίστηκε παρέα με καπνιστό κολοκύθι, μαυρομάτικα φασόλια και πουρέ λεμόνι. Αν έχεις στο μυαλό σου ότι το ψάρι «πάει» μόνο με λευκό κρασί, ο μύθος καταρρίφθηκε: τα αρώματα και η λιπαρότητα του φαγητού ταίριαξαν γάντι με το Etoile ένα σπάνιο κρασί προικισμένο την αρμύρα, φινέτσα και βάθος ταυτόχρονα, ενώ η πλούσια σύνθεση του φαγητού αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο χάρη στην ένταση και τη φρεσκάδα του κρασιού.
H βραδιά ολοκληρώθηκε ιδανικά με μια δημιουργία του pastry chef του Βαρούλκου Θοδωρή Μωυσίδη, από cremeux σοκολάτας Valhrona, σε δύο εκδοχές, ανατρεπτικά συνδυασμένης με πουρέ παντζάρι, εστραγκόν και πουρέ σαγκουίνι. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή: Τα αναπάντεχα ταιριάσματα, μεταξύ των κρασιών των Domaines Ott και του φαγητού κράτησαν άλλωστε και όλοι οι καλεσμένοι εκείνου του δείπνου, ως ανάμνηση..