Η Χονολουλού στη Νέα Σμύρνη θα σε κάνει να νιώσεις το καλοκαίρι στην πόλη
Summer In The CityΠιάνοντας θέση στα τραπεζάκια κάτω από τα φωτάκια του εστιατορίου και απολαμβάνοντας ποιοτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, η Χονολουλού γίνεται αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, ακόμη κι αν βρίσκεται στην καρδιά του αστικού τοπίου.
- 04/07/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης
Το καλοκαίρι στην Αθήνα δεν χρειάζεται να σου φαίνεται καταθληπτικό, αρκεί να βρεις εκείνα τα μέρη στην πόλη που θα σε κάνουν να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να νιώσεις λες και βρίσκεσαι διακοπές. Αυτά τα μέρη συνδυάζουν ωραία ατμόσφαιρα και καλό φαγητό, θυμίζοντας την ξεγνοιασιά που αισθάνεσαι όταν κάθεσαι σε αντίστοιχο spot ενός καλοκαιρινού προορισμού.
Η Χονολουλού, όχι η πρωτεύουσα της Χαβάης, αλλά το νεοσμυρνιώτικο εστιατόριο, που προσγειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια γειτονιά εκτός πιάτσας, δικαίως πρέπει να βρίσκεται εντός αυτής της (άτυπης) λίστας, καθώς η ατμόσφαιρα και η αισθητική του θα σου μεταδώσουν όλα τα σωστά feelings.
Αρχικά, στεγάζεται σε μια γωνιακή μονοκατοικία με νοσταλγική διάθεση και η κάθε σπιθαμή του χώρου -κυρίως εσωτερικά- δημιουργεί υπέροχα ρετρό vibes. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου, με απλωμένα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, τοποθετημένα κάτω από τα φωτάκια με τα οποία παραμένει στολισμένη όλο τον χρόνο.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι μία θέση εκεί θα σε κάνει να πιστεύεις ότι ταξιδεύεις – έστω και νοητά – σε ένα νησιώτικο σκηνικό, εκεί όπου τα λαμπιόνα φωτίζουν τις αυλές και τις βεράντες των μαγαζιών. Φτάνει να έχεις τη διάθεση να δεις τα πράγματα λίγο πιο ρομαντικά.
Όσον αφορά το μενού του, το εστιατόριο κινείται προς την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με έντονες επιρροές από την Κρήτη, χωρίς να λείπουν ωστόσο και ενδιαφέροντα twists που κάνουν τη διαφορά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ιδιαίτερα ορεκτικά και σαλάτες, ενώ συνεχίζει με πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί το κρέας, αλλά και τα θαλασσινά και κάπως έτσι, προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.
Για αρχή αξίζει να επιλέξεις μια σαλάτα για τη μέση, όπως η χωριάτικη καπρέζε με μοτσαρέλα, πέστο φρέσκου βασιλικού και αλειφωτή Υπάτης ή έναν κλασικό και αγαπημένο ντάκο με παξιμάδι χαρουπιού, πούλπα ντομάτας και ψιμοτύρι Λιδωρικίου, που θα σου προσφέρουν όλη την απαραίτητη δροσιά για το ξεκίνημα.
Από ορεκτικά, εκτός από το συκώτι ρακόμελο που αποτελεί must στη Χονολουλού, σου προτείνουμε ακόμη τα spring rolls μουσακά με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, αλλά και την περίφημη πίτα στο χωριό με μπιφτεκάκια προβατίνας και σάλτσα γιαουρτιού. Ωραία και τα ψητά καλαμαράκια του με χειροποίητο πέστο βασιλικού.
Περνώντας στα κυρίως, τον πρώτο λόγο έχουν τα κρεατικά σε πολλές διαφορετικές επιλογές για να διαλέξεις ή για να μοιραστείς στη μέση. Το φιλέτο μόσχου με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα εσπεριδοειδών πιστεύουμε δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι, όπως και η ταλιάτα μοσχαρίσιας σπαλομπριζόλας. Το ψήσιμο γίνεται πολύ σωστά, ώστε το κρέας να κρατά τα ζουμιά του και να παραμένει πολύ γευστικό, ενώ οι μυρωδιές από την κουζίνα σε «μεθούν» πολύ πριν φτάσουν τα πιάτα μπροστά σου.
Αν πάλι ζητάς κάποιο πιάτο με θαλασσινά, αξίζει να δοκιμάσεις τις γαρίδες με χειροποίητες μακαρούνες αλλά και το χταποδάκι, αργοψημένο και περασμένο στη σχάρα, με πουρέ γιαχνί.
Ο γλυκός επίλογος γίνεται με τάρτα (λεμόνι ή banoffee) ή με παγωτό αγριοκέρασο, που σερβίρεται με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού.
Η γευστική εμπειρία στη Χονολουλού ολοκληρώνεται με μια δροσερή μπίρα, καθώς το εστιατόριο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία, κυρίως με ελληνικές ετικέτες. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο από το να απολαμβάνουμε καλό φαγητό με καλή παρέα και μια δροσερή μπίρα στο χέρι. Σημείωσε βέβαια ότι υπάρχουν και περίπου 20 ετικέτες κρασιών, για εκείνους που το προτιμούν.
Στα θετικά θα βάζαμε και την απαλή μουσική που παίζει στο background, κυρίως σε τζαζ ρυθμούς, η οποία συμβάλλει στο να περάσουμε μια χαλαρή βραδινή έξοδο του καλοκαιριού όσο καλύτερα μπορούμε.