Jerár: Το εστιατόριο που έβαλε τη Δάφνη στον Οδηγό Michelin
Το Jerár στη Δάφνη βρέθηκε πριν από μερικές μέρες στη λίστα του οδηγού Michelin, κερδίζοντας τη διάκριση Bib Gourmand για τα εστιατόρια που προσφέρουν ποιότητα σε προσιτές τιμές. Δοκιμάσαμε το μενού του και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας.
- 21/10/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν μερικά χρόνια ότι η Δάφνη θα έμπαινε -και θα έμενε- στον γαστρονομικό χάρτη; Τρεις φίλοι, ο chef Χάρης Νικολούζος, ο Γιώργος Καβακλής (γνωστός από τα Spoiled Cocktail Bar και Barro Negro) και ο Κώστας Καρατζόγλου αποφάσισαν ότι αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να το κερδίσουν. Έχοντας ανακαλύψει στον πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας ένα διαθέσιμο κατάστημα που παλιά στέγαζε δύο φαρμακαποθήκες, ανέθεσαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Άννας Γαβαλά να το μεταμορφώσει και την άνοιξη του 2021 το λιτό, αλλά υπέρκομψο Jerár υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του.
Σήμερα, μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση των αστεριών του Οδηγού Michelin και την κατάκτηση της σπουδαίας διάκρισης Bib Gourmand, η τριάδα των ιδιοκτητών δικαιώθηκε για την τόλμη, το θάρρος, την έμπνευση, τη σκληρή δουλειά και κυρίως για το ένστικτο και την επιμονή τους. Το πιο μεγάλο βραβείο όμως είναι η θέση που κρατά το Jerár στην καρδιά όσων γεύονται ξανά και ξανά τα πιάτα του, επικροτώντας την επιλογή του Χάρη Νικολούζου να διαλέξει το μονοπάτι που χάραξε διεθνώς η γαλλική bistronomie – ο όρος προέκυψε από τη σύνθεση των λέξεων bistrot και gastronomie που έκανε ο Sébastien Demorand το 2004 και περιγράφει εν ολίγοις την προσβάσιμη haute cuisine.
Τι θα δοκιμάσεις στο Jerár; Δημιουργικό φαγητό, με ελληνική βάση που αποφεύγει με ευκολία την παγίδα του επιτηδευμένου, αλλά παραμένει διαφορετικό. Από το a la carte μενού ξεχωρίζουν σταθερά τα κρουστά nuggets κουνελιού με τη ζουμερή σάρκα, τα οποία ο chef «παντρεύει» με δροσερή πίκλα από αγγούρι και μαγιονέζα αρωματισμένη με σπετσερικό (το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούν στην Κέρκυρα για την παστιτσάδα), καθώς και η απίστευτα ισορροπημένη και άψογη τεχνικά Cacio e Pepe “Mikrolimano Shrimps” με ταρτάρ και μπισκ γαρίδας.
Δοκιμάσαμε και κάποια νέα πιάτα -ο κατάλογος προσαρμόζεται άλλωστε στην εποχικότητα – τα οποία έχουν ενδιαφέρον όπως το wine friendly μοσχαρίσιο ταρτάρ με σως hollandaise και «βάφλες» από φύλλο, η «πειραγμένη» ντοματοσαλάτα που έφτασε στο τραπέζι μέσα σε μια gazpacho από τα τελευταία ροδάκινα της μακράς καλοκαιρινής σεζόν και το πληθωρικό πρόβατο, από ντόπιες φάρμες υποδειγματικά μαγειρεμένο και σερβιρισμένο με πουρέ καρότου, σωτέ σπανάκι, γιαούρτι και ζωμό από το ίδιο το κρέας, αρωματισμένο με βανίλια. Την καρδιά μας αιχμαλώτισαν όμως η ποικιλία με τα φινετσάτα αλλαντικά, μπρεζάολα, σαλάδο και νούμπουλο, που φτιάχνει ο ίδιος ο chef και αποτελεί ωδή στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα και οι αγορασμένες από τη λαϊκή μπάμιες «kimchi» οι οποίες μας ξάφνιασαν ευχάριστα με την τσαχπινιά και την έντασή τους.
Στη σάλα το καλοκουρδισμένο σέρβις κυλά με τη φροντίδα της Έλενας Γκριτζέλα, ενώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές θα αφεθείς στα χέρια του έμπειρου wine guide and lover Διονύση Βασιλειάδη. Ο τελευταίος φροντίζει με σπουδή τη λίστα, καθώς το μενού έχει δομηθεί ώστε να ταιριάζει με το κρασί – εδώ πρωταγωνιστούν οι εναλλακτικές οινοποιήσεις, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές και σε ποτήρι. Για τους αμετανόητους λάτρεις των cocktails δεν λείπουν φυσικά οι προτάσεις σε cocktails -δοκίμασε το negroni τους και θα μας θυμηθείς!
Η βραδιά που επισκεφτήκαμε το Jerár έκλεισε με ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο: μια τάρτα σοκολάτας με φεγεντίνη από κρέμα γάλακτος και λευκής σοκολάτας, πασπαλισμένη με καραμελωμένα pop corn, ενώ ακόμη και σήμερα συζητάμε για το πως μας βοήθησε να χαλαρώσουμε το φαγητό, αλλά και η μινιμαλιστική, καθησυχαστική διακόσμηση του χώρου.
Κι επειδή ξέρουμε πως θα ρωτήσεις, το όνομα Jerár προέκυψε άκρως χιουμοριστικά, από το ξεκαρδιστικό επεισόδιο της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς οι «Απαράδεκτοι» των 90’s, με τίτλο «Γαλλική Κουλτούρα»: ο Ζεράρ ήταν ο παριζιάνος φίλος του Γιάννη, ο οποίος κατέφθασε για επίσκεψη και δεν διέθετε ούτε ίχνος από τη finesse που περίμενε η τετράδα των πρωταγωνιστών, παρά τις περγαμηνές της καταγωγής του και των σπουδών του στη Σορβόννη!
Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο