Makris Athens: Φάγαμε στην πιο πολυσυζητημένη fine dining άφιξη της σεζόν
Με αφετηρία την Κέρκυρα, το εστιατόριο Makris προσγειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας: Τα τρία μενού, οι τιμές, τα υλικά που έρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς ή από τη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της Αρχαίας Κορίνθου και τα περιζήτητα τραπέζια στην ταράτσα με θέα την Ακρόπολη και τον ναό του Ηφαίστου.
- 07/11/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Το γαστρονομικό ταξίδι του Makris ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια στο ξενοδοχείο Domes Miramare της Κέρκυρας. Στο νησί αυτό, άλλωστε χρωστάει και το όνομά του, καθώς Δρεπάνη ή Μάκρις (aka το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό) αποκαλούσαν οι αρχαίοι αυτόν τον τόπο, χρησιμοποιώντας επίτηδες λέξεις δεμένες με την ελληνική μυθολογία.
Το ίδιο συνειδητή ήταν και η επιλογή της ονομασίας του εστιατορίου: στόχος άλλωστε του Makris δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά και μόνο το φαγητό, αλλά η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της Ελλάδας μέσα από τη γεύση. Από το 2018 που πρωτολειτούργησε, μέχρι το φετινό φθινόπωρο οπότε ήρθε στην Αθήνα, το Makris διέγραψε μια βραβευμένη πορεία σε άλλους προορισμούς και ξενοδοχεία του ομίλου Domes Resorts & Reserves.
Και εδώ, όπως στα προηγούμενα projects, στο «τιμόνι», βρίσκουμε τον ταλαντούχο chef Πέτρο Δήμα αποφασισμένο να σπρώξει το Makris Athens ψηλά. Ο πήχης έχει ανέβει – αυτό το διαπιστώνει κανείς με το που θα διαβεί το κατώφλι του εστιατορίου, πριν καν ξεκινήσει η ιεροτελεστία του φαγητού: η σάλα ακολουθεί διακοσμητικά τις επιταγές της quite luxury, στο κάτω επίπεδο το γυάλινο πάτωμα αναδεικνύει το αρχαιότερο χάνι της Αθήνας, ενώ ανεβαίνοντας προς τα πάνω το βλέμμα αιχμαλωτίζει το γυάλινο «κελάρι» με τις φιάλες των κρασιών από όλο τον κόσμο και με μερικά από τα κορυφαία, ελληνικά ελαιόλαδα. Φυσικά, το highlight είναι τα τραπέζια της ταράτσας που βλέπουν τον Παρθενώνα και τον ναό του Ηφαίστου μπλέκοντας γεύσεις και ιστορία.
Τα τρία μενού γευσιγνωσίας και τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε
Το γαστρονομικό concept του Makris Athens ασπάζεται τις αρχές της βιωσιμότητας και την εποχικότητα της πρώτης ύλης. «Πολλά από τα λαχανικά και τα βότανα, τα οποία γευόμαστε στα πιάτα, καλλιεργούνται στη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου» μας αποκάλυψε ο Πέτρος Δήμας, συμπληρώνοντας ότι τα υπόλοιπα υλικά τα προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας, με μοναδική εξαίρεση τα χτένια και το striploin Wagyu A5. Το γευστικό ταξίδι, διαθέτει ελληνικό πρόσημο, γαλλικές κυρίως τεχνικές και θεατρικότητα, ενώ παρά το γεγονός ότι σε κάποια πιάτα η πληθωρικότητα των παρασκευών μπερδεύει, η φρεσκάδα της πρώτης ύλης και η δημιουργικότητα του σεφ κερδίζουν. Περιλαμβάνει τρία μενού – το «Γένεσις» με 8 στάδια και κόστος € 80/άτομο το Φύσις Vegan με 9 στάδια που κοστίζει 80€ και το «Ουτοπία» με 13 στάδια στα € 140/άτομο.
Ξεχωρίσαμε το πρωτότυπα σερβιρισμένο αυγό ορτυκιού με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια με την umami γεύση, το άψογα ψημένο με τα λέπια του μπαρμπούνι με sauce από πετρόψαρα και την κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, την οποία σερβίρουν με χυμό καρότου, ginger και χαβιάρι. Να ξέρεις, ότι πριν φτάσει κανείς στο στάδιο με το κρέας, στο τραπέζι πραγματοποιείται μια μικρή «παράσταση» με πρωταγωνιστή το χειροποίητο, προζυμένιο ψωμί, το φρέσκο βούτυρο και το ελληνικό ελαιόλαδο της επιλογής σου, από μια λίστα με οκτώ επιλογές.
Εμείς συνεχίσαμε με μια μικρή τριλογία κρεάτων, η οποία περιλάμβανε ελληνικό βιολογικό βοδινό σε ταλιάτα πάνω σε αρωματικό ζωμό βοδινού, το οποίο κατέφτασε παρέα με γλασσαρισμένο γλυκάδι με μαύρο σκόρδο και μαύρη μπύρα και σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο μάγουλο με τραχανά και κατσικίσιο τυρί. Λίγο πριν το τέλος, είπαμε «ναι» στο έξτρα στάδιο με την επιλογή τεσσάρων ελληνικών τυριών. Όλα τα παραπάνω τα συνοδεύσαμε με premium ετικέτες κρασιών από τον διεθνή αμπελώνα, τις οποίες επέλεξε για εμάς ο έμπειρος και πάντα ευγενικός wine director του ομίλου Domes Resorts, Στάθης Τσώκος, από μια wine list σε μέγεθος βιβλίου. Ολοκληρώσαμε το δείπνο με μια σειρά επιδορπίων, από τα οποία κρατήσαμε στη μνήμη μας τις υφές σοκολάτας με ελαιόλαδο Makris και μαύρο αχλάδι.
Έξτρα ατού, τα οποία ενισχύουν το pampering στο Makris Athens, αποτελούν το μικρό μενού με τα δώδεκα μεταλλικά και ανθρακούχα νερά και η λίστα με τους premium καφέδες και τα ροφήματα. Ο τρόπος που ερμηνεύεται εδώ η ελληνική haute cuisine, μας έκανε να υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε για να διαπιστώσουμε πώς εξελίσσεται στον χρόνο το ταξίδι του Makris Athens και πώς αλλάζουν τα μενού του, αποκαλύπτοντας τις χάρες κάθε εποχής.