Medouli: Η νέα «εστιατοριακή χασαποταβέρνα» της Αργυρούπολης
Ένας ζεστός, πολύ ατμοσφαιρικός χώρος και το πάντρεμα παραδοσιακών συνταγών με premium κοπές και κρέατα που παίρνουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν χωρίς περιττές βιασύνες: Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του νέου εστιατορίου της Αργυρούπολης, που γρήγορα μετατρέπεται σε προορισμό για value for money κρεατοφαγία.
- 13/09/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
«Νοστιμιά μέχρι το μεδούλι». Αυτή ήταν η πρώτη φράση που ήρθε στο νου του Γιάννη Μουζακίτη, όταν οραματιζόταν το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα, όπου πρωταγωνιστής βέβαια είναι το ποιοτικό, δουλεμένο με σεβασμό και αγάπη και πάνω απ’ όλα νόστιμο κρέας.
Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια που έχει διαγράψει χρόνια ενασχόλησης με την εστίαση, καθώς ο πατέρας του έχει αλυσίδα ψητοπωλείων στην Πάτρα. Γνωρίζοντας από μικρός την τέχνη του κρέατος, αποφάσισε να το πάει ένα στάδιο παραπάνω, και έκανε το μεγάλο βήμα ερχόμενος στην Αθήνα, όταν σπούδασε μαγειρική με εξειδίκευση στο κρέας και συνεργάστηκε με διάφορα εστιατόρια αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικά στο πόστο της σχάρας, στο οποίο μυήθηκε σε όλα τα μυστικά του: Από τη διατροφή του ζώου, μέχρι την επιλογή του σωστού κομματιού, τον κατάλληλο τρόπο προετοιμασίας του και βέβαια, το αψεγάδιαστο ψήσιμο.
Το δικό του εστιατόριο ήταν πλέον μονόδρομος. Το Medouli, η «εστιατοριακή χασαποταβέρνα», όπως το χαρακτηρίζει, ένα υβρίδιο με χαρακτηριστικά σύγχρονης κουζίνας και παραδοσιακές, διαχρονικές γεύσεις που όλοι αγαπάμε, βρήκε τη θέση του τον περασμένο Μάιο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αργυρούπολης.
Αυτό που σε εντυπωσιάζει – εκτός από το «μέλι που στάζει» όταν ο Γιάννης μιλά για το καλό φαγητό και το δημιούργημά του, είναι ότι θα τον δεις στον χώρο σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας. Δεν είναι ο ιδιοκτήτης που είναι απών ή παρακολουθεί αφ’ υψηλού και δίνει εντολές. Είναι ένας από τους πιο παρόντες ιδιοκτήτες, έχει επιμεληθεί ολόκληρο το μενού, αλλά και κάθε λεπτομέρεια στη διακόσμηση, θα μπει στην κουζίνα και θα βγει στη σάλα για να αποκτήσει επαφή με τους πελάτες, τους καλεσμένους του.
Με το μεράκι μιας ταβέρνας και την τεχνογνωσία ενός εστιατορίου
Από εκεί και έπειτα, περνώντας το κατώφλι, μπαίνεις σε ένα εστιατόριο που σου μεταδίδει αμέσως μία ζεστασιά και μία φιλόξενη διάθεση. Το ξύλο κυριαρχεί, όπως και οι γήινες αποχρώσεις γενικώς, σε ένα περιβάλλον που παντρεύει τα cozy με τα πιο industrial στοιχεία και συνθέτει μία σύγχρονη, αλλά παράλληλα οικεία αισθητική που σε προδιαθέτει να περάσεις ώρες εκεί με την παρέα σου, τρώγοντας και πίνοντας. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους βασικότερους στόχους του Γιάννη. «Ήθελα να φτιάξω έναν χώρο που θα θυμίζει σπίτι σε όποιον μπαίνει μέσα. Να νιώθει άνετα, να απολαμβάνει πραγματικά την έξοδό του πέρα από το φαγητό, να ξεχνά να φύγει».
Το μενού πετυχαίνει έναν ιδανικό συνδυασμό. Είναι σφιχτό και στακάτο, χωρίς πολλές φανφάρες, ενώ προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές. Για τον ορκισμένο κρεατοφάγο, τον ψαγμένο όσον αφορά τις ιδιαίτερες κοπές και τους τρόπους ψησίματος, αλλά και όποιον αγαπά τις γνήσιες ελληνικές γεύσεις. Το ιδανικό βέβαια, είναι ένας συνδυασμός των δύο, με πιάτα στη μέση για όλη την παρέα, ώστε να ζήσεις σωστά όλη την εμπειρία που προσφέρει το Medouli.
Για να περάσουμε στο παρασύνθημα, το μενού χωρίζεται σε sections που διαχωρίζουν σαλάτες και πιάτα «από το μποστάνι», πιάτα για τη μέση του τραπεζιού και μια ξεχωριστή κατηγορία το κρέας, δηλαδή κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.
Εμείς δοκιμάσαμε – και προτείνουμε – την πράσινη σαλάτα, που είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που ακούγεται. Μαρούλι, iceberg και σπανάκι, συνδυάζονται με ψητό αχλάδι, σύκο, ρόδι και μία σειρά από υλικά με τραγανές και μαλακές υφές που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Κατσικίσιο τυρί και μανούρι δένουν πολύ ωραία με ένα παστέλι ξηρών καρπών και ένα χειροποίητο dressing εσπεριδοειδών που απογειώνει όλα τα παραπάνω.
Τα «για τη μέση», γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι αποτελούν έναν ύμνο στις πατροπαράδοτες, μαμαδίστικες γεύσεις, με ενδιαφέροντα twists. Ξεχωρίσαμε τις διαχρονικά αγαπημένες τηγανητές πατάτες με απάκι, αβγό μάτι και μία βελούδινη κρέμα γραβιέρας, που ήταν σκέτη κόλαση, όπως και τα ζουμερά, παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια με ρύζι jasmine και βέβαια, για τους μερακλήδες, το μεδούλι στα κάρβουνα, που συνοδεύεται από καψαλισμένο ψωμί και σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις μαζί του, απλώνοντάς το ευλαβικά στο ψωμάκι και γαρνίροντάς το με το – απόλυτα γευστικό από μόνο του – chimichurri.
Θα δεις επίσης ότι το section περιλαμβάνει τρεις παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την σπανακόπιτα της Ρόζας. «Είναι η συνταγή της αείμνηστης γιαγιάς μου, η αγαπημένη μου πίτα όταν ήμουν μικρός και τη θυμάμαι με μεγάλη αγάπη και νοσταλγία. Αυτό το πιάτο έπρεπε να βρει τη θέση του στο μενού και αποτελεί μια αφιέρωση σε εκείνη», λέει ο Γιάννης και ξυπνάει σε όλους μας αντίστοιχες μνήμες από το παρελθόν.
Στα του κοτόπουλου, προτείνουμε το πιάτο «στη βέργα», που αποτελεί και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του εστιατορίου, και μπορείς να απολαύσεις είτε ολόκληρο είτε μισό. Συνοδεύεται με μία ιδιαίτερα κομμένη τραγανή πατάτα, μετσοβόνε, ψητή πιπεριά, ψητό πλευρώτους και σως γιαουρτιού. Αν αγαπάς το χοιρινό, επίλεξε την tomahawk, που θα έρθει στο τραπέζι σου ως έργο τέχνης, ψημένη μοναδικά, ζουμερή, με γεμάτη γεύση και συνοδευόμενη από τηγανητές πατάτες και ένα αγιολί για να βουτήξεις. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης black angus εισαγωγής και άλλες premium μοσχαρίσιες κοπές που αξίζουν μία δοκιμή, όπως και οι dry aged σπαλομπριζόλες που ωριμάζουν αργά και ευλαβικά στον χώρο του εστιατορίου.
Και επειδή τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν το ίδιο δίχως ένα ποτήρι καλό κρασί, ο Γιάννης και η έμπειρη ομάδα του έχουν δώσει έμφαση και στις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κυρίως από ελληνικούς – θέλοντας να στηρίξουν το τοπικό προϊόν – αμπελώνες, χωρίς να απουσιάζουν οι ξένοι, ενώ δυνατό είναι και το κεφάλαιο «μπίρα», με ελληνικές ζυθοποιίες και επιλογές για κάθε γούστο.
Ακόμη και το -ένα μόνο -γλυκό που βρήκαμε στο μενού (αν και ο Γιάννης υπόσχεται ότι σύντομα θα εντάξουν και άλλες προτάσεις) μοιάζει να μην είναι τυχαία επιλεγμένο. Ένα ιδιαίτερο cheesecake, που βγάζει τη γλυκάδα αλλά και την οξύτητα που χρειάζεσαι μετά από ένα session κρεατοφαγίας. Ακόμη και εκεί όμως, το twist σου θα το βρεις, αφού στη βάση έχει ένα χειροποίητο μπισκότο και «χώμα» από χαρούπι, ενώ γαρνίρεται με χειροποίητες μαρμελάδες που φτιάχνουν μόνοι τους.
Extra tip: Όπως λέει ο Γιάννης, το μενού θα ανανεώνεται συχνά πυκνά, διατηρώντας βέβαια τους βασικούς πυλώνες του, αλλά και προσαρμοζόμενο στην εποχικότητα και τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες κάθε περίοδο του χρόνου, ώστε όλα να είναι φρέσκα και στην καλύτερη εκδοχή τους.