Δοκιμάσαμε το πολυσυζητημένο μενού του Annie Fine Cooking που κρύβει καθημερινές εκπλήξεις
Επισκεφθήκαμε το επιτυχημένο γαστο-μπιστρό του Νέου Κόσμου, που παρουσιάζεται ανάμεσα στις προτάσεις του οδηγού Michelin, για να δοκιμάσουμε το μενού που ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά, ακολουθώντας αυστηρά την εποχικότητα.
- 29/03/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Δίπλα στην πολυσύχναστη Καλλιρόης, αλλά σε τέτοια απόσταση που να εξασφαλίζει ησυχία από την κίνηση του δρόμου, συναντάς το Annie Fine Cooking. Ένα μικρό εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα, έντονα, ζωηρά χρώματα, που απλώνει τα τραπεζάκια του και στον εξωτερικό χώρο και δίνει μια αύρα cozy μπιστρό, που εύκολα θα μπορούσες να κάνεις στέκι σου.
Πέρα από την αισθητική του βέβαια και πριν ακόμη το επισκεφθείς για πρώτη φορά, σου γεννιέται η προσμονή να δοκιμάσεις το μενού του, για να διαπιστώσεις τι το τόσο εξαιρετικό προσφέρει ώστε μέσα σε λίγους μήνες από την στιγμή που άνοιξε κατάφερε να συμπεριληφθεί στις προτάσεις του οδηγού Michelin.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη annie (@annie_finecooking)
Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο ο σεφ Στέφανος Μιχάλης, συστήνοντας ένα μικρό αλλά μεστό μενού, που πατάει πάνω σε δύο υλικά -το κρέας και το ψάρι- και φροντίζει να ανανεώνεται συνεχώς, σχεδόν καθημερινά, με βάση την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Με θητεία στη Μούργα της Θεσσαλονίκης άλλωστε, όπου το μενού διαμορφώνεται με την ίδια λογική, ο Στέφανος Μιχάλης δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η φιλοσοφία για την καθημερινότητα της κουζίνας; Ο σεφ επισκέπτεται καθημερινά τις βιολογικές λαϊκές αγορές της πόλης και αναζητάει κρυμμένους θησαυρούς, που μπορούν να εμπλουτίσουν τα πιάτα του. Παράλληλα, επιλέγει προσεκτικά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, όπως τυριά από τα νησιά. Ο βασικός άξονας του μενού είναι σταθερός, με λίγες επιλογές σε σαλάτες, ωμές παρασκευές με ψάρι, ελληνικά τυριά και στα κυρίως κατσίκι και ψάρι, αλλά τόσο το ίδιο το ψάρι όσο και επιμέρους στοιχεία κάθε πιάτου μεταβάλλονται ανάλογα με την αγορά. Την ίδια στιγμή, δεν αφήνει και τίποτα να πάει χαμένο, φτιάχνοντας ακόμη και τουρσιά με παραδοσιακούς τρόπους συντήρησης που διατηρούν τη μεστή γεύση των υλικών.
«Η βιωσιμότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της κουζίνας μας. Παράλληλα, όσο λιγότερα έχεις να διαχειριστείς, τόσο πιο εύκολο είναι να δώσεις σε κάθε πιάτο την σοβαρότητα που του αξίζει. Δεν θέλουμε τίποτα να είναι βιαστικό και επίσης, δεν θέλουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο», εξηγεί ο σεφ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη annie (@annie_finecooking)
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας δοκιμάσαμε μία εξαιρετική οσπριοσαλάτα με σιτάρι, σουπιά και ταραμά και λαδοτύρι Ζακύνθου που έφτασε παρέα με μια ποικιλία από τουρσιά, χειροποίητη μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού περγαμόντο αλλά και αφράτα παξιμαδάκια, κάνοντας την τέλεια παρέα στο κρασί. Όσο για κυρίως, είπαμε να παραμείνουμε στα θαλασσινά με ψητή σφυρίδα με ζόχια, φασολάκια, αρακά και ψητή πατάτα σε έναν απολύτως ταιριαστό συνδυασμό, γεμάτο φρεσκάδα αλλά και την ίδια στιγμή οικείο. Την επόμενη φορά θα επιστρέψουμε και για το κρέας, αφού και η επιλογή της ταλιάτας κατσίκι μοιάζει ενδιαφέρουσα. Βέβαια, δεν ξέρουμε με τι θα συνοδεύεται, αφού όπως είπαμε το μενού κρύβει καθημερινά εκπλήξεις και μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Να σημειώσω σε αυτό το σημείο βέβαια, ότι όλα τα πιάτα προσφέρονται στην επιλογή της μοιρασιάς, άρα μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και ένα κυρίως, σε περίπτωση που δεν είσαστε παραπάνω από δύο άτομα ή δεν παρασυρθείτε από τις επιλογές του μενού να θέλετε να δοκιμάσετε από όλα.
Κλείνοντας να σου πω ότι ο σεφ βάζει το χέρι του και στο κομμάτι του κρασιού. Στη wine list του Annie Fine Cooking βρίσκεις μεταξύ άλλων και δικά του κρασιά, από το κτήμα Φλαμουρού στην Ανάφη, ένα νησί με το οποίο είναι συναισθηματικά δεμένος αφού μπορεί να μην είναι ο τόπος καταγωγής του, αλλά λόγω συγγενικών σχέσεων περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του. Πήραμε μία πρώτη γεύση με το πολυποικιλιακό ροζέ Πλειάδες, ένα κρασί ήπιας, φυσικής οινοποίησης που ταίριαξε ωραία με όλα τα πιάτα που επιλέξαμε.