Monk: Στο gastrobar της Γλυφάδας για κρεατικά στον ξυλόφουρνο και παραδοσιακές συνταγές λουκούμι

Το αγαπημένο gastrobar της Γλυφάδας ανάβει φωτιά στον ξυλόφουρνο και ψήνει εκλεκτά κρέατα και συνταγές, ενώ παράλληλα μας συστήνει το νέο του project, προσθέτοντας κάθε εβδομάσα στο μενού του παραδοσιακές συνταγές της Ελλάδας (εμείς δοκιμάσαμε παστουρμαδόπιτα από τη Θράκη με ποντιακό φύλλο και κεφτέδες με γραβιέρα και σάλτσα πρασοσέλινο) με σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση.
- 14/02/2025
- Κείμενο: Αλίν Διαμαντή
Ανάβει καθημερινά φωτιά, ακονίζει τα μαχαίρια του και κάνει τα νότια προάστια – και όχι μόνο – να παραμιλούν με τα ζουμερά, τρυφερά κρέατα που σερβίρει. Το Monk έχει ήδη αποκτήσει μια φήμη που προηγείται του ονόματός του και όσοι το έχουμε επισκεφτεί μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.
Με πρωταγωνιστή τον ξυλόφουρνο josper, αυτό το gastrobar δημιουργεί μοναδικά πιάτα που ψήνονται είτε στη γάστρα, είτε στη σχάρα του φούρνου και παίρνουν αυτό το ιδιαίτερο καπνιστό άρωμα από τα ξυλοκάρβουνα που κάνει όλη τη διαφορά. Φαντάσου το αγαπημένο σου κρέας μαριναρισμένο τόσο όσο χρειάζεται – αφού η καλή πρώτη ύλη δε χρειάζεται πολλά εξτραδάκια για να σε μαγέψει – και ψημένο αριστοτεχνικά στην καυτή σχάρα ή στις φλόγες του φούρνου.
Σε αυτή τη φαντασίωση, πρόσθεσε και τα κρέατα dry aged που ωριμάζουν υπομονετικά μέσα στα ψυγεία ωρίμανσης που διαθέτει πλέον το Monk και κλέβουν από την πρώτη στιγμή το βλέμμα και την καρδιά των meat lovers. Η ομάδα της κουζίνας που γνωρίζει πολύ καλά αυτήν την τέχνη, τη φέρνει στο καθημερινό μας πιάτο, παρουσιάζοντας μια premium εκδοχή γεύσης που αν τη δοκιμάσεις, δύσκολα γυρνάς πίσω.
Φυσικά οι κοπές παίζουν τον δικό τους μοναδικό ρόλο, συνθέτοντας ένα μενού που κερδίζει και τους πιο ψαγμένους του είδους. Η Tomahawk από μοσχάρι Black Angus Prime Αυστραλίας, το Rib Eye από μοσχάρι Black Angus Prime Αμερικής ή η Picanha Asado, επίσης από μοσχάρι Black Angus Prime Αμερικής, είναι ανάμεσα στις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις για να αντιληφθείς την ανωτερότητα της νοστιμιάς αλλά και την ιδιαίτερη νότα που προσθέτει το ψήσιμο στον josper.
Το Monk, όμως, ξέρει να προσεγγίζει την υπόθεση «γαστρονομία» μέσα από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Με τις προτάσεις street food – δε γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά burger ή τα tacos με διαφορετικά κρέατα –, με τις επιλογές σε comfort πιάτα όπως το μοσχάρι ossobuco που σιγομαγειρεύεται για ώρες και σερβίρεται με πουρέ μελιτζάνας ή το αρνάκι στη γάστρα με δενδρολίβανο, jalapeños, baby πατάτες και γραβιέρα Κρήτης που μπαίνει στον josper και βγαίνει μετά από ώρα, για να μαγέψει με το άρωμα και τη γεύση του.
«Ταξίδι» στις κουζίνες της Ελλάδας
Το gastrobar της Γλυφάδας, εκτός από τις σταθερά αγαπημένες προτάσεις του, παρουσιάζει και ένα νέο γευστικό project: κάθε εβδομάδα, μας πηγαίνει «ταξίδι» στις κουζίνες της Ελλάδας, με έναν νέο γαστρονομικό προορισμό να προστίθεται στο κυρίως μενού, μεταφέροντας αρώματα και γεύσεις από το εκάστοτε location.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, η κουζίνα του Monk «έκανε στάση» στο Μέτσοβο, φέρνοντας στο τραπέζι παστουρμαδόπιτα από τη Θράκη με ποντιακό φύλλο ψημένο και πάλι στον josper, κεφτέδες με γραβιέρα και σάλτσα πρασοσέλινο, καθώς και παραδοσιακές χυλοπίτες με μοσχαράκι και κρέμα μετσοβόνε.
Και κάπως έτσι, η έμπνευση από διάφορους προορισμούς της χώρας αποτυπώνεται σε πιάτα που τιμούν την παράδοση, με μια ωστόσο σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση. Ένα ταξίδι δηλαδή στις αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές που μας θυμίζουν το τραπέζι της παλιάς νοικοκυράς, αλλά με δημιουργική ματιά που κάνει κάθε πιάτο να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας.
Δίπλα στη μαγειρική τέχνη του Monk, έρχεται η ψαγμένη επιλογή κρασιών να απογειώσει την απόλαυση. Μια wine list με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα συνοδεύει κατάλληλα την κάθε επιλογή προτείνοντας ένα εξαιρετικό pairing που συνθέτει μια ολόκληρη εμπειρία.
Άλλωστε, το Monk από την πρώτη στιγμή μάς έδωσε την εντύπωση ότι ήρθε για να αλλάξει την εμπειρία της γευστικής διασκέδασης και φαίνεται ότι το καταφέρνει πολύ καλά. Με τον εντυπωσιακό χώρο, τις νέες προτάσεις που μας επιφυλάσσει κάθε τόσο και με μια ατμόσφαιρα που σε κάνει φανατικό πιστό του.