Πού βγαίνουμε του Αγίου Βαλεντίνου: Από πιτσαρία και ταβερνάκι μέχρι μισελενάτο εστιατόριο με μενού ωδή στον έρωτα
Last minute Valentine
Είθισται την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ζευγάρια να τριγυρνούν χεράκι-χεράκι στους δρόμους της πόλης και να πίνουν στην υγειά του έρωτά τους σε ένα εστιατόριο της πόλης. Εμείς διαλέξαμε μερικά από τα καλύτερα για το τέλειο ρομαντικό ραντεβού.
- 06/02/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Μία ημέρα που κάποιοι σνομπάρουν, βλέποντάς την ως ανούσια και εμπορική «παγίδα», ενώ άλλοι τη βρίσκουν ως μια ακόμη ευκαιρία έκφρασης της αγάπης.
Ήδη πάντως τις βιτρίνες καταστημάτων και ζαχαροπλαστείων κοσμούν λούτρινα αρκουδάκια με καρδούλες στα χέρια, κόκκινα και ροζ μπαλόνια και σοκολατάκια σε κουτιά-καρδιές. Κάπως έτσι, η πόλη αρχίζει και κινείται στους ρυθμούς της αγάπης και του έρωτα – κι εμάς αυτό δεν μας χαλάει καθόλου.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί ιδανική ευκαιρία να πάρετε το ταίρι σας και να βρεθείτε σε κάποιο από τα εστιατόρια της πόλης. Πολλά εξ αυτών, ενδεχομένως, να έχουν δημιουργήσει ειδικά πιάτα για την ημέρα. Εμείς σας προτείνουμε τα δικά μας αγαπημένα – και επειδή η έννοια του ρομαντικού είναι διαφορετική για τον καθένα, έχουμε από πίτσα και ταβερνάκι μέχρι μισελενάτα εστιατόρια.
Brasserie Lorraine, Κολωνάκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lorraine Brasserie Athens (@lorrainebrasserie)
Βελούδινοι καναπέδες, πολυέλαιοι, σκούρα μπουαζερί και μάρμαρο συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από κάποιο φιλμ περασμένων δεκαετίων. Το ατμοσφαιρικό Brasserie Lorraine δεν χρειάζεται φτιασίδια για να καλωσορίσει όσους επιθυμούν να υμνήσουν τον έρωτα και την αγάπη, καθώς αποπνέει από μόνο του αίγλη και φινέτσα.
Κρατήστε το ταίρι σας από το χέρι και περάστε την πόρτα του Brasserie Lorraine, όπου οι μελωδίες ενός πιάνου γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Θα νιώσετε σαν να μεταφέρεστε σε έναν άλλο κόσμο, ίσως σε κάποια γωνιά της αιώνιας ρομαντικής πόλης του φωτός. Απολαύστε στρείδια Rockefeller, φρέσκα χτένια µε beurre blanc miso, βούτυρο νουαζέτ και ρόκα, αστακό thermidor και φρέσκια γλώσσα meunière.
Brasserie Lorraine / Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι
Sebastian, Γλυφάδα
Στο ισόγειο του Ace Hotel & Swim Club Athens στη Γλυφάδα, το κοσμοπολίτικο Sebastian ετοίμασε μια βραδιά για τους ερωτευμένους που δεν θέλουν πολλά, παρά μόνο νόστιμο φαγητό και καλή μουσική, υπό το ημίφως. Από τις 21:00, το Sebastian φιλοξενεί τους Jeepers Creepers με jazz και swing μουσική από τις δεκαετίες του ’20, ’30 και ’40 αλλά και δικές τους original μελωδίες εμπνευσμένες από το αισθαντικό και πειραματικό στιλ αυτών των δεκαετιών.
Στο φάγειν, τώρα, ο executive chef του Sebastian, Elvi Dimitris Zyba, δημιουργεί ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού τεσσάρων πιάτων: Μετά το φρεσκο ψωμί με το μυρωδάτο βούτυρο, στο τραπέζι έρχεται το ταρτάρ τόνου με μουστάρδα Dijon, πράσα και μια αέρινη σάλτσα αβγολέμονο. Για τη συνέχεια, φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά με καβούρι, παντζάρι και νότες εσπεριδοειδών και ζαρκάδι με υφές γλυκοπατάτας, βατόμουρο και μια βαθιά, αρωματική σάλτσα από κρασί άγριων μούρων (υπάρχει και επιλογή για ψάρι με γλώσσα «meunière» με λεμόνι και βούτυρο). Το γλυκό φινάλε φέρνει στο τραπέζι σοκολατένιο fondant για δύο, με σκόνη σοκολάτας, φράουλες και παγωτό βανίλια.
Sebastian Athens, Ace Hotel & Swim Club / Αρτεμισίου 1, Γλυφάδα
Tre Sorelle, Παγκράτι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tre Sorelle (@tre_sorelle_pizza)
Πριν από επτά χρόνια, οι Παγκρατιώτες αγκάλιασαν το ιταλικό που άνοιξε στο Νο19 της Αρχελάου και έκτοτε από το Tre Sorelle έχουν περάσει κάτοικοι απ’ όλα τα προάστια της Αττικής. Η ζύμη της πίτσας ωριµάζει για 48 ολόκληρες ώρες και φτιάχνεται είτε από κλασικό αλεύρι, είτε από αλεύρι ζέας. Η πίτσα με τις κυψέλες ψήνεται για μόλις 1,5 λεπτό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, έχοντας επάνω της ολόφρεσκα υλικά.
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου απολαύστε μία πίτσα Πάρμα ή Ταρτούφο, μαζί με ένα απίθανο κοκτέιλ για τα οποία επίσης φημίζεται το ιταλικό στέκι. Για το τέλος, οπωσδήποτε, προτιμήστε το τιραμισού.
Tre Sorelle / Αρχελάου 19, Παγκράτι
Αθηναϊκή Ταράτσα, Μητροπόλεως
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taratsa Athens (@taratsa.athens)
Φτάνοντας στον 7ο όροφο, η θέα της Ακρόπολης αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστα στα μάτια σας. Στα αριστερά, από την ανοικτή κουζίνα οι μυρωδιές γαργαλούν μύτες και λίγο πιο εκεί στο μπαρ ένας καθρέπτης γράφει «Αθηναϊκή Ταράτσα», καδράροντας συνάμα την πόλη. Η Αθηναϊκή Ταράτσα, λοιπόν, διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που συνθέτουν το τέλειο δείπνο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Νόστιμο φαγητό, πραγματικά απίθανα κοκτέιλ και συγκλονιστική θέα. Τι πιο ρομαντικο;
Τα πιάτα έχει επιμεληθεί ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης ο οποίος εμπλουτίζει την ελληνική κουζίνα με έντονα λεβαντίνικα στοιχεία. Εδώ, θα απολαύσετε πιάτα όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με μοσχαρίσιο μεδούλι, αφράτο κεμπάπ και κόκορα με χυλοπιτάκι. Το φαγητό συνδυάζεται άψογα με κοκτέιλ για τα οποία φρόντισαν οι άνθρωποι του φημισμένου The Bar in Front of the Bar –Νο 51 στη λίστα των καλύτερων μπαρ του κόσμου. Επιλέξτε ένα από τα 12 κοκτέιλ, όπως το Tabbouleh και το Fattoush, και απολαύστε τη βραδιά σας.
Taratsa Athens / Μητροπόλεως 60, Αθήνα
Κατσόγιαννος, Δραπετσώνα

Αν είστε από εκείνους που λατρεύουν τα ταβερνάκια που κουβαλούν ιστορίες και φέρνουν εικόνες από το παρελθόν, τότε επιλέξτε το κάτι διαφορετικό και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κατευθυνθείτε προς τη Δραπετσώνα.
Απέναντι από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, ο Κατσόγιαννος μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Μπορεί να άλλαξε χέρια, ωστόσο, η αυθεντική ατμόσφαιρα διατηρήθηκε από τη ρετρό διακόσμηση μέχρι την κουζίνα. Κάδρα με φωτογραφίες, μια ραπτομηχανή, καθρέπτες και αφίσες με παλιές διαφημίσεις συνθέτουν το σκηνικό. Στον μικρό κατάλογο θα βρείτε κεφτεδάκια με ούζο και σάλτσα, τυροκαυτερή με την απαραίτητη αψάδα και ντελικάτα αρνίσια παϊδάκια, μεταξύ άλλων.
Κατσόγιαννος / Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα
Sushimou, Σύνταγμα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη L. (@highsnackspectations)
Στην πολύβουη Σκούφου, στην καρδιά της Αθήνας, το Sushimou μοιάζει μια μικρή, πιο πριβέ όαση όπου ξετυλίγεται ένα κομμάτι της γιαπωνέζικης γαστρονομίας. O Αντώνης Δρακουλαράκος, που θεωρείται ο Έλληνας «sushi master», φορά τη λευκή του ποδιά και τη γραβάτα του και με απόλυτη μαεστρία πλάθει ρύζι. Προτιμήστε να κάτσετε μέσα, στην μπάρα, προκειμένου να παρακολουθήσετε τον σεφ να δημιουργεί τα πιάτα και να παρατηρήσετε τα χέρια του καθώς πλάθει.
Στο Sushimou το μενού καθορίζεται από το τι θα βρεθεί στην αγορά, καθώς τα ψάρια είναι πάντα ολόφρεσκα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δοκιμάσετε τσιπούρα, παλαμίδα, σαφρίδια, καλαμάρι, τόνο και γαρίδα. Εδώ, θα φάτε nigiri και sashimi, τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει στην πόλη, χωρίς καμία υπερβολή. Μην περιμένετε rolls και ψημένα, όπως συμβαίνει σε άλλα εστιατόρια.
Sushimou / Σκούφου 6, Αθήνα
Ora by Ettore Botrini, Γλυφάδα
Ένα μεσογειακό love story με πρωταγωνιστές εσάς τους ίδιους θα ξετυλίχθεί την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο Ora by Ettore Botrini του One&Only Aesthesis. Ο Έκτορας Μποτρίνι εμπνεύστηκε ένα δείπνο που αναδεικνύει τις μεσογειακές γεύσεις, γιορτάζοντας τον ρομαντισμό και θέλοντας να δημιουργήσει αναμνήσεις.
Η αρχή γίνεται με amuse bouche με στρείδι, φράουλα και άρωμα τριαντάφυλλου και ακολουθεί χέλι συνδυασμένο με παντζάρι, μούρα και Bloody Mary. Σειρά έχει ο μπακαλιάρος με σαμπάνια, λεμονόχορτο και λάχανο, ενώ το μοσχάρι με πατάτα, jus από κρασί Porto, καφέ και εστραγκόν δίνει συνέχεια στο μενού. Το μενού ολοκληρώνεται με «Forest of Love» με σοκολάτα και σορμπέ σμέουρου και το δροσερό Mignardise με pate de fruit τριαντάφυλλου και σμέουρου. Μια τέτοια ημέρα, το wine pairing επιβάλλεται, με τα τσουγκρίσματα να συνοδεύουν ευχές για τον έρωτα και την αγάπη.
Ora by Ettore Botrini / One&Only Aesthesis Athens, Λεωφόρος Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα
Gallina, Κουκάκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gallina Athens (@gallina.athens)
Αναμφισβήτητα, μια πιο fine προσέγγιση του Αγίου Βαλεντίνου οδηγεί στο Gallina. Φωλιασμένο στο Κουκάκι, αυτό το κομψό εστιατόριο εμπνέεται από την ιδέα που θέλει το φαγητό και το ποτό να αποτελούν τις απόλυτες απολαύσεις της ζωής και εξιστορεί μια σύγχρονη αφήγησης γαστρονομίας.
Το μενού, που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παύλου Κυριάκη, επηρεάζεται από την ελληνική, τη γαλλική και την σκανδιναβική κουζίνα. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών, που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Γκουγκουτούδης, καθώς διαθέτει πάνω από 800 ετικέτες από διαφορετικές χώρες.
Gallina / Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι
Makris Athens by Domes, Θησείο
Το Makris Athens by Domes αποτελεί τη νέα προσθήκη στον οδηγό Michelin, κερδίζοντας το πρώτο του αστέρι. Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο chef patron Πέτρος Δήμας αφιερώνει ένα μενού στον έρωτα, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία.
Στα στάδια του degustation μενού «Άγιος Βαλεντίνος Οὐτοπία» θα απολαύσετε κόκκινη γαρίδα αρωματισμένη με τριαντάφυλλο, γεμιστό ραβιόλι με τρούφα και χτένι, βοδινό φιλέτο με σάλτσα από αρωματικά πιπέρια και κόκκινο κρασί, ενώ το δείπνο ολοκληρώνεται με γλυκό από σορμπέ σαμπάνια, τριαντάφυλλο και βατόμουρο. Το ειδικά σχεδιασμένο wine pairing συμπληρώνει τα πιάτα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι.
Makris Athens by Domes / Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα