Sàlve: Δώσαμε ραντεβού για ιταλικό στη Βούλα
Το αγαπημένο εστιατόριο της Βούλας ανανεώθηκε και το μενού του έχει πλέον ιταλικό πρόσημο. Το δοκιμάσαμε και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας.
- 03/11/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Το Sàlve κοντεύει να συμπληρώσει δύο χρόνια παρουσίας στα γευστικά δρώμενα των νοτίων προαστίων. Με τη φιλόξενή του σάλα, αλλά και την κομψή υπερυψωμένη αυλή του είχε από την αρχή της λειτουργίας του ως στόχο να αναδείξει τις αξίες του casual dining στην περιοχή. Οι ιδιοκτήτες του, Φένια Πετουμένου και Κωνσταντίνος Νιωτάκης (Cava Vegera), με μεγάλη πείρα στον χώρο της εστίασης, αλλά και φαντασία δεν δίστασαν να πειραματιστούν με διάφορα μαγειρικά στυλ προκειμένου να βρουν το ιδανικό, εκείνο που θα αναδείκνυε το εστιατόριό τους σε κορυφαίο meeting point. Και το βρήκαν, καθώς η κουζίνα του Sàlve «μιλά» πλέον άψογα ιταλικά.
Να πούμε κάτι σε αυτό το σημείο: μπορεί τα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας να αυξάνονται στην Αθήνα, όμως το Sàlve με την εξωστρεφή προσωπικότητα είναι μια άλλη περίπτωση, καθώς από το νέο του μενού δεν λείπει η διάθεση πειραματισμού. Πάρε για παράδειγμα το vitello tonnato, μια από τις πιο γνωστές ιταλικές σπεσιαλιτέ, η οποία συνδυάζει με αρμονία τις γεύσεις της θάλασσας με της στεριάς: εδώ, το πιάτο δεν σερβίρεται σκέτο, αλλά ως «μπρουσκέτα», πάνω σε αφράτη φοκάτσια, με το μοσχάρι να είναι σωστά ψημένο και κομμένο, την κάπαρη να έχει παρουσία και την κρεμμώδη σάλτσα τόνου να διαθέτει τις πρέπουσες εντάσεις οξύτητας για να ισορροπεί.
Από την ενότητα των ορεκτικών διαλέξαμε επίσης τη μελιτζάνα, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό -το αγαπημένο πιάτο του Κωνσταντίνου- και γοητευτήκαμε από την comfort θέρμη και την απλότητά της: το φετινό καλοκαίρι, άλλωστε, έχει πάρει «παράταση» και οι θερμοκρασίες ευνοούν ακόμη και τώρα το δημοφιλές μωβ λαχανικό με έξτρα γλύκα και νοστιμιά. Ενδιαφέρον από την ίδια ενότητα είχε και το wine friendly μοσχαρίσιο ταρτάρ που συνδύαζε όμορφα τα πικάντικα στοιχεία με την μεστή γεύση του καλοκομμένου κρέατος.
Κι επειδή σε ιταλικό πήγαμε. είπαμε ναι και στην pizza, επενδύοντας στην πληθωρική «ταρτούφο», η οποία περιέχει εκτός από μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί. Στη συνέχεια, φυσικά, παραδοθήκαμε στην pasta. Ο λόγος για τα πλούσια paccheri με προσούτο, παρμεζάνα και σπαράγγια και τις mafaldine, με το ιδιαίτερο κυματιστό σχήμα, που στο Sàlve τις «παντρεύουν» με σάλτσα amatrichiana και καπνιστή παντσέτα (παραδοσιακά, άλλωστε, και οι Ιταλοί μαγειρεύουν τα συγκεκριμένα ζυμαρικά με έντονες σάλτσες και μπαχαρικά).
Από τα κυρίως ξεχωρίσαμε το αγαπημένο πιάτο της Φένιας: το τρυφερό και ζουμερό χοιρινό iberico το οποίο ακομπανιάρεται με σκορδάτο πουρέ πατάτας και φασολάκια, ενώ ολοκληρώσαμε ευχάριστα το δείπνο μας με ένα αφράτο τιραμισού, πολύ κοντά στη φίνα συνταγή των γειτόνων μας.
Αυτό που θα εκτιμήσεις στο Sàlve είναι ότι κάνουν πολύ καλά κάτι που πολλά εστιατόρια δεν πετυχαίνουν: το ιδανικό pairing φαγητού και κρασιού σε value for money τιμές, επενδύοντας στην εμπειρία που έχουν σε εκλεκτές ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα. Φυσικά, όσοι αγαπούν τα cocktails δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς πέρα από τα classics υπάρχει και μια λίστα με πέντε signature προτάσεις για κάθε γούστο, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις με άνεση και στην όμορφη μπάρα. Για την ακρίβεια, σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από αυτό ακριβώς: ένα aperitivo, (όπως το Boheme, με βάση το τζιν) πριν από το φαγητό θα σου ανοίξει εγγυημένα την όρεξη και θα σε βάλει στο σωστό ιταλικό mood!
Κόστος: 35 – 45 ευρώ / ανά άτομο