Skathari Restaurant: Γι’ αυτό το γλυκόξινο κοτόπουλο σε ανανά αξίζει να φτάσεις μέχρι τη Σαρωνίδα
Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Skathari restaurant δοκιμάζεις μεσογειακές γεύσεις με ethnic twists και χειροποίητες παρασκευές, που κάνουν κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσεις μέχρι τη Σαρωνίδα να αξίζει.
- 22/05/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες αφού από εκεί περνάει όλη η Αθήνα πηγαίνοντας για μπάνιο, λίγο πιο «ήσυχη» τον υπόλοιπο χρόνο, η Σαρωνίδα είναι από τις περιοχές που σε τραβάνε κάθε εποχή. Με τη θάλασσα στα πόδια της και σε μία εύλογη απόσταση από το κέντρο της Αθήνας – που ναι μεν δεν είναι απαγορευτική αλλά από την άλλη σε κάνει να νιώθεις ότι φεύγεις από την πόλη – είναι ιδανικός προορισμός και για έξοδο για φαγητό. Οι αξιόλογες προτάσεις άλλωστε, δε λείπουν.
Σε μία τέτοια μίνι εξόρμηση στη Σαρωνίδα διαπιστώσαμε και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Skathari, ένα από τα κλασικά πλέον εστιατόρια για έξοδο στην περιοχή και δεν χάσαμε την ευκαιρία να το επισκεφθούμε.
Στρίβοντας στην οδό Κεφαλληνίας από τη Λεωφόρο Σαρωνίδας, το logo του εστιατορίου – ένα σκαθάρι, φυσικά – θα τραβήξει αμέσως το βλέμμα σου και θα κινήσει την περιέργειά σου να δεις τι κρύβεται πίσω του. Για όλους εμάς που έχουμε βρεθεί ξανά στο εστιατόριο βέβαια, τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η συνολική ανανέωση του χώρου, καθώς το Skathari πρόσφατα ανακαινίστηκε, αποκτώντας μια πιο μοντέρνα και minimal αισθητική.
Ο Γιώργος και ο Χρήστος που έχουν αναλάβει τη διεύθυνση του εστιατορίου τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν ένα οικείο στέκι, που εκπέμπει θετικά vibes σε κάθε επισκέπτη. Σε αυτό, πέρα από την ωραία αίσθηση του χώρου, συμβάλλουν τόσο τα γευστικά πιάτα όσο και το φιλικό σέρβις. Φίλοι από παιδιά και συνεργάτες τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν μοιράσει μεταξύ τους τα πόστα, με τον Γιώργο να είναι ο σεφ του εστιατορίου και ο Χρήστος υπεύθυνος της σάλας και της εξυπηρέτησης.
Περνώντας στα του μενού τώρα, η ομάδα της κουζίνας εξηγεί ότι, «Εμπνευσμένοι από τη μεταμορφωτική φύση του σκαθαριού, μεταμορφώνουμε στην κουζίνα μας τα καλύτερα συστατικά από ντόπιους αγρότες και παραγωγούς, με κάθε πιάτο στο μενού μας να λέει μια ιστορία γαστρονομικής εμπειρίας και καινοτομίας». Εδώ, οι χειροποίητες παρασκευές έχουν τον πρώτο λόγο, ώστε να προσφέρονται καθημερινά ποιοτικά πιάτα, φτιαγμένα με φαντασία.
Στο μενού θα βρεις αρκετές επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο, ενώ δεν λείπουν και κάποια πιάτα ημέρας, ανάλογα με την έμπνευση του σεφ και τα διαθέσιμα υλικά της κάθε εποχής.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μας το γεύμα ξεκίνησε με τυρολουκουμάδες – τραγανούς εξωτερικά και πολύ κρεμώδεις εσωτερικά – που έρχονται μαζί με μία φινετσάτη γλυκόξινη μαρμελάδα τριαντάφυλλο, καθώς και με την ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου, με ρόκα, ραντίτσιο, πεπόνι, προσούτο, παρμεζάνα και μια ελαφριά βινεγκρέτ μελιού. Ο συνδυασμός των υλικών έτσι κι αλλιώς πολύ ταιριαστός, με το πεπόνι να μας κάνει να νιώθουμε ότι το καλοκαίρι είναι πια πολύ κοντά.
Στα κυρίως βρήκαμε ένα ξεχωριστό αλμυρό προφιτερόλ, το οποίο όμως πήραμε για τη μέση, καθώς είναι ένα κι ένα για μοιρασιά. Πρόκειται για σουδάκια γεμιστά με μοσχαράκι ραγού, που σερβίρονται με πουρέ πατάτας και κρέμα από γραβιέρα Νάξου.
Όσο για τα πιάτα που επιλέξαμε όντως για κυρίως, δοκιμάσαμε ένα ωραία ψημένο φιλέτο λαυράκι με τσιγαριαστά βλίτα, σάλτσα ψαρόσουπα και λάδι σέλινου, ζουμερή medium wagyu picanha με πουρέ γλυκοπατάτας και, φυσικά, δεν παραλείψαμε το γλυκόξινο κοτόπουλο με ανανά και κάσιους, το οποίο σερβίρετε μέσα στον ανανά με τον οποίο γίνεται. Όπως μου εξηγούν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου, πρόκειται για το best seller πιάτο του μενού, που μάλιστα το φτιάχνουν και με γαρίδες. Αναμφίβολα ο τρόπος σερβιρίσματος βοηθάει τη φήμη του, αφού πρόκειται για ένα πιάτο αρκετά ινσταγκραμικό, που προσφέρεται για πολλά κλικς, ωστόσο και η γεύση του δεν πάει καθόλου πίσω.
Όλα τα παραπάνω τα συνοδεύσαμε με κρασί από τη wine list του Skathari που περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.
Κλείσαμε απολαυστικά με μία σφαίρα σοκολάτας σε κραμπλ από κακάο με φρούτα του δάσους, που όταν φτάνει στο τραπέζι την περιχύνουν με ζεστή σοκολάτα για να αποκαλύψουν τις εκπλήξεις στο εσωτερικό της ή αλλιώς το μπράουνι και το παγωτό βανίλια. Πάρε μια γενναιόδωρη κουταλιά από όλα και θα έχεις το ιδανικό σβήσιμο στο γεύμα σου.