Τα εστιατόρια της Αθήνας που συζητιούνται πολύ τώρα: Αυθεντική ψαροφαγία, ιταλικά πιάτα αλλά και μεζέδες

Η Αθήνα συνεχίζει να εκπλήσσει με την ποικιλομορφία στον γαστρονομικό της χάρτη και όπως φαίνεται πάντα υπάρχει χώρος για νέες αφίξεις. Ξεχωρίσαμε τις πιο τρανταχτές.
- 18/03/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας εξελίσσεται συνεχώς και ανανεώνεται. Δίπλα σε κλασικά αθηναϊκά μαγαζιά που διατηρούν τη δική τους θέση στον χάρτη της πόλης αλλά και την καρδιά μας, έρχονται να προστεθούν νέες γεύσεις και εμπειρίες.
Είτε προτιμάτε πιο παραδοσιακές προτάσεις, είτε σας αρέσει να ανακαλύπτετε νέες τάσεις, η πόλη πάντα έχει κάτι φρέσκο να προσφέρει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε σχετικά πρόσφατες αφίξεις που συνδυάζουν γεύση και δημιουργικότητα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον.
Atelier Papaioannou, Σύνταγμα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Atelier Papaioannou (@atelier.papaioannou)
Το νέο εστιατόριο του μάστερ του είδους, Γιώργου Παπαϊωάννου, άνοιξε τις πόρτες του στη Στοά Σπυρομήλιου (City link), μεταφέροντας την αγάπη για τη θάλασσα και την παραδοσιακή ψαροφαγία στην καρδιά της Αθήνας.
Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τον πυρήνα του μενού και τα πιάτα εμπνέονται από τη μακρά ιστορία του βραβευμένου εστιατορίου, που ξεκίνησε την πορεία του από το Μικρολίμανο. Η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων συνοδεύει ιδανικά κάθε πιάτο. Το Atelier Papaioannou ανοίγει καθημερινά από το μεσημέρι, προσφέροντας μια γεύση θάλασσας στην καθημερινότητα.
Atelier Papaioannou / Στοά Σπυρομήλιου, City Link
Osteria Mamma, Κεραμεικός
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Osteria Mamma (@osteria.mamma)
Στην οδό Σαλαμίνος στον Κεραμεικό, σε ένα διώροφο με μια σπιτίσια αυλή, άνοιξε τις πόρτες του το Osteria Mamma. Πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο, το οποίο, όμως, δεν θυμίζει όσα έχουμε συνηθίσει.
Ο χώρος βγάζει μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, σαν να στρώνει τραπέζι η nonna σε μια γωνιά της Ιταλίας. Αυτό το vibe αντανακλάται και στα πιάτα, που έχουν μια comfort νοστιμιά. Το μενού σφιχτό, με τέσσερα ορεκτικά, τέσσερα ζυμαρικά, τέσσερα κρεατικά και ισάριθμα επιδόρπια. Η λίστα κρασιών πλούσια, με τουλάχιστον 200 ετικέτες προς εξερεύνηση.
Osteria Mamma / Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός
Καΐρειον, Σύνταγμα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καΐρειον (@kaireion)
Μέσα στη στοά Καΐρη, που άλλοτε έστεκαν υφασματάδικα και κλωστικά, άνοιξε ένα γαστροκαφενείο με το όνομα Καΐρειον.Τραπέζια με πολύχρωμες καρέκλες στέκονται εντός της στοάς, ενώ αντικείμενα μιας άλλης εποχής δημιουργούν μια νοσταλγική διάθεση.
Στο Καΐρειον σερβίρουν νόστιμα πιάτα – από ντολμαδάκια και λουκάνικο προβατίνας μέχρι τσεβάπ, δηλαδή κεμπαπάκια σχάρας που θεωρούνται παραδοσιακή συνταγή σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων – για να τα βάλετε στη μέση με την παρέα σας και να δοκιμάσετε απ’ όλα. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές για το κέντρο της πόλης και την ποιότητα των πρώτων υλών που προσφέρει.
Καΐρειον / Στοά Καΐρη 6, Σύνταγμα
Meigma, Κεραμεικός
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Meigma (@meigma_athens)
Με τον όρο «μείγμα» εννοούμε την ανάμιξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών. Αυτό προσφέρει και το Μείγμα, το γαστρομεζεδοπωλείο του Κεραμεικού. Στον βιομηχανικού ύφους χώρο με τσιμέντο και ξύλο, οι παραδοσιακές γεύσεις αποκτούν μια πιο σύγχρονη ματιά.
Εδώ, λοιπόν, θα απολαύσετε λιχούδικους δουλεμένους μεζέδες με πρωτότυπους συνδυασμούς (αν έχετε ήδη δοκιμάσει -και λατρέψει- το φαγητό στο Ρίνι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, σημειώστε ότι το Μείγμα είναι το νέο πρότζεκτ της Μαρίνας Χρονά) και θα τους συνοδεύσετε με κρασί από την ενημερωμένη λίστα. Τα πρωινά του σαββατοκύριακου το Meigma σερβίρει brunch, με πιάτα που σίγουρα θα σας κάνουν να επιστρέψετε.
Meigma / Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός
12 Πιάτα, Κουκάκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη δώδεκα πιάτα (@dodekapiata)
Ένα από τα πολυσυζητημένα μαγαζιά τον τελευταίο καιρό είναι τα 12 Πιάτα στο Κουκάκι. Το μενού, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αποτελείται από δώδεκα μόλις πιάτα. Οι γεύσεις γνωστές, ταβερνίσιες – με σπεσιαλιτέ τον χειροποίητο γύρο αλλά και την ασυναγώνιστη τυροκαυτερή – αλλά με εξαιρετική πρώτη ύλη από Έλληνες παραγωγούς και τη ματιά ενός σεφ που έχει τιμηθεί με αστέρι Μισελέν, του Παύλου Κυριάκη.
Στον μικρό χώρο τα τραπέζια στρώνονται με κάτασπρα τραπεζομάντηλα και χάρτινα μιας χρήσης, προσφέροντας αυτή την αίσθηση της ταβέρνας. Στα πιάτα, τώρα, εκτός από τον γύρο και την τυροκαυτερή που ήδη αναφέραμε, θα βρείτε μεταξύ άλλων κοντοσούβλι, μπιφέκια από μιξ κιμά χοιρινού και προβάτου, χόρτα εποχής, χειροποίητη ρώσικη και τζατζίκι χωρίς σκόρδο και μια εξαιρετική πορτοκαλόπιτα. Οι γεύσεις είναι, όπως είπαμε, γνώριμες αλλά η εξαιρετική πρώτη ύλη και οι τεχνικές ανεβάζουν αισθητά το επίπεδο.
12 Πιάτα / Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι
Καπάνι Μάρκετ, Μεταξουργείο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΠΑΝΙ ΜΑΡΚΕΤ (@kapani.athens)
Το Καπάνι είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακατεύονται διαφορετικές γεύσεις και άνθρωποι ανταλλάσσοντας ιστορίες. Αυτή η ζωντάνια και ο παλμός κυριαρχούν στο Καπάνι Μάρκετ, το οινορεστοράν που έχει ανοίξει στο Μεταξουργείο.
Τα φαγητά φτιάχνονται στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα και στη σούβλα, ενώ η εποχικότητα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Στο μενού θα βρείτε παραδοσιακές γεύσεις με φλωρινιώτικη γευστική κατεύθυνση, όπως η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος, ξεροψημένα). Στο μενού θα βρείτε και πιάτα ημέρας, ανάλογα με το τι καλό έχουν βρει στην αγορά, ενώ τις Τετάρτες, που έχει λαϊκή, προσφέρουν και σάντουιτς.
Καπάνι Μάρκετ / Χίου 29, Μεταξουργείο