Ποια νότια εστιατόρια μπήκαν στη λίστα με τα 100 καλύτερα
Τη Δευτέρα (15/10) το βράδυ παρουσιάστηκε η λίστα "Restaurant 100" με τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας για το 2018 Από τη λίστα δεν έλειπαν τα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.
- 17/10/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Το βράδυ της Δευτέρας (15/10) διοργανώθηκε μια γιορτή για την ελληνική γαστρονομία στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Εκεί παρουσιάστηκε η λίστα “Restaurant 100” με τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα.
Πάνω από 100 κριτές, σεφ, ειδικοί της διατροφής και foodies (όπως τους χαρακτηρίζει η διοργάνωση) ψήφισαν τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2018. Η προϋπόθεση για να είναι έγκυρη η ψήφος τους ήταν να έχουν επισκεφτεί το εστιατόριο μέσα στον χρόνο και να έχουν δοκιμάσει την κουζίνα του.
Ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης και η food blogger Θέμις Καρδιόλακα παρουσίασαν τα αποτελέσματα, όπου ανάμεσα στους νικητές είδαμε εστιατόρια που βρίσκονται στα αγαπημένα μας νότια προάστια.
Τα 100 καλύτερα εστιατόρια
Για τους γνώστες του καλού φαγητού η τελική 10αδα δεν ήταν έκπληξη. Στις δύο πρώτες θέσεις είναι η Σπονδή και το Funky Gourmet –τα δύο εστιατόρια που έχουν πάρει αστέρια Michelen- και τρίτο το Varoulko seaside στον Πειραιά. Μεταξύ των 100 εστιατορίων που ξεχώρισαν είναι στην 23η θέση το Matsuhisa Athens, στη Βουλιαγμένη και στην 39η θέση το εστιατόριο «Ιθάκη» στην ίδια περιοχή.
Φυσικά υπήρχαν και ειδικές κατηγορίες βραβείων.
Έθνικ κουζίνες: Στη συγκεκριμένη κατηγορία συμμετείχαν πολύ γνωστά εστιατόρια με αναφορές στις κουζίνες του κόσμου. Το νότιο εστιατόριο Matsuhisa Athens στη Βουλιαγμένη βρέθηκε στην 4η θέση, ενώ μια θέση παραπάνω ήταν το Nolan του master chef Σωτήρη Κοντιζά. Την πρώτη θέση πήρε το Sushi mou και τη δεύτερη το περουβιανό εστιατόριο Nikikei.
Εστιατόρια για κρέας: Σ’ αυτή την κατηγορία η πρωτεύουσα κυριάρχησε με 9 εστιατόρια σύμφωνα με το Restaurant 100, ενώ το μοναδικό εκτός Αθήνας ήταν το Tzaki’ Ho από τη Θεσσαλονίκη. Πρώτο στη λίστα βρέθηκε το ξακουστό Base Grill στο Περιστέρι. Στη πέμπτη θέση συναντάμε το νότιο DRY& RAW by Drakoulis, στη Βούλα.
Εστιατόρια για ψάρι: Στην απαιτητική κατηγορία «ψάρι» η κορυφή ανήκει στο μετρ του είδους, Λευτέρη Λαζάρου με το «Βαρούλκο» που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια γαστρονομίας στον Πειραιά. Στη λίστα βλέπουμε και τρία εστιατόρια από τη Θεσσαλονίκη που ξεχώρισαν μπαίνοντας στη top 10 λίστα.
Εστιατόρια για street food: Οι κουζίνες του δρόμου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ειδικά στην Αθήνα. Σ΄αυτή την κατηγορία την πρώτη θέση πήρε το Hoocut, το νέο σουβλατζίδικο της παρέας της Cookoovaya που έβαλε στο χάρτη της απόλαυσης την προβατίνα.
Τα ειδικά βραβεία
Η κριτική επιτροπή απένειμε ειδικά βραβεία στους ανθρώπους και τους χώρους που ξεχώρισαν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο μέσα στη χρονιά. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη από το Funky Gourmet πήρε την τιμητική διάκριση της καλύτερης γυναίκας σεφ, με το εστιατόριο για το οποίο εργάζεται να κερδίζει επίσης το βραβείο “καλύτερης ομάδας” και “καλύτερης διακόσμησης”.