Τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, σύμφωνα με τους φετινούς Χρυσούς Σκούφους
Μοναδικές εμπειρίες fine dining που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, αλλά και πιο προσιτά εστιατόρια που κέρδισαν τη διάκριση Top Notch, σε αυτή τη λίστα για πραγματικά καλό φαγητό στην Αθήνα. Plus: Τρία εστιατόρια στη Βουλιαγμένη κι ένα στον Πειραιά ανάμεσα στους μεγάλους νικητές.
- 06/04/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Η πρωτοβουλία βρήκε μάλιστα ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα ιδιαίτερο δείπνο: Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο «Soil») και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George) δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια». Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία.
Παράλληλα, εστιατόρια της Αθήνας κατάφεραν και πάλι να κερδίσουν μια θέση όχι απλά στη λίστα με τους νικητές της βραδιάς, αλλά στις πρώτες θέσεις, με το Etrusco να αναδεικνύεται ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, αλλά και τα Botrini’s στο Χαλάνδρι και Varoulko Seaside στον Πειραιά να βρίσκονται στα πρώτα ονόματα. Επίσης, με Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκαν τρία ακόμη νότια εστιατόρια: Το Pelagos και το Matsuhisa (και τα δύο στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens) αλλά και το Patio του Ξενοδοχείου Margi, επίσης στη Βουλιαγμένη.
Εστιατόρια στην Αθήνα που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Botrini’s, Χαλάνδρι
Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Με την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, το Botrini’s στο Χαλάνδρι διακρίνεται για τις ποιοτικές πρώτες ύλες, την τεχνική και τη δημιουργικότητα των πιάτων του, αλλά και τον προσωπικό χαρακτήρα του σεφ, που αποτυπώνεται σε όλα τα πιάτα.
Botrini’s | Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι | 2106857324
Varoulko Seaside, Πειραιάς
Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Με τη σφραγίδα του Λευτέρη Λαζάρου, τα φρέσκα θαλασσινά ‘παντρέυονται’ με μια σύγχρονη αισθητική και σερβίρονται με φόντο το Μικρολίμανο. Θαλασσινοί μεζέδες, ευφάνταστα κυρίως πιάτα με φρέσκο ψάρι, αλλά και ενδιαφέρουσες γλυκιές δημιουργίες συνιστούν ένα ιδιαίτερο μενού.
Varoulko Seaside | Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς | 21 0522 8400
CTC, Κεραμεικός
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
To CTC, αφού διέγραψε μια πετυχημένη πορεία στα Ιλίσια, βρίσκεται πλέον στον Κεραμεικό, σε μια πράσινη αυλή και μας παρουσιάζει μια μοντέρνα κουζίνα με τη σφραγίδα του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη.
CTC | Πλαταιών 15, Κεραμεικός | 2107228812
Hervé, Πετράλωνα
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Το Herve στα Πετράλωνα παρουσιάζει μια πιο cool και προσωπική πλευρά του fine dining, δημιουργημένη από τον πολυβραβευμένο Ερβέ Προνζάτο, σε έναν στυλάτο χώρο, δημιουργώντας μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Herve Restaurant | Tριών Ιεραρχών 170, Αθήνα | 21 0347 1332
Hytra, Νέος Κόσμος
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το εστιατόριo Hytra μας προτείνει μια κοσμοπολίτικη κουζίνα με ψαγμένες πρώτες ύλες, επιλεγμένες από τον Τάσο Μαντή και τη δυνατή ομάδα του.
Hytra Restaurant | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109 | 21 0331 6767
Matsuhisa Athens, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
To Μatsuhisa μας συστήνει την ιαπωνική Nikkei κουζίνα, που συνδυάζεται με την προνομιακή τοποθεσία του στον κόλπο του Αστέρα για να συνθέσει μια μοναδική εμπειρία dining.
Matsuhisa Athens | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108960510
Patio, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Οι γαστρονομικές προτάσεις του βραβευμένου chef, Παναγιώτη Γιακαλή, είναι βασισμένες σε φρέσκες πρώτες ύλες από τη Margi Farm και προσφέρονται στον χώρο του Patio, του εστιατορίου του The Margi Hotel στη Βουλιαγμένη.
Patio | Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη | 21 0892 9160
Pelagos, Βουλιαγμένη
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Θαλασσινά από τα ελληνικά πελάγη, φρέσκα, εποχιακά υλικά της Μεσογείου και fine dining εμπειρία στο Pelagos, ένα από τα εστιατόρια του Four Seasons Astir Palace Hotel που κατάφερε να κερδίσει τον δικό του Χρυσό Σκούφο, ενώ πρόσφατα κέρδισε και το πρώτο του αστέρι Michelin.
Pelagos | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108901192
Soil, Παγκράτι
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Στην ανοιχτή κουζίνα του, ο Τάσος Μαντής και η ομάδα του εργάζονται πυρετωδώς για να βγάλουν πιάτα – έργα τέχνης. Βιολογικά βότανα και λαχανικά και εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για μία δημιουργική και συνάμα βιώσιμη ελληνική κουζίνα.
Soil | Φερεκύδου 5, Αθήνα | 21 0751 3505
Σπονδή, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Σπονδή άνοιξε τις πόρτες του το 1996 και έκτοτε αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς του εστιατορικού γίγνεσθαι. Με τον head chef de cuisine Άγγελο Λάντο να βάζει την υπογραφή του στα πιάτα, η Σπονδή προσφέρει μια ολοκληρωμένη και υψηλή γαστρονομική εμπειρία.
Σπονδή | Πύρρωνος 5, Παγκράτι | 2107 564 021
The Ziller’s, Μητροπόλεως
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Μια από τις πιο ωραίες ταράτσες της Αθήνας βρίσκεται στη Μητροπόλεως και ανήκει στο ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου The Ziller’s. Ο Executive Chef Παύλος Κυριάκης και η ομάδα του προσεγγίζουν δημιουργικά την υψηλή γαστρονομία συνθέτοντας εμπνευσμένα μενού που συνδυάζουν τις ελληνικές επιρροές με τη διεθνή κουζίνα.
The Ziller’s | Ξεν. «The Zillers», Μητροπόλεως 54, Κέντρο | 2103222277
Tudor Hall, Σύνταγμα
Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Μια μοντέρνα κοσμοπολίτικη κουζίνα που στηρίζεται κυρίως σε ελληνικές πρώτες ύλες, που μπορείς να απολαύσεις μέσα σε ένα πολυτελές -μεγαλοπρεπές θα λέγαμε- περιβάλλον, στο Tudor Hall του ξενοδοχείου King George.
Tudor Hall | Ξεν. «King George», Αττική – Αθήνα – Κέντρο, Βασ. Γεωργίου 3 | Ξενοδοχείο «King George» | 2103330265
Aleria, Μεταξουργείο
Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και μια καταπράσινη αυλή, το Aleria παρουσιάζει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις.
Aleria | Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο | 2105222633
GB Roof Garden, Σύνταγμα
Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
Στην κορυφή του εμβληματικού ξενοδοχείου του Συντάγματος, το εστιατόριο, όπως και όλο το ξενοδοχείο εμπνέει μια αριστοκρατικότητα και ένα κλασικό στυλ που συνδυάζεται μοναδικά με ένα μοντέρνο μενού με κοσμοπολίτικο αέρα.
GB Roof Garden | Ξεν. «Grande Bretagne» , Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Αθήνα | 2103330000
Τα βραβεία Top Notch
M Flavours, Σύνταγμα, New Entry
Milos Estiatorio, Ξεν. «Xenodocheio Milos», Σύνταγμα
Nikkei, Κολωνάκι
Παπαϊωάννου, Καβούρι
Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι
Παπαϊωάννου, Μικρολίμανο
Le Pavillon, Χαλάνδρι, New Entry
Sense, Ξεν. «Athens Was», Ακρόπολη
Sushi Mou, Σύνταγμα
Τηλέμαχος Athens, Σύνταγμα
Travolta, Περιστέρι
Vezene, Περιοχή Χίλτον
Βραβείο One To Watch 2022
Delta Restaurant, ΚΠΙΣΝ
Βραβείο Chef Patissier της Χρονιάς
Γιώργος Πλατινός (The Zillers στην Αθήνα, Lyvabettus Restaurant στη Σαντορίνη)
Βραβείο Κοινού 2022
Βασίλαινας, Περιοχή Χίλτον