To «Άνετον» της υψηλής γαστρονομίας και της comfort φιλοσοφίας
Αφήνοντας πίσω μια 15χρονη επιτυχημένη πορεία, το δημοφιλές «Άνετον» του Αμαρουσίου «κατηφόρησε» στο κέντρο της Αθήνας κι έγινε το hot meeting point όσων λατρεύουν τις εκλεπτυσμένες και διακριτές γεύσεις.
- 26/02/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
Μια βόλτα down town είναι πάντα μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε καινούργια μαγαζιά ή να ανακαλύψουμε στέκια για τα οποία κάπου έχουμε διαβάσει και ως δια μαγείας ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά μας. Μια τέτοια ανακάλυψη είναι το gourmet εστιατόριο Άνετον, το οποίο βέβαια δεν είναι καινούργιο. Ήταν το “μακρινό” 2005 όταν ο Δημήτρης Φωτόπουλος κατέθετε τη δική του εστιατορική άποψη με τη λειτουργία του πρώτου Άνετον στο Μαρούσι. Η αναγνώριση και η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας ήρθε γρήγορα, αφού δεν άργησε να γίνει το meeting point του Αμαρουσίου και να συγκεντρώσει κόσμο, που το αγάπησε και το έκανε στέκι, από πολλές περιοχές. Το 2020 ήταν η χρονιά των αποφάσεων και των αλλαγών, καθώς το Άνετον Αμαρουσίου αποφασίστηκε να μεταφερθεί και να ανοίξει τις πόρτες και τις κουζίνες του στο κέντρο της Αθήνας.
Και το έκανε με την ίδια φιλοσοφία που καθιερώθηκε, εξέλιξε και εξελίσσει την πορεία του, βασισμένη σταθερά στον σεβασμό και την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, με συνδυασμό απλών υλικών. Στοιχεία ικανά να προσδώσουν μια πρωτοτυπία κι ένα μοναδικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η φιλοξενία, η υποδειγματική εξυπηρέτηση αλλά κυρίως η value for money γευστική εμπειρία αποτελούν τις εξίσου σταθερές αξίες της επιχείρησης.
Ο εσωτερικός χώρος, απλός, φιλόξενος και φιλικός, ακολουθεί την comfort φιλοσοφία της επιχείρησης. Σε αρμονία με τις απλές γεωμετρικές γραμμές των τοίχων, εντυπωσιάζει η μοναδική δημιουργία του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Ballerzosa, που απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται έχοντας δίπλα της το φαγητό της, σε αποχρώσεις του γκρι, του λευκού και του dusty pink O φωτισμός εναρμονίζεται με όλο το concept ενώ στο μικρό μπαρ που βρίσκεται στο βάθος, ο ψαγμένος bartender δημιουργεί innovative cocktails. Σε όσους αρέσει να γευματίζουν και ταυτόχρονα να παρατηρούν την περαντζάδα της πολύβουης Ναυάρχου Νικοδήμου, υπάρχουν λίγα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο. Έναν χώρο τον οποίο η επιχείρηση έχει φροντίσει να «κρατάει ζεστό» και τον χειμώνα, με αποδοτικές θερμάστρες και καρό κουβερτάκια.
Το μενού εναλλάσσεται τακτικά, εναρμονίζεται ανάλογα με την εποχή και αναζητά τα φρέσκα εποχικά υλικά από τη μητέρα φύση. Έτσι μπορεί κάποιο πιάτο που δοκιμάσαμε να μην το ξαναβρούμε στον κατάλογο ή να το βρούμε προσαρμοσμένο ανάλογα με τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες την συγκεκριμένη περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση το Άνετον δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα αφήνοντας μας το μαγειρικό του στίγμα με τις καινοτόμες, πρωτοπόρες γευστικές προτάσεις του που ταυτόχρονα συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με την απλότητα.
Μέσα από ένα πραγματικά εμπνευσμένο μενού δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε. Δοκιμάσαμε όμως και προτείνουμε : σούπα βελουτέ από λευκές χειμωνιάτικες ρίζες με φρέσκο καβούρι και σάλτσα μαϊντανού, vegan λαχανοντολμάδες με savoy λάχανο, μανιτάρια, κριθάρι και μαύρη κινόα με σάλτσα λεμόνι και γάλα σόγιας, αρνίσιο μπιφτέκι με χόρτα εποχής, λαυράκι φιλέτο ψητό με υφές από τοπιναμπούρ, σελινόριζα, παστινάκι και σάλτσα αυγολέμονο, βιολογική χοιρινή κόντρα μπριζόλα στη σχάρα με πατάτες ντοφίν, εσπούμα πράσου και τσάτνεη μήλου με μουστάρδα και αστεροειδή γλυκάνισο, τάρτα λεμονιού με σμέουρα, μαρέγκες με βρώσιμα λουλούδια, τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε αρωματισμένη βανίλια, παντεσπάνι κακάο και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με επιλεγμένες, αρωματικές ποικιλίες κρασιών από μια καλά ενημερωμένη wine list.