Το Λιόγερμα φέρνει τις καλοκαιρινές γεύσεις της Μάνης στο Παλαιό Φάληρο
Μετά από δέκα χρόνια στη Λακωνία, ήρθε η ώρα το αγαπημένο εστιατόριο να αποκτήσει και αδερφάκι στα Νότια Προάστια: Το Λιόγερμα της Αθήνας σερβίρει τα ενδιαφέροντα πιάτα του σε έναν λιτό αλλά ζεστό χώρο στο Παλαιό Φάληρο.
- 16/11/2024
- Κείμενο: Γιώργος Μυλωνάς
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Ένα από τα πρώτα πράγματα που αναζητούμε μόλις οι καλοκαιρινές μας διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους είναι να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε ένα κομμάτι τους στην Αθήνα (ή σε όποια πόλη ζούμε). Αφού δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στην πρωτεύουσα τα πιάτα που αγαπήσαμε, την αγαπημένη μας παραλία και τους καλοκαιρινούς μας φίλους, αρκούμαστε στο να πάρουμε μαζί μας ένα τοπικό τυρί, ένα τοπικό κρασί, μια τοπική συνταγή. Μια ανάμνηση του καλοκαιριού που ζήσαμε.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις δοκιμάσουμε το όποιο προϊόν φέραμε μαζί μας, συνειδητοποιούμε πως κάτι από τη γεύση που ξέραμε και αγαπήσαμε στο νησί/χωριό έχει πλέον χαθεί. Γιατί εκείνο το πιάτο που αγαπήσαμε δεν το αγαπήσαμε μόνο για την εξαιρετική του γεύση. Το αγαπήσαμε και για τους φιλικούς ανθρώπους που μας το σέρβιραν, για εκείνους που το μαγείρεψαν και ήπιαμε μαζί τους ένα ποτήρι κρασί, για τη θάλασσα που βλέπαμε καθώς το απολαμβάναμε, για όλα τα καλοκαιρινά συναισθήματα που περικλείει.
Αν έχεις επισκεφτεί την Ελιά Μονεμβασιάς και έχεις δοκιμάσει τα πιάτα του εστιατορίου Λιόγερμα σίγουρα θα έχεις ταυτίσει ένα κομμάτι της καλοκαιρινής σου ξενοιασιάς με το συγκεκριμένο εστιατόριο. Η διαφορά με τα όσα διάβασες στις προηγούμενες παραγράφους είναι πως το μόνο που έχεις να κάνεις για να αναβιώσεις τις γεύσεις και την ατμόσφαιρά του είναι να πεταχτείς μέχρι το 21 της οδού Νέστορος στο Παλαιό Φάληρο, όπου εδώ και λίγο καιρό στεγάζεται το Λιόγερμα της Αθήνας, το αδερφάκι του καταστήματος της Ελιάς στη Λακωνία, που τρέχουν ο Θοδωρής και η Ζωή.
Μετά από δέκα επιτυχημένα χρόνια στη Μονεμβασιά έφτασε η ώρα να μεταφέρουν την πετυχημένη τους συνταγή και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Νότια Προάστια, όπου έχουν και οι ίδιοι μεγαλώσει. Στόχος τους είναι τους επόμενους μήνες να τους γνωρίζουν όλοι με τα μικρά τους ονόματα όπως συμβαίνει στη Λακωνία, όπου οι πελάτες, που έχουν πια μετατραπεί σε καλούς φίλους, τους παίρνουν τηλέφωνο για να τους κρατήσουν κάποιο ψάρι, χωρίς καν να το έχουν πρώτα δει.
Για να το πετύχουν αυτό, πέρα από τις συνταγές, κουβαλούν μαζί τους πρώτες ύλες, θαλασσινά και ψάρια από τον λακωνικό κόλπο διατηρώντας σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο μενού με το πρώτο μαγαζί.
Το Λιόγερμα της Αθήνας προσφέρει σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με σήμα κατατεθέν τις μανιάτικες γεύσεις. Ο Θοδωρής, chef του εστιατορίου, έχει πάρει αγαπημένες μανιάτικες συνταγές στις οποίες έχει προσθέσει κάποιες δικές του πινελιές κάνοντάς τες ακόμα πιο λαχταριστές.
Για παράδειγμα, φτιάχνει χειροποίητες μανιάτικες μακαρούνες με κιμά από πετρόψαρα και γκόγκιζες -ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας- που σερβίρει με κολοχτύπα, μαγειρεύει τσουχτή μακαρονάδα στην οποία πέρα από την παραδοσιακή μυζήθρα και το βούτυρο προσθέτει και σύγκλινο, ετοιμάζει τραβηχτές (τηγανιτό ζυμαράκι) σαν ορεκτικό στις οποίες προσθέτει χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας, θυμάρι και φέτα και ανοίγει φύλλο για χορευτή πίτα Μάνης με σπανάκι, άγρια χόρτα, φέτα και γλυκό τραχανά.
Μια άλλη ξεχωριστή πινελιά του chef με στόχο και την καταπολέμηση του food waste είναι ότι αξιοποιεί κάθε κομμάτι ενός φρέσκου ψαριού. Δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες αφού επιλέξουν ψάρι να διαλέξουν και τον τρόπο που θα μαγειρευτεί κάθε κομμάτι του. Για παράδειγμα μπορεί το κεφάλι να γίνει σούπα, το κολάρο ψητό και άλλα κομμάτια σεβίτσε ταρτάρ ή καρπάτσιο.
Το ότι ο Θοδωρής αξιοποιεί κάθε, μα κάθε, κομμάτι του ψαριού αποδεικνύεται και από το γεγονός πως την πέτσα την κάνει μπαχαρικό και την βάζει στον κιμά από πετρόψαρα. Ένα ακόμα πιάτο που ξεχωρίζει από τον κατάλογο είναι η μαύρη ταρομοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, μπρικ σολωμού και φιλέ αμύγδαλο.
Το μενού, όμως, του μαγαζιού δεν περιορίζεται στα ψάρια. Διαθέτει και πολύ ποιοτικές επιλογές για κρεατοφάγους. Σερβίρει επιλεγμένες κοπές κρεάτων όπως μοσχαρίσια porterhouse steaks και χοιρινές tomahok. Επίσης, διαθέτει ενημερωμένη λίστα κρασιών και χειροποίητα γλυκά.
Το Λιόγερμα της Αθήνας, είναι ένας λιτός και ζεστός χώρος που ξεχωρίζει για την προσωπική δουλειά και το μεράκι που βάζουν καθημερινά ο Θοδωρής, η Ζωή και η υπόλοιπη ομάδα του καταστήματος. Αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για καλοφαγάδες, αφού ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα πιάτα του διαθέτουν οικείες και σπιτικές γεύσεις.
Μια επίσκεψη θα σε πείσει πως το ταξίδι που έκανες πριν λίγους μήνες στην Μάνη ή σε όποιο αγαπημένο σου καλοκαιρινό προορισμό δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Tο επόμενο επεισόδιο του παίζεται τον φετινό χειμώνα στο Παλαιό Φάληρο.