Χρυσοί Σκούφοι 2023: Τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας σύμφωνα με τα φετινά βραβεία
Γνώριμοι νικητές, αλλά και σημαντικά new entries συνθέτουν τη λίστα των εστιατορίων που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο για το 2023. Plus: Τα πέντε εστιατόρια στα νότια προάστια που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στη λίστα.
- 12/09/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2023 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».
Φέτος, βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια, με 17 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Ρόδο και 1 στην Κρήτη.
Για τα περισσότερα εστιατόρια δεν είναι η πρώτη φορά που κερδίζουν μια θέση στη λίστα, ωστόσο φέτος υπήρχαν 9 καινούριες προσθήκες: «Delta», «Botrini’s Santorini», «Varoulko Santorini», «Baos», «Fiore», «Kooc Secrets», «Makris Dégustation», «Melia» και «Le Pavillon».
Την πρώτη θέση κατέκτησε για μια ακόμη φορά το εστιατόριο «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα, που ήταν και το μόνο που βραβεύτηκε με 2 Χρυσούς Σκούφους. Ο διάσημος σεφ είδε συνολικά 3 από τα εστιατόριά του να κερδίζουν Χρυσούς Σκούφους, ενώ το «Botrini’s» στο Χαλάνδρι διαθέτει 1 αστέρι Michelin από το 2015.
Στα Νότια Προάστια μια θέση στη λίστα με τους Χρυσούς Σκούφους κατάφεραν να κατακτήσουν πέντε εστιατόρια, με highlight την είσοδο του Delta Restaurant.
Σημειώνεται ότι τα βραβεία Top Notch στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται λίγα βήματα πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».
Εστιατόρια στα Νότια Προάστια που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Delta (Καλλιθέα), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Το εστιατόριο στα ψηλά δώματα του ΚΠΙΣΝ ατενίζει το φαληρικό Δέλτα από την κομψή σάλα του, που θυμίζει χώρο τέχνης και φέρνει νέα δεδομένα στη σκηνή του αθηναϊκού fine dining. Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη, conceptual, βιώσιμη, φυσιολατρική κουζίνα, την οποία βιώνεις σαν έκπληξη μέσα από ένα «αινιγματικό» μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων.
Delta Restaurant | Εντός του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα | 698 6657553
Varoulko Seaside (Μικρολίμανο), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Με τη σφραγίδα του Λευτέρη Λαζάρου, τα φρέσκα θαλασσινά ‘παντρέυονται’ με μια σύγχρονη αισθητική και σερβίρονται με φόντο το Μικρολίμανο. Θαλασσινοί μεζέδες, ευφάνταστα κυρίως πιάτα με φρέσκο ψάρι, αλλά και ενδιαφέρουσες γλυκιές δημιουργίες συνιστούν ένα ιδιαίτερο μενού.
Varoulko Seaside | Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς | 21 0522 8400
Pelagos (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
View this post on InstagramA post shared by Pelagos Restaurant at Four Seasons Astir Palace Athens (@pelagosathens)
Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με σεφ τον διάστερο Luca Piscazzi, σ’ ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Η κομψή γαστρονομία στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Αρίων» του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, διακρίνεται από κοσμοπολιτισμό και κινείται με άνεση σε γαλλικά, ιταλικά, διεθνή, ακόμη και ελληνικά νερά με επίκεντρο το ψάρι αλλά διευρυμένο και στο κρέας. Τρως σε μια πολύ κομψή σάλα ή το καλοκαίρι στη βεράντα με την υπέροχη θέα, σαν να είσαι σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Pelagos | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108901192
Matsuhisa Athens (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Η διάσημη γιαπωνέζικη και Nikkei κουζίνα του Nobu συναντά το ονειρεμένο location του εστιατορίου στον κόλπο του Αστέρα και το δείπνο γίνεται εμπειρία. Πέρα από το εμβληματικό black cod, φέτος εκτιμήσαμε εξίσου κάποιες νεωτερικές σπεσιαλιτέ που μαρτυρούν την εξέλιξη της κουζίνας. Δοκιμάστε νουντλ καλαμαριού με αχινό και tempura broth, όπως και τη σύνθεση «Garden on the plate».
Matsuhisa Athens | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108960510
Patio (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Στην εσωτερική αυλή του «The Margi», με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου, Παναγιώτης Γιακαλής, παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του μέσα από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα, που συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις.
Patio | Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη | 21 0892 9160
Εστιατόρια στην υπόλοιπη Αθήνα που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Botrini’s, (Χαλάνδρι) Βαθμολογία 17/20 και δυο σκούφοι
Με την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, το Botrini’s στο Χαλάνδρι διακρίνεται για τις ποιοτικές πρώτες ύλες, την τεχνική και τη δημιουργικότητα των πιάτων του, αλλά και τον προσωπικό χαρακτήρα του σεφ, που αποτυπώνεται σε όλα τα πιάτα.
Botrini’s | Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι | 2106857324
Herve Restaurant (Πετράλωνα), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Το Herve στα Πετράλωνα παρουσιάζει μια πιο cool και προσωπική πλευρά του fine dining, δημιουργημένη από τον πολυβραβευμένο Ερβέ Προνζάτο, σε έναν στυλάτο χώρο, δημιουργώντας μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Herve Restaurant | Tριών Ιεραρχών 170, Αθήνα | 21 0347 1332
CTC, (Κεραμεικός), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
To CTC, αφού διέγραψε μια πετυχημένη πορεία στα Ιλίσια, βρίσκεται πλέον στον Κεραμεικό, σε μια πράσινη αυλή και μας παρουσιάζει μια μοντέρνα κουζίνα με τη σφραγίδα του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη.
CTC | Πλαταιών 15, Κεραμεικός | 2107228812
Τhe Zillers, (Μητροπόλεως), 15,5/20 και ένα σκούφο
Ατμόσφαιρα μπιστρό και φίνα, σύγχρονη κουζίνα από τον ταλαντούχο Παύλο Κυριάκη. Άψογες τεχνικές και πρωτότυπες γευστικές αρμονίες συνθέτουν μια γαστρονομική εμπειρία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο μικρό roof-top του boutique hotel «Zillers». Η μεγάλη τζαμαρία δίνει απλόχερα θέα στην πόλη και την Ακρόπολη, το σέρβις είναι φιλικό και αποτελεσματικό και τα signature cocktails αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο.
The Ziller’s | Ξεν. «The Zillers», Μητροπόλεως 54, Κέντρο | 2103222277
Soil (Παγκράτι), Βαθμολογία 15,5/20 και ένα σκούφο
Ο ατμοσφαιρικά ανακαινισμένος χώρος μιας παλιάς, σχεδόν αιωνόβιας διπλοκατοικίας στο Παγκράτι έχει γίνει το μαγειρικό σπίτι του Τάσου Μαντή, ο οποίος στα όμορφα σαλόνια του πρώτου ορόφου, αλλά και στο πριβέ μεγάλο τραπέζι του ισογείου ξεδιπλώνει μια κουζίνα βαθιά ιδιοσυγκρασιακή, με άξονα ένα προσωπικό fusion γειωμένης εποχικότητας και ευρηματικού κοσμοπολιτισμού. Φυσιολατρική προσέγγιση και αναπάντεχοι συνδυασμοί συνθέτουν το μενού γευσιγνωσίας, όπου η πρώτη ύλη (σε μεγάλο βαθμό από το μποστάνι του σεφ στο Αλεποχώρι) μεταμορφώνεται σε ντελικάτα πιάτα υψηλής δημιουργικότητας και τεχνικής.
Soil | Φερεκύδου 5, Αθήνα | 21 0751 3505
Σπονδή (Αθήνα), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Η νέα ανακαινισμένη όψη δίνει στο εστιατόριο ελκυστικό αέρα κομψής πολυτέλειας. Ο Arnaud Bignon δημιουργεί ένα μενού που προσεγγίζει τη γαλλική κουζίνα με σύγχρονο τρόπο, ενώ ο Μανώλης Στήθος συνεχίζει την παράδοση των εξαιρετικών επιδορπίων και ψωμιών.
Σπονδή | Πύρρωνος 5, Παγκράτι | 2107 564 021
Tudor Hall (Σύνταγμα), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
Το αρχοντικό grand restaurant της Αθήνας με το εξαιρετικό σέρβις και την ασυναγώνιστη θέα στον Παρθενώνα, έχει πλέον επικεφαλής τον πολύ ταλαντούχο σεφ Νίκο Λειβαδιά. Η κουζίνα του είναι μοντέρνα και κοσμοπολίτικη, αφομοιώνει δημιουργικά πολλές ελληνικές πρώτες ύλες και ξεδιπλώνεται είτε αλά καρτ είτε μέσα από ένα ειδικό menu dégustation.
Tudor Hall | Ξεν. «King George», Αττική – Αθήνα – Κέντρο, Βασ. Γεωργίου 3 | Ξενοδοχείο «King George» | 2103330265
Aleria, (Μεταξουργείο), 15/20 και ένα σκούφο
Θεατράλε αρχοντιά και οικεία πολυτέλεια σε ένα από τα κομψότερα εστιατόρια της πόλης, στεγασμένο σε νεοκλασικό του Μεταξουργείο, που το καλοκαίρι σερβίρει σε μικρή, ατμοσφαιρική και πράσινη αυλή. Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί ένα πολύ γαστρονομικό ρεπερτόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καρυκευμένης με δημιουργικότητα και γευστικό βάθος. Δημοφιλές σε Έλληνες και ξένους.
Aleria | Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο | 2105222633
Hytra, Νέος Κόσμος, Βαθμολογία 15,39/20 και ένας σκούφος
Με νέο σεφ τον Γιώργο Φελεμέγκα, η δημιουργική κουζίνα του εστιατορίου επικεντρώνεται σε πρωτότυπες γαστρονομικές συνθέσεις, χρησιμοποιώντας σπάνιες, τοπικές πρώτες ύλες της Ελλάδας.
Hytra Restaurant | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109 | 21 0331 6767
GB Roof Garden, Σύνταγμα, Βαθμολογία 15,39 /20 και ένας σκούφος
Στο εστιατόριο στην κορυφή του εμβληματικού ξενοδοχείου της Πλατείας Συντάγματος, η ατμόσφαιρα είναι αριστοκρατικά κλασική και η Ακρόπολη βρίσκεται μπροστά σου, σε ένα από τα καλύτερα πλάνα της πόλης. Υπό την εποπτεία του executive chef Αστέριου Κουστούδη, ο ταλαντούχος chef de cuisine Νίκος Λιόκας προτείνει ένα μοντέρνο μενού που εκφράζει μεσογειακό κοσμοπολιτισμό και ελληνοκεντρική άποψη ως προς τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Η λίστα κρασιών είναι ιδιαίτερα εκτενής, με τον sommelier Βαγγέλη Ψωφίδη να προτείνει πρωτότυπες, εύστοχες αρμονίες, και το σέρβις εξαιρετικό.
GB Roof Garden | Ξεν. «Grande Bretagne» , Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Αθήνα | 2103330000
Le Pavillon (Xαλάνδρι), Βαθμολογία 15,39 και ένας σκούφος
Το γαστρονομικό εστιατόριο του Jean-Charles Métayer ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια πολύ ατμοσφαιρική μονοκατοικία του Χαλανδρίου με arty αισθητική και δροσερή αυλή για το καλοκαίρι. Ο δημιουργικός και χρυσοκουφάτος σεφ ξεδιπλώνει εδώ την αγάπη του για τους θησαυρούς της Μεσογείου, αλλά και τη γαλλική του κληρονομιά, μέσα από τολμηρά ραφινέ πιάτα, που συνθέτουν δύο menu dégustation, εννέα και δώδεκα σταδίων, αλλά και τακτικά εποχικά μενού. Από την πολύ καλή λίστα κρασιών αντλεί και το wine pairing που τα συνοδεύει.
Le Pavillon | Περικλέους 31, Χαλάνδρι | 21 0681 5774
Premiere, (Νέος Κόσμος), Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
Σε αυτό το εστιατόριο που έχει το ατού ενός από τα πιο όμορφα κάδρα της Ακρόπολης, η σάλα αποπνέει αγάπη για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη κι η βεράντα αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί πάνω από την πόλη. Ο Μιχάλης Νουρλόγου εξελίσσει την κουζίνα του, παρουσιάζοντας ευρηματικά πιάτα με έντονη προσωπικότητα, μοντέρνα και κοσμοπολίτικα, τα οποία συνδυάζονται με μια εκτενή λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Premiere | Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 89 – 93, Νέος Κόσμος | 21 0920 6981