Χρυσοί Σκούφοι 2024: Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας
Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια, σύμφωνα με τα φετινά βραβεία των Χρυσών Σκούφων. Plus: Τα πέντε εστιατόρια στα νότια προάστια που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στη λίστα
- 09/04/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθιση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση. Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Στα Νότια Προάστια μια θέση στη λίστα με τους Χρυσούς Σκούφους κατάφεραν να κατακτήσουν πέντε εστιατόρια.
Εστιατόρια στα Νότια Προάστια που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Delta (Καλλιθέα), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Το εστιατόριο στα ψηλά δώματα του ΚΠΙΣΝ ατενίζει το φαληρικό Δέλτα από την κομψή σάλα του που θυμίζει χώρο τέχνης και φέρνει νέα δεδομένα στη σκηνή του αθηναϊκού fine dining. Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη, conceptual, βιώσιμη, φυσιολατρική κουζίνα, την οποία δοκιμάζεις ως βίωμα μέσα από ένα «αινιγματικό» μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων.
Delta Restaurant | Εντός του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα | 698 6657553
Pelagos (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο πολυτελές «Four Seasons Astir Palace», με σεφ τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Luca Piscazzi. Η κομψή γαστρονομία του διακρίνεται από κοσμοπολιτισμό και κινείται με άνεση σε γαλλικά, ιταλικά, διεθνή και ελληνικά νερά με επίκεντρο το ψάρι, αλλά ανοίγεται και προς το κρέας. Τρως σε μια πολύ κομψή σάλα το χειμώνα και το καλοκαίρι στη βεράντα με την υπέροχη θέα, σαν να είσαι σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Pelagos | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108901192
Varoulko Seaside (Πειραιάς), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Varoulko Seaside (@varoulkoseaside)
Σημείο-σταθμός της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του τον Κομνηνό Μουφλουζέλη στην κουζίνα και τον εξαιρετικό Θοδωρή Μωυσίδη στα επιδόρπια. Πιάτα-ωδή στην ντόπια θαλασσογραφία, με μοντέρνα αισθητική και πάντοτε κορυφαία πρώτη ύλη. Η διαχρονικότητά του επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Varoulko Seaside | Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς | 21 0522 8400
Matsuhisa Athens (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matsuhisa Athens (@matsuhisa_athens)
Η ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής κουλτούρας και η γοητεία του γευστικού fusion βρίσκουν ιδανική στέγη στο Matsuhisa Athens, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος εκτελούν στην εντέλεια εμβληματικές σπεσιαλιτέ όπως το black cod με miso, αλλά παράλληλα ενσωματώνουν από φέτος και μια λίστα με πιάτα ημέρας, στο γνώριμο πάντοτε ύφος της κουζίνας του εστιατορικού brand. Must try, μεταξύ άλλων, η γλώσσα μενιέ με chili shiso salsa και τα χτένια με σάλτσα μαύρου σουσαμιού.
Matsuhisa Athens | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108960510
Patio (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patio (@patio.restaurant)
Στην εσωτερική αυλή του «The Margi», με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος πολλάκις με Χρυσό Σκούφο και πλέον με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Γιακαλής παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα του συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις, ενώ τα επιδόρπια δημιουργεί από φέτος ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος.
Patio | Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη | 21 0892 9160
Εστιατόρια στην υπόλοιπη Αθήνα που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Botrini’s Athens (Χαλάνδρι), Βαθμολογία 16,5 και ένας σκούφος
Herve Restaurant (Πετράλωνα), Βαθμολογία 16 και ένας σκούφος
CTC (Κεραμεικός), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Soil (Παγκράτι), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Σπονδή (Παγκράτι), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Tudor Hall (Αθήνα Κέντρο), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Aleria (Μεταξουργείο), Βαθμολογία 15 και ένας σκούφος
Hytra (Νέος Κόσμος), Βαθμολογία 15 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, (Αθήνα Κέντρο), Βαθμολογία 15 και ένας σκούφος
Le Pavillon (Χαλάνδρι), Βαθμολογία 15 και ένας σκούφος
Makris Athens (Θησείο), Βαθμολογία 15,5 και ένας σκούφος
Seeds (Ιλίσια), Βαθμολογία 15 και ένας σκούφος