Χρυσοί Σκούφοι 2025: Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας – 5+1 νότια στη λίστα

Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα εστιατόρια, σύμφωνα με τα φετινά βραβεία των Χρυσών Σκούφων. Πέντε των νοτίων προαστίων ανάμεσα στους «νικητές» που διατήρησαν τη θέση τους και αυτή τη χρονιά. Plus: Βραβείο Top Notch σε ένα νέο, νότιο εστιατόριο
- 13/03/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο«Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.
Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.
Το Etrusco της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια Botrini’s Athens και Delta κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.
Στα Νότια Προάστια μια θέση στη λίστα με τους Χρυσούς Σκούφους κατάφεραν να κατακτήσουν πέντε εστιατόρια, τα οποία μάλιστα βρίσκονταν και πέρυσι ανάμεσα στους νικητές. Ακόμη, ένα νέο νότιο εστιατόριο κατέκτησε βραβείο Top Notch.
Εστιατόρια στα Νότια Προάστια που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
Delta (Καλλιθέα), Βαθολογία 16,5/20 και δύο σκούφοι
Το Delta στα ψηλά δώματα του ΚΠΙΣΝ ατενίζει το φαληρικό Δέλτα από την κομψή σάλα του που θυμίζει χώρο τέχνης, με έναν αιωρούμενο «κήπο» από ψηλόλιγνα φυτά αλλά και ένα εντυπωσιακό γλυπτό μπαρ που ξεπροβάλλει σαν χρυσή αγκαλιά στο βάθος του χώρου. Ο επικεφαλής σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας δημιουργεί μια κοσμοπολίτικη, conceptual, βιώσιμη, φυσιολατρική κουζίνα, που κινητοποιεί το συναίσθημα και βιώνεται ως έκπληξη μέσα από ένα «αινιγματικό» μενού γευσιγνωσίας.
Delta Restaurant | Εντός του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα | 698 6657553
Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace» (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο περιβάλλον σύγχρονης πολυτέλειας της σάλας του «Four Seasons Astir Palace» ή, καιρού επιτρέποντος, στη βεράντα του εστιατορίου Pelagos με τη μοναδική θέα. Κινηματογραφικό σκηνικό η τιρκουάζ ανοιχτή κουζίνα, με τον βραβευμένο Luca Piscazzi και την μπριγάδα του στην εκτέλεση ενός εμπνευσμένου μενού υψηλής κουζίνας που αγαπάει τη θάλασσα και διακρίνεται από συνθέσεις με τεχνική τελειότητα, πρωτοτυπία και γευστικό βάθος.
Pelagos | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108901192
Varoulko Seaside (Πειραιάς), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
Σταθμός για τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον σπουδαίο Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του στην κουζίνα τον σεφ Γιάννη Υφαντίδη. Τα πιάτα, μια ωδή στους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας με σύγχρονη αισθητική και φρεσκότατες πρώτες ύλες, δικαιώνουν τη διαχρονικότητα των βραβεύσεων του «Varoulko» με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Varoulko Seaside | Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς | 21 0522 8400
Matsuhisa Athens, Ξεν. «FourSeasonsAstirPalace» (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος

Η διάσημη κουζίνα του Nobu συναντά το ονειρεμένο location του εστιατορίου στον κόλπο του Αστέρα και το δείπνο γίνεται εμπειρία. Πέρα από το εμβληματικό black cod και το σταθερά κορυφαίο sushi, οι επικεφαλής σεφ της κουζίνας, Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος, προτείνουν ακόμα ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ σαν τα dumplings με γαρίδα Κοιλάδας, σος φουαγκρά και χαβιάρι.
Η ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής κουλτούρας και η γοητεία του γευστικού fusion βρίσκουν ιδανική στέγη στο Matsuhisa Athens, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος εκτελούν στην εντέλεια εμβληματικές σπεσιαλιτέ όπως το black cod με miso, αλλά παράλληλα ενσωματώνουν από φέτος και μια λίστα με πιάτα ημέρας, στο γνώριμο πάντοτε ύφος της κουζίνας του εστιατορικού brand. Must try, μεταξύ άλλων, η γλώσσα μενιέ με chili shiso salsa και τα χτένια με σάλτσα μαύρου σουσαμιού.
Matsuhisa Athens | Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη | 2108960510
Patio, Ξεν. «The Margi» (Βουλιαγμένη), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο βραβευμένος πολλάκις με Χρυσό Σκούφο executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Γιακαλής παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα που συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις. Highlight, η εσωτερική αυλή του «The Margi», με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά, πατιναρισμένη τερακότα στους τοίχους και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα.
Patio | Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη | 21 0892 9160
Εστιατόρια στην υπόλοιπη Αθήνα που κέρδισαν Χρυσό Σκούφο
- Botrini’s Athens (Χαλάνδρι), Βαθμολογία 16,5/20 και δύο σκούφοι
- Herve Restaurant (Πετράλωνα), Βαθμολογία 16/20 και ένας σκούφος
- CTC (Κεραμεικός), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
- Soil (Παγκράτι), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
- Σπονδή (Παγκράτι), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
- Tudor Hall (Αθήνα Κέντρο), Βαθμολογία 15,5/20 και ένας σκούφος
- Aleria (Μεταξουργείο), Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
- GB Roof Garden, (Αθήνα Κέντρο), Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
- Hytra (Νέος Κόσμος), Βαθμολογία 15/20 καιέναςσκούφος
- Makris Athens (Θησείο), Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
- Seeds (Ιλίσια), Βαθμολογία 15/20 και ένας σκούφος
Το νότιο εστιατόριο που κατέκτησε Top Notch
Bungalow 7 (Γλυφάδα)
Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη Bungalow 7 στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απωανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Bungalow 7 | Λεωφ. Ποσειδώνος 58, Γλυφάδα | 2118887001
Εστιατόρια στην υπόλοιπη Αθήνα που κέρδισαν Top Notch
- Ex Machina, Παγκράτι (New Entry)
- Sushimou, Σύνταγμα
- The Zillers, Ξεν. « The Zillers», Μοναστηράκι
- Veritable, Νέο Ψυχικό
- Vezené Athens, Ιλίσια