Abraovata: Γαστρονομικές συγκινήσεις με φόντο τη Λίμνη της Βουλιαγμένης
Στο νέο εστιατόριο, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα συναντά τη Λατινική Αμερική και την Ασία, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως απολαυστικό.
- 09/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Στον βυθό της λίμνης της Βουλιαγμένης ζει ένα σπάνιο κοχύλι. Το λένε Abra ovata και είναι αυτό που -διόλου τυχαία- χάρισε το όνομά του στο νέο εστιατόριο που ήρθε να αναστατώσει όχι μόνο τα ήρεμα νερά της λίμνης αλλά και της ευρύτερης γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας.
Με ορμητήριο αυτό το απίθανο, μοναδικού κάλλους σκηνικό, το AbraOvata πραγματοποιεί καθημερινά γαστρονομικά «ταξίδια». Τα καταφέρνει περίφημα, καθώς «καπετάνιος» σε αυτές τις περιπλανήσεις στον κόσμο είναι ο chef John Σκοτίδας.
Έχοντας multi-ethnic καταβολές και σημαντική παρουσία στο Λονδίνο (ο John ήταν επί μακρόν επικεφαλής του βραβευμένου εστιατορίου ελληνικής σύγχρονης κουζίνας Mazi και του εξίσου ελληνοκεντρικού bistrot Suzi Tros, που έκαναν θραύση στη βρετανική μητρόπολη), υπογράφει εδώ ένα μενού με κύρια πηγή έμπνευσης την Ελλάδα και επιρροές από την Λατινική Αμερική και την Ασία, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του στην πρώτη του έλευση στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή.
Η «αυλαία» του dinner σηκώνεται άκρως εντυπωσιακά με το ζεστό, προζυμένιο ψωμί να φτάνει στο τραπέζι μαζί με ένα βούτυρο «παντρεμένο» με sauce hoisin: πρόκειται για την πρώτη πράξη ενός έργου με umami χαρακτήρα, η οποία αποτελεί την ιδανική εισαγωγή σε έναν γευστικά ιδιαίτερο κόσμο, ειδικά αν στο παιχνίδι προστεθεί ο απαλός ταραμάς με τα εξωτικά αρώματα από καφίρ λάιμ και η καπνιστή κοπανιστή που περιέχει gochujang, μια καυτερή, κορεάτικη κόκκινη πιπεριά σε ζύμωση.
Αν αγαπάς το αναπάντεχο, θα εκτιμήσεις δεόντως την «αθηναϊκή» σφυρίδα πάνω σε μικρά, διπλο-ψημένα pavés πατάτας, καθώς και τις μίνι empanadas γεμιστές με σπετζοφάι και μετσοβόνε και λίγο γιαούρτι στην κορυφή για ισορροπία, ενώ για τη συνέχεια σου προτείνω ανεπιφύλακτα να πεις ένα μεγάλο «ναι» σε ένα από τα ωμά του καταλόγου. Ο λόγος για τον υποδειγματικά κομμένο γαλαζόπτερο τόνο με τρούφα shiso, kohlrabi και ponzu, που «ανεβάζει» τις στροφές με χαρακτηριστική ευκολία και συνεχίζει να βαδίζει σταθερά πάνω στο όραμα του σεφ, όπως και τα προηγούμενα πιάτα.
Σειρά έχουν το καψαλισμένο hispi λάχανο μαζί με σητειακό ξίγαλο και μια καλοφτιαγμένη σάλτσα πράσινων μυρωδικών με κάπαρη και ελαιόλαδο, και κατόπιν η βαθιάς νοστιμιάς μελιτζάνα με ζατάρ μέλι, τρούφα και κατίκι Δομοκού. Το πιάτο που δεν πρέπει να χάσεις, πάντως, είναι το χορτοφαγικό carrot taco, με βασικό πρωταγωνιστή ένα καραμελωμένο καρότο ψημένο σε ζύμη αλατιού, με sauce μπάρμπεκιου καρότου, μεξικάνικο pico de gallo και dukkah, ένα αιγυπτιακό μείγμα ξηρών καρπών, σπόρων και ζεστών μπαχαρικών.
Αν και το γλυκόξινο χοιρινό Char siu με πολίτικη σαλάτα και πράσινο μήλο φάνταζε πολλά υποσχόμενο και ιντριγκαδόρικο για κυρίως, με την παρέα μου αποφασίσαμε να κινηθούμε πιο «θαλασσινά», οπότε επιλέξαμε το άψογα ψημένο χταπόδι με τη φάβα και το mole ελιάς, και τη θαυμάσια χυλωμένη κακαβιά από αστακό με ζυμαρικά udon. Κάπου εκεί βάλαμε άνω τελεία, καθώς κρατήσαμε χώρο για τα επιδόρπια της ταλαντούχας pastry chef Καλλιόπης Μάρου, επιλέγοντας το πρωτότυπο παγωτό μαύρου σκόρδου με παστέλι, κόλιανδρο και γιαούρτι, καθώς και την τάρτα Dulce De Leche που «τα σπάει» με το παγωτό ελληνικού καφέ.
Όλα τα παραπάνω ταιριάζουν γάντι με τη μικρή ακόμη αλλά σφιχτή λίστα κρασιών, που διαρκώς εμπλουτίζεται, καθώς και με τα θαυμάσια cocktails του Χάρη Πλέσσα. Αν βάλεις στην «εξίσωση» και το καλοκουρδισμένο σέρβις, το οποίο συντονίζει άψογα ο έμπειρος Πολύβιος Τζαβέλλας, θα καταλάβεις γιατί το AbraOvata έγινε τόσο σύντομα το talk of the town των νοτίων προαστίων.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο John Σκοτίδας επιμελείται το lunch και το snack menu του εστιατορίου, ενώ έμφαση δίνεται στην απόλαυση του καφέ με τη δημιουργία ενός αποκλειστικού house blend από τον βραβευμένο coffee expert Στέφανο Δωματιώτη, και κλείσε τραπέζι!