Caretta Athens: Το all-day spot που παντρεύει τη μεσογειακή παράδοση και την ελληνική γαστρονομία με τη σύγχρονη fusion κουζίνα
Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του το δημοφιλές bar-restaurant ανεβάζει την ένταση επενδύοντας σε ένα μενού με κοσμοπολίτικη διάθεση.
- 09/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Δίπλα στη θάλασσα, σε έναν ιστορικό χώρο για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων και ειδικά της Γλυφάδας, που φιλοξενούσε για δεκαετίες το περίφημο Τουριστικό Περίπτερο Ζέρβα, άνοιξε πέρσι το Caretta Athens. Πολύ γρήγορα το εστιατόριο, που χρωστά το όνομά του στην ομώνυμη χελώνα της Μεσογείου, αναδείχθηκε σε κορυφαίο meeting point και έδωσε ξανά αίγλη και ζωή στη Διαδόχου Παύλου -η ιδιαίτερα όμορφη τοποθεσία, η χαλαρή, εξωτική ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένης πολυτέλειας, για την οποία ευθύνεται ο interior designer Γιώργος Παντελούκας, η μουσική, η party διάθεση και τα έντονα καλοκαιρινά vibes, είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν εν μέρει τη δημοφιλία του. Διότι ο πιο βασικός, για αυτούς που ξέρουν, είναι το φαγητό του.
Το μενού που κινείται σε μεσογειακά και ελληνικά μονοπάτια με έντονες fusion πινελιές ανανεώθηκε πρόσφατα: πλέον, εδώ consultant chef είναι ο έμπειρος στην ασιατική κουζίνα Δημήτρης Κότσαλης, ενώ στην εκτέλεση συναντάμε τον πολλά υποσχόμενο Τζέβο Χαλίλι.
Το δείπνο ξεκινά με τη δική τους χειροποίητη, αφράτη φοκάτσια και μια τριλογία αλοιφών, ενδεικτικών της μαγειρικής φιλοσοφίας του σεφ: πρόκειται για μια απαλή ταραμοσαλάτα με yuzu και τραγανή κινόα, με υποδειγματική οξύτητα, μια έντονη τυροκαυτερή με πικάντικη πιπεριά jalapenos, φέτα και ανθότυρο (που παίζει τον ρόλο του εξισορροπιστή) και μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με miso, τσίλι και φρέσκο κρεμμυδάκι, με βάθος και βελούδινη υφή.
Σειρά έχουν τα ωμά τα οποία είναι ξεκάθαρα το δυνατό χαρτί του Caretta Athens -από αυτά τις εντυπώσεις κερδίζει το carpaccio από θαυμάσια κομμένη τσιπούρα (αυτό ήταν το φρέσκο ψάρι ημέρας) με ταραμά, πίκλα αγγούρι, αυγά χελιδονόψαρου, τσίλι και τζίντζερ sauce που ισορροπεί αρμονικά σε οξύτητα, ενώ ενδιαφέρον έχει και το σεβίτσε λαβράκι με κρέμα jalapenos και πουρέ γλυκοπατάτας, συστατικά τα οποία κοντράρονται ευχάριστα μεταξύ τους.
Από τα ζεστά ορεκτικά ξεχωρίζει το ελληνοκεντρικό σαγανάκι με ζουμερές γαρίδες, που περιέχει όλα τα αναμενόμενα υλικά -δηλαδή φέτα και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας- αλλά διαφοροποιείται από την κλασική συνταγή έχοντας στην καρδιά του μια ασιατική πινελιά από kimchi (λαχανικά τουρσί με κορεάτικη καταγωγή). Αν αγαπάς τα θαλασσινά, παρήγγειλε οπωσδήποτε και το ψητό χταπόδι που κινείται στο ίδιο μοτίβο, αναπάντεχα συνδυασμένο με πουρέ γλυκοπατάτας, τραγανό κρεμμύδι, πίκλα εσαλότ και ντρέσινγκ ντομάτας / ξυδιού.
Στα κυρίως θα βρεις επιλογές που λατρεύουν οι meatlovers, από burgers με black angus, μέχρι τρυφερή ταλιάτα και άψογα ψημένο ribeye, πιάτα που έχουν σαφείς επιρροές από την Ασία. Εμείς ωστόσο είπαμε «ναι» στη φίνα μαγειρεμένη σφυρίδα ημέρας με πουρέ σελινόριζας, bok choy και πικάντικη σως λεμονιού και στο περίφημο κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα, ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς που ενώ παραπέμπει στο δικό μας γιουβέτσι, κατορθώνει να χαράξει άλλη ρότα, καθώς εμπλουτίζεται έξυπνα με μανιτάρια shiitake και shimeji.
Κλείσαμε το δείπνο μας με μια δροσερή crème brule με καραμελωμένο shisho, κουμκουάτ και τζελ μάνγκο και υποσχεθήκαμε να έρθουμε ξανά για τη μπουγάτσα με τραγανά φύλλα, κρέμα namelaka και παγωτό άνθρακα, που μας φάνηκε πολύ ιντριγκαδόρικη.
Η wine list συνοδεύει έξυπνα κάθε πιάτο του μενού, διαθέτοντας επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και οι προτάσεις από τον διεθνή. Οι λάτρεις των cocktails δεν θα απογοητευτούν, καθώς στον κατάλογο θα βρουν καλοφτιαγμένα classics, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες, άκρως καλοκαιρινές signature προτάσεις, όπως το εξωτικό Into the Blue με βάση το ρούμι.
Αν δεν έχεις πειστεί ακόμη ότι το Caretta Athens είναι το top σημείο για την καλοκαιρινή, γευστική σου απόδραση, μάθε ότι μπορείς να έρθεις από νωρίς στα τραπεζάκια που αγναντεύουν τη θάλασσα για χορταστικό brunch και καφεδάκι ή να απολαύσεις στις ξαπλώστρες, αφού κάνεις τις βουτιές σου, τα φανταστικά poke bowls. Τώρα ξέρεις.