Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Pueblo Chido και θυμηθήκαμε γιατί αγαπάμε τη μεξικάνικη κουζίνα
Συναντήσαμε τον σεφ Μπάμπη Τσακιργιαννάκη, του μεξικάνικου εστιατορίου Pueblo Chido στη Νέα Σμύρνη και μας μίλησε για τα μυστικά της κουζίνας του.
- 19/05/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου, Μαρία Ξανθοπούλου
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις μόλις πατάς το πόδι σου στο Pueblo Chido είναι ότι ταξιδεύεις σ’ ένα πολύχρωμο σκηνικό, μιας «γειτονιάς» της Λατινικής Αμερικής. Το Pueblo Chido σημαίνει το «cool» χωριό και το θεματικό σκηνικό του εστιατορίου εκτυλίσσεται σε ένα σοκάκι του: στα αριστερά η φτωχογειτονιά, στα δεξιά η αρχοντική συνοικία. Ειδικά συνεργεία σκηνογράφων επιμελήθηκαν και την τελευταία λεπτομέρεια. Ετερόκλητα στοιχεία που πλαισιώνουν αισθητικά τον χώρο και υποδηλώνουν τη φιλοσοφία του Pueblo Chido. Μια φιλοσοφία βασισμένη στην αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών και ανθρώπων που θέλουν να μοιράζονται, να διασκεδάζουν και να ταξιδεύουν νοητά και πραγματικά.
Όταν ο Σωκράτης Σπαβέρας, ένας από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, είδε να διατίθεται ο συγκεκριμένος χώρος, αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι εκεί θα δημιουργηθεί αυτό το θεματικό μεξικάνικο εστιατόριο που είχε φανταστεί και συζητούσε με τον επιχειρηματία Χρυσόστομο Μαυρόπουλο. Κατόπιν στην ομάδα εντάχθηκε ο σεφ Μπάμπης Τσακιργιαννάκης, δημιουργώντας από κοινού τον Οκτώβριο του 2020, το Pueblo Chido με το ιδιαίτερο concept το οποίο ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.
O σεφ του Pueblο Chido, Μπάμπης Τσακιργιαννάκης, θεωρεί ότι η φιλοσοφία της συγκεκριμένης κουζίνας ταιριάζει πολύ με την «εξωτική» πλευρά του Έλληνα. Έχοντας μακρά εμπειρία σε πιο έθνικ κουζίνες, την καρδιά του κέρδισε η μεξικάνικη. Άνθρωπος ανήσυχος και ψαγμένος, με έμφυτη την ανάγκη της αναζήτησης και της ανακάλυψης καινούργιων συνδυασμών και γευστικών εμπειριών, ο σεφ του Pueblo Chido, πειραματίστηκε, δοκίμασε και κατέληξε στο εξαιρετικό και ιδιαίτερο μενού που δοκιμάσαμε. «Το Pueblo Chido είναι ένα υπέροχο ταξίδι για εμάς που το επινοήσαμε. Έχουμε αγαπήσει πολύ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο που θυμίζει Μεξικάνικο χωριό! Το γεγονός ότι έχουμε προσέξει μέχρι και την τελευταία πινελιά σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεξικάνικες γεύσεις που σερβίρουμε κάνουν την εμπειρία των φιλοξενούμενων μας ξεχωριστή. Κι ακριβώς επειδή σε αυτό το όμορφο ταξίδι, έχουμε βάλει ψυχή, ο κόσμος που έρχεται το νιώθει και γίνεται συνοδοιπόρος μας», αναφέρει ο ίδιος.
Επειδή δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τις μεξικάνικες ορολογίες, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση των ανθρώπων του Pueblo Chido. Είναι αυτοί που θα αντιληφθούν κάθε φορά τη διάθεση εκείνου που παραγγέλνει, ώστε να του προτείνουν, να τον καθοδηγήσουν ανάλογα και να του εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες των ξεχωριστών πιάτων. Εξάλλου ο στόχος είναι ένας, η εμπειρία του κάθε φιλοξενούμενου να περιλαμβάνει ικανοποίηση και απόλαυση. Κι αυτό ακριβώς διαπιστώνει κανείς από την φιλοσοφία των πιάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι θεματικά και χρωματιστά. Για παράδειγμα υπάρχει μία τριλογία σαλτσών, στη μεξικάνικη κουζίνα, που μπαίνουν σχεδόν σε όλα τα πιάτα, η sour cream που είναι λευκή, η pico de gallo που είναι κόκκινη και έχει σαν βάση τη ντομάτα και η guacamole που είναι πράσινη. Αν τις βάλεις με τη σειρά αναδεικνύεται η σημαία του Μεξικού.
Κι επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το πόσο καυτερές είναι οι μεξικάνικες γεύσεις, ο σεφ μάς εξηγεί ότι επειδή οι Έλληνες δεν είναι μαθημένοι στην καθημερινότητά τους να γευματίζουν με πολύ καυτερά, με υψηλά scoville όπως λέγονται, το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθεί μια ισορροπία έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι αδιάφορο αλλά να γίνεται αισθητή η παρουσία του spicy μπαχαρικού χωρίς να υπερκαλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις.
Στο νέο μενού του Pueblo Chido υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πιάτα με πρωταγωνιστές τα κρέατα. Εκτός από τις κλασικές προτάσεις της φιλοσοφίας birria, δηλαδή μαγειρεμένα κρέατα pulled με τις σάλτσες τους, προστέθηκαν πιάτα taco asada: τορτίγια γεμισμένη με κρέας ψημένο πάνω στη σχάρα. Τα επιλεγμένα κρέατα είναι από ιδιαίτερες κοπές, προέρχονται από Αμερικάνικες ή Αυστραλιανές φάρμες και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κωδικοί του ιβηρικού χοίρου. Ιδιαίτερες είναι και οι προτάσεις με τις premium κοπές που εισέρχονται κι αυτές στο μενού και αφορούν τα taco asada και τα prima asada. Αφορούν κοπές από μοσχάρι όπως το διάφραγμα και μεγάλα steak όπως το rib eye και η picanha.
Το νούμερο 1 πιάτο στις παραγγελίες των πελατών του Pueblo Chido είναι η chimichanga: ένα burrito, που σημαίνει γαϊδαράκος και ονομάζεται έτσι γιατί είναι «φορτωμένο» με πολλά συστατικά. Και φυσικά ακολουθούν τα tacos και τα μοναδικά signature crispy tacos του εστιατορίου, τα οποία είναι μια δημιουργική πρόταση του σεφ, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μεξικάνικο εστιατόριο. Τα tacos «αγκαλιάζει» μια στρώση από ξεροψημένο τυρί.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην επιλογή των πρώτων υλών, και φυσικά προτιμώνται Έλληνες παραγωγοί. Όπως μοιράζεται μαζί μας ο σεφ: «μια καλή πρώτη ύλη χρειάζεται μόνο τα βασικά για να αποτυπώσει την ταυτότητα της κάθε τεχνικής και να κάνει τις γεύσεις διακριτές». Φυσικά εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου στο μενού συμπεριλαμβάνονται και πιάτα με θαλασσινά όπως η γαρίδα και προσεχώς το ceviche.
Η ομάδα του Pueblo είναι δεμένη και μοιράζεται την ίδια χαρά και την ίδια φιλοσοφία. Και αυτό το εισπράττει κανείς από τις γεύσεις που δοκιμάζει. «Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να κρατάει τις ομάδες του δεμένες, και θεωρώ σημαντικό οι άνθρωποι που μαγειρεύουν να βάζουν τις δικές τους ξεχωριστές πινελιές. Οι δημιουργοί των πιάτων όταν γνωρίζουν ότι το κάνουν για την παρέα, για να ευχαριστήσουν δικούς τους ανθρώπους μεγαλουργούν. Δεν μου αρέσει στο φαγητό να αποτυπώνουν το 100% της δικής μου φιλοσοφίας. Θεωρώ ότι χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα και αποζητώ πάντα στα τελικά πιάτα που σερβίρουμε να αποτυπώνεται το συναίσθημα και η αγάπη που βγαίνει μέσα από το κάθε μέλος της κουζίνας μας», μας λέει ο κ. Τσακιργιαννάκης.
To Pueblo Chido πρωτοπορεί και στα cocktails. Πολύ αγαπητή η δική τους frozen margarita, με μια μυστική σύσταση που δεν μας την μαρτυρούν. Επίσης πολύ ωραία, η παραλλαγή της Caribbean pina collada με βασικό υλικό τη φράουλα, ελάχιστα spicy με λίγο chili που δένει υπέροχα με το φαγητό και αφήνει μια ελάχιστη σπιρτάδα. Στον κατάλογο επίσης, υπάρχουν cocktails τα οποία σερβίρονται μαζί με το φαγητό και είτε σβήνουν την ένταση του είτε είναι λίγο πιο extreme και την ανεβάζουν. Ακόμη και η σαγκριά τους είναι σπιτική. Όπως μάθαμε, όλα τα προϊόντα που αφορούν είτε το φαγητό είτε το μπαρ είναι σπιτικά και χειροποίητα. Μια επιλεγμένη λίστα κρασιών από αμπελώνες της Λατινικής Αμερικής με ετικέτες από τη Χιλή, την Αργεντινή αλλά και την Ισπανία συμπληρώνει τον κατάλογο.
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα έχεις διάθεση ταξιδιάρικη, κατευθύνσου στη Νέα Σμύρνη. Αν δε, έχεις όρεξη για ωραίες μουσικές και χορό μην χάσεις τα live της Τετάρτης με την Κουβανή Rosanna Μailan και τη μπάντα της.