Dumb Waiter: Γεύσεις Λατινικής Αμερικής με επίγευση Βρετανικής ορθότητας
Ανατρεπτικό, εμπνευστικό, χαρούμενο και απολύτως γευστικό, το Dumb Waiter στην Άνω Γλυφάδα κέρδισε την καρδιά μας. Και μας ανοίγει νέους δρόμους, στην εστιατορική αλλά και μπαρ σκηνή της πόλης.
- 14/07/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Σταθόπουλος
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Ήταν αναμενόμενο! Όταν ένα εστιατόριο δανείζεται το όνομά του από ένα θεατρικό έργο του Χάρολντ Πίντερ, όταν η έμπνευση για ένα χώρο εστίασης ξεκινάει από μια ιστορία και στήνεται πάνω σε αυτή, όταν το μενού εστιάζει στη Λατινική Αμερική, τότε πράγματα η επιτυχία είναι μονόδρομος. Ένα ζευγάρι με φαντασία και αντοχές η Μαρία Καραχάλιου και ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, είναι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού και ταυτόχρονα, είναι και γονείς τεσσάρων παιδιών.
Όπως λοιπόν προκύπτει, ιδιαίτερα από αυτό το τελευταίο στοιχείο, διαθέτουν ισχυρές περγαμηνές οργανωτικότητας και τόλμης, και με αυτές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα all-day στέκι. Φιλικό και ταυτόχρονα φιλόξενο, δίνει βήμα σε όλους εκείνους που βλέπουν σε μία έξοδο πολλά παραπάνω, που τους αρέσει να παίρνουν μέρους σε ιστορίες, να γίνονται συμπρωταγωνιστές και να απολαμβάνουν τον πειραματισμό, το παιχνίδι, τη μαγεία, και τις αληθινές γεύσεις.
Ο Βραζιλιάνος Πάολο στη μεσογειακή γευστική καθαρότητα
Η Μαρία και ο Γιώργος έφτιαξαν κατ΄ αρχήν μια ιστορία για ένα Βραζιλιάνο διανοούμενο, τον Πάολο που ζει στην Αγγλία και είναι εραστής των γεύσεων. Την ίδια στιγμή μία Αγγλίδα, η Dorina, που εμπνέεται από αυτόν, έρχεται να συνεχίσει το έργο του. Γύρω από αυτό το concept, στήθηκε ένα μενού με επιρροές λατινικής Αμερικής και μεσογειακή καθαρότητα. Ένα μενού με εξαιρετικές πρώτες ύλες, πετυχημένους πειραματισμούς, εκπλήξεις, γευστικές ανατροπές και πιάτα που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Τα πιάτα συμπληρώνει μία λαμπρή πληθωρική λίστα με εξωτικά, γεμάτα ένταση cocktails συνοδευτικά του μενού και ικανά να μας μεταφέρουν με μια γουλιά στην κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής.
Τα θεατρικά σκηνικά και η χαρά της ζωής
Ο χώρος του Dumb Waiter αποτελεί τη χαρά της ζωής και είναι η επιτομή του οικείου και ταυτόχρονα άνετου χώρου. Διαφορετικές γωνιές με έπιπλα και υλικά που θυμίζουν θεατρικά σκηνικά. Κάθε έπιπλο, κάθε κάδρο έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Οι λουλουδένιοι καναπέδες, το μποντουάρ, οι περίτεχνοι πολυέλαιοι, το ζωγραφιστό μπαρ.
Οι γεύσεις από τη Λατινική Αμερική και ο σεφ με το ταπεραμέντο
Η κουζίνα του Dumb Waiter, είναι γεμάτη με γεύσεις, αρώματα αλλά και χρώματα από τη Λατινική Αμερική. Ο σεφ εξάλλου, ο Ηλίας Καρακατσάνης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ονδούρα, και κυλάει στο αίμα του η αγάπη του για αυτή την κουζίνα. Πιάτα γευστικά και παιχνιδιάρικα που έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν όλες τις αισθήσεις. Με μπαχάρια, πιπεριές αποξηραμένες, αλλά και γενικότερα πρώτες ύλες που φτάνουν εδώ από εκείνη τη μαγική γωνιά του πλανήτη. Εδώ ο σεφ, φτιάχνει εκτός των άλλων τα πιο νόστιμα εντσιλάδας, όπως τα συνηθίζουν στην Ονδούρα, όπου και έχει ζήσει 16 χρόνια της ζωής του. Τηγανίζουν την τορτίγια, στην οποία προσθέτουν κιμά, λάχανο, ντομάτα, βραστό αυγό και τυρί τριμμένο. Επίσης, από τον πλούσιο κατάλογο ξεχωρίσαμε το διάσημο παραδοσιακό δροσερό γλυκό tres leches, το οποίο στην Λατινική Αμερική, είναι συνδυασμένο με τις γιορτές.
Στα ορεκτικά θα βρείτε patacones, την περίφημη τραγανή μπανάνα plantain με μεξικάνικη mayo, αλλά και τις bravas, τις διπλομαγειρεμένες πατάτες με σάλτσα κατσικίσιου τυριού και huancaina. Τα χειροποίητα empanadas, τα πιτάκια, είναι γεμιστά με κοτόπουλο και μοτσαρέλα πάνω σε σάλτσα ψητή και sour cream. Δοκιμάστε το ceviche γαρίδας, aguachiles de camaron, με αγγούρι, πίκλα κρεμμυδιού και λάδι κόλιανδρού, το οποίο συνοδεύεται από τσιπς τορτίγιας από μωβ καλαμπόκι. Ο σεφ μας προτείνει τα χοιρινά μπριζολάκια, chuletas de cerdo, με την μαρινάδα al pastor που κάνει τη διαφορά. Μία πλούσια επιλογή από tacos, αλλά και νόστιμα burger, bao bun και pinsa, την παραλλαγή της γνωστής μας πίτσας, συμπληρώνουν το μενού.
Ο περήφανος Πάολο
Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κουζίνα του Dumb Waiter είναι βασισμένη στη λογική του gourmet finger food. Τελικά είναι πολλά περισσότερα. Σε γεύση, φαντασία, δημιουργικότητα. Η οποία δημιουργικότητα του Dumb Waiter δεν σταματά εδώ, καθώς ο ευφυής και γεμάτος όρεξη σεφ, ψάχνει συνεχώς νέες συνταγές, τις οποίες τις ενσωματώνει στο μενού. Ο Πάολο θα είναι σίγουρα περήφανος, για όλα αυτά τα μοναδικά που συμβαίνουν στην Άνω Γλυφάδα.
Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου & Ιλιάννα Μάνου