Iberia: Για αυθεντικό χατσαπούρι σε ένα μαγαζί που δεν το «πιάνει το μάτι σου» στην Καλλιθέα
Το Iberia εδώ και τρία χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης για τη γεωργιανή κοινότητα της Αθήνας. Μιλήσαμε με την κυρία Ίαα και τον κύριο Μαμούκα για το μαγαζί που έφτιαξαν με τόση αγάπη.
- 14/11/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρόπουλος
Μπαίνοντας αρχικά στο Iberia μπορεί να νομίζεις ότι είναι απλώς ένας φούρνος ή μαγαζί take away. Πράγματι, στη βιτρίνα θα δεις πολλά λαχταριστά φαγητά που μπορείς να πάρεις στο χέρι. Όμως ακριβώς δίπλα στην είσοδο υπάρχει μια λευκή πόρτα που αν την ανοίξεις είναι σαν να μπαίνεις σε ένα συνοικιακό μαγαζί κάπου στην Τυφλίδα.
Το Iberia άνοιξε πριν από τρία περίπου χρόνια. Οι ιδιοκτήτες Ίαα και Μαμούκα ήρθαν στην Ελλάδα από τη Γεωργία πριν από 16 χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, και προσπάθησαν να τη βρουν μέσα από το φαγητό. Ο Μαμούκα δούλευε για αρκετά χρόνια σεφ σε εστιατόρια της Αθήνας, όμως μια μέρα οι δυο τους αποφάσισαν πως είχε έρθει η ώρα να φτιάξουν κάτι δικό τους. «Το ελληνικό φαγητό είναι εξαιρετικό, το αγαπάμε πάρα πολύ. Αλλά ο Μαμούκα είναι Γεωργιανός σεφ. Είναι λογικό, όσο και αν μου αρέσει ο μουσακάς, μάλλον δε θα τον φτιάξω τόσο ωραία όσο μια Ελληνίδα νοικοκυρά. Εμείς ξέρουμε καλύτερα να φτιάχνουμε γεωργιανά φαγητά, θέλαμε λοιπόν να δείξουμε τα δικά μας, να γνωρίσει και η Ελλάδα την κουζίνα μας», μας εξηγεί η Ίαα για την απόφασή τους.
Το Iberia λειτουργεί από το πρωί σαν φούρνος -πουλώντας παραδοσιακές γεωργιανές πίτες και ψωμί- και από το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ (εκτός Τετάρτης) σαν εστιατόριο. Η σάλα είναι απλή, πιο πολύ είναι σαν να μπαίνεις σε ένα σπίτι στη γεωργιανή (γιατί όχι και στην ελληνική) επαρχία. Όσον αφορά τη διακόσμηση, το πιο ιδιαίτερο στοιχείο είναι οι τρεις μεγάλες τοιχογραφίες που ζωγράφισε ο ίδιος ο Μαμούκα και απεικονίζουν το Κουτάισι (μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Γεωργίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ριόνι), την Τυφλίδα και κάποιους άντρες που διασκεδάζουν πίνοντας κρασί. «Ό,τι βλέπετε εδώ μέσα έχει γίνει με τα χέρια μας» λένε περήφανα οι ιδιοκτήτες.
Ο φούρνος του Iberia ψήνει όλη μέρα γεωργιανό ψωμί. Είναι πολλοί αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο και παραγγέλνουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές για να τις πάρουν πακέτο.«Ο κόσμος μας δίνει παραγγελίες για να ετοιμάσουμε μεγάλες ποσότητες κάθε μέρα. Πολλές φορές με παίρνουν και πριν ανοίξουμε γιατί θέλουν να περάσουν νωρίς, ή αργά το βράδυ. Εμείς εδώ είμαστε, και αν δεν είναι κάποιος μπροστά στο φούρνο, απλά χτυπάνε την πόρτα». Πράγματι, μετά από λίγα λεπτά η άσπρη πόρτα που οδηγεί στο εστιατόριο χτυπά. Μπαίνει μέσα ένας χαρούμενος κύριος, τους χαιρετά όλους και η Ίαα του φέρνει το πακέτο του.
Όσο για την ταβέρνα, την προτιμούν συνήθως μεγάλες παρέες που παίρνουν πιάτα στη μέση και διασκεδάζουν με γεωργιανή μουσική και κρασί. Επειδή πολλοί είναι τακτικοί θαμώνες μάλιστα, πολλές φορές δίνουν τις παραγγελίες τους από πριν, ώστε τα φαγητά να τους περιμένουν έτοιμα.
Το Iberia φημίζεται για το χατσαπούρι του. Πρόκειται για μία παραδοσιακή γεωργιανή πίτα, στη μέση της οποίας μπαίνει μπόλικο ιμερούλι (λευκό τυρί από τη Γεωργία), που λιώνει και δημιουργεί κάτι ανάμεσα σε πίτσα και τυρόψωμο. Πρακτικά το χατσαπούρι είναι η βασική συνταγή, την οποία μπορείς να εμπλουτίσεις με άλλα υλικά (αβγά, κάποιο αλλαντικό κ.ο.κ) – για παράδειγμα το χατσαπούρι ατσαρούλι έχει και αβγό.
Εμείς πάντως δοκιμάσαμε το κλασικό χατσαπούρι μόνο με τυρί: Μια αφράτη, πυκνή και ταυτόχρονα λεπτή ζύμη, καλυμμένη με αλμυρό λιωμένο ιμερούλι, σε πολύ ωραία αναλογία μεταξύ τους. Στο Iberia οι ζύμες είναι σπιτικές και οι πίτες ψήνονται στα τοιχώματα του «τονέ», του ειδικού γεωργιανού φούρνου που έχουν ντύσει με γαλάζιο ψηφιδωτό και αποτελεί σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. «Άντε μπράβο! Το χατσαπόυρι τρώγεται με το χέρι!» μας λέει ενθουσιασμένος ο Μαμούκα όταν βλέπει πως τρώμε με τα χέρια χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα μαχαιροπίρουνα.
Συνοδεύσαμε το χατσαπούρι μας με γεωργιανά αναψυκτικά σε πολύ ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρει το Iberia. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το αναψυκτικό με γεύση εστραγκόν που έχει καταπράσινο χρώμα σαν χορτάρι. Εκτός από τα αναψυκτικά, στο Iberia θα βρεις χύμα γεωργιανό κρασί από τα αμπέλια της Ίαα και του Μαμούκα. «Κάθε Σεπτέμβριο πάμε για τρύγο στη Γεωργία και φέρνουμε όσα περισσότερα προϊόντα μπορούμε», μας είπαν. Εκτός από το κρασί, δοκιμάσαμε επίσης σπιτικό κονιάκ με γλυκιά και μαλακή γεύση σαν καραμέλα, που έκλεισε πολύ ωραία το γεύμα μας.
Το Iberia έχει πλέον σταθερούς πελάτες, που αυξάνονται καθώς όλοι φέρνουν και τους φίλους τους. «Μας θεωρούν οικογένεια, μόλις μας γνωρίσουν, το θεωρούν σπίτι τους. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη με τους πελάτες. Έρχονται πελάτες που έμαθαν για ‘μας από στόμα σε στόμα και εκτός αυτού γνωρίζοντας το φαγητό έρχονται και μας λένε ότι θέλουν να επισκεφτούν τη Γεωργία», λέει η Ίαα γελώντας. «Εμάς αυτό μας κάνει χαρούμενους!».
Plus: Κάτι ακόμη, που ίσως πολλοί δεν ξέρουν για το Iberia, είναι ότι έχει και μια μικρή καλυμμένη εσωτερική αυλή, στολισμένη με λουλούδια (και έναν μεγάλο ανεμιστήρα για τη ζέστη τα καλοκαίρια), που έχει μια πραγματικά σπιτίσια διάθεση.