Kohylia: Μία Νikkei εμπειρία γεύσης με ελληνικό πρόσημο στο Grand Resort Lagonissi
To αγαπημένο εστιατόριο στο Grand Resort Lagonissi αλλάζει ρότα, με την επιμέλεια του πολυβραβευμένου chef Θάνου Στασινού.
- 08/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Στην καρδιά του αγαπημένου, πεντάστερου Grand Resort Lagonissi το εστιατόριο Kohylia ανοίγει μια καινούρια γαστρονομική σελίδα στην ιστορία του, αναθέτοντας στον έμπειρο και βραβευμένο chef Θάνο Στασινό μια γενναία αλλαγή πορείας προς μια Νikkei κατεύθυνση, ενσωματώνοντας ελληνικά, τοπικά προϊόντα. Κάνοντας μια μικρή ιστορική παρένθεση σε αυτό το σημείο, να πούμε ότι η Νikkei κουζίνα, δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στο Περού από Ιάπωνες μετανάστες εργάτες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τα ντόπια υλικά, για να μαγειρέψουν τις δικές τους παραδοσιακές συνταγές δημιούργησαν κάτι εντελώς νέο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Όσοι αγαπήσαμε τα Kohylia στο παρελθόν, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάντα διέθεταν μια εξωτική διάθεση που τους ταίριαζε «γάντι». Ο χώρος άλλωστε, είτε μιλάμε για την τεράστια βεράντα με το ξύλινο deck, η οποία μοιάζει να ίπταται πάνω από το νερό, είτε για την asian chic σάλα με το τεράστιο ενυδρείο, που βάφεται καθημερινά στα χρώματα του δειλινού και σε διακτινίζει σε χώρες μακρινές, δεν έχει χάσει τίποτε από την ταξιδιάρικη προσωπικότητά του.
Αυτά ακριβώς τα vibes ταυτίστηκαν με την free spirit προσωπικότητα του chef Θάνου Στασινού και συνέβαλλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του ανανεωμένου εκ βάθρων μενού του Kohylia. Ενδεικτικά θα σου αποκαλύψω τι αναφέρει ο ίδιος, στην πρώτη σελίδα του καταλόγου, προσπαθώντας να προετοιμάσει τον επισκέπτη για την εμπειρία που θα αποκομίσει από το δείπνο: «όσο περισσότερο ταξιδεύουμε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν υφίσταται ο όρος η “πιο νόστιμη” κουζίνα στον κόσμο. Υπάρχουν, ωστόσο, κουζίνες που διεγείρουν τις αισθήσεις μας και η nikkei είναι μία από αυτές».
Θα κάνεις την αρχή με περουβιανά folders, δηλαδή τραγανά φύλλα από tortilla γεμισμένα με μοσχάρι και απολαυστικά δροσερή σως Pico de Gallo και θα συνεχίσεις με τις αέρινες gyozas, τα γνωστά γεμιστά ζυμαρικά σε σχήμα ημισελήνου, που περνούν από τη μια πλευρά τους από το τηγάνι και είναι γεμιστά με γαρίδα, σόγια και τσίλι. Κατόπιν, θα περάσεις στα ωμά που είναι και ο «άσσος στο μανίκι» του εστιατορίου: αν είσαι «δυνατός παίκτης» στα καυτερά, θα ενθουσιαστείς με την ελκυστική ισορροπία του άψογα κομμένου tiradito τόνου, το οποίο σερβίρεται με φλογερή σάλτσα στρειδιών. Αν πάλι ανήκεις στους οπαδούς των ήπιων τόνων και της αρμονίας, τότε το ceviche με φρέσκο ντόπιο λαβράκι, γλυκοπατάτα, κόλιανδρο και πιπεριές Aji Amarillo έχει φτιαχτεί μόνο για σένα.
Εξυπακούεται ότι από την ενότητα των nigiri θα παραγγείλεις, με κλειστά μάτια, αυτά με τον τόνο, ενώ από τα signature nigiri επιβάλλεται να διαλέξεις εκείνα με το foie gras και τη γλυκόξινη gastrique sauce που ξεφεύγουν πολύ ευχάριστα από τους κανόνες της ιαπωνικής λιτότητας, με την πληθωρική τους γεύση.
Στα κυρίως τώρα, οι προβολείς πέφτουν αναπόφευκτα στο τρυφερό χοιρινό Iberico Pata Negra σε κορεάτικη μαρινάδα για την umami γεύση και την άψογη υφή του, αλλά και στη ζουμερή σφυρίδα με γαλάκτωμα ρίζας Αμαζονίου Taro, η οποία έχει στενή συγγένεια με τις πατάτες, γλυκιά γεύση και ήπια υφή.
Όσο για τα επιδόρπια εμείς μπήκαμε σε πειρασμό να δοκιμάσουμε αρχικά μόνο την κρέμα καραμελωμένης σοκολάτας με crumble κακάο και παγωτό αλμυρής καραμέλας, αλλά παραγγείλαμε επιπλέον και το ανάλαφρο, αλλά μεστό σε γεύση cheesecake από την Χώρα των Βάσκων.
Στη λίστα των signature cocktails θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, ενώ δυνατή είναι και η wine list που διαρκώς ανανεώνεται με πολλά «διαμαντάκια» από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Το κομψό και απολαυστικό γαστρονομικό παζλ του εστιατορίου συμπληρώνει φυσικά το σέρβις επιπέδου -είναι άκρως επαγγελματικό και όσο πρέπει φιλικό, ενδεικτικό της βαθιάς εμπειρίας που έχει το προσωπικό σε θέματα φιλοξενίας. Βάλε τα Κοhylia στην ατζέντα με τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς και δεν θα χάσεις!