Τα tacos του Αθηναγόρα Κωστάκου στο Loco είναι ένας καλός λόγος για να ανέβεις στο κέντρο
Ανάμεσα στα υφασματάδικα της Καλαμιώτου, στο κέντρο της Αθήνας, η taqueria-tequileria Loco προσφέρει δυνατές μεξικάνικες γεύσεις, με την υπογραφή του σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου.
- 07/04/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Αν μία περιοχή της Αθήνας καταφέρνει να συγκεντρώσεις σχεδόν όλες τις γεύσεις του κόσμου, αυτό είναι το Σύνταγμα. Στους δρόμους πέριξ της πλατείας μπορείς να δοκιμάσεις multiethnic πιάτα και αν είσαι μυημένος θα αποφύγεις τα «τουριστικά» και θα απολαύσεις γνήσιες γεύσεις από τις κουζίνες του κόσμου. Μεταξύ αυτών που αξίζει να βάλεις ψηλά στη λίστα σου, αν σου αρέσει το μεξικάνικο, είναι το Loco.
Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές του κέντρου, στην οδό Καλαμιώτου, ανάμεσα στα υφασματάδικα και δίπλα στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης, έχει βρει τη θέση του εδώ και περίπου 1,5 χρόνο το Loco. Πρόκειται για μία taqueria-tequileria με pop διακόσμηση και δύο μεγάλους πάγκους -μία μπάρα στο κέντρο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα και ένα κατά μήκος της τζαμαρίας- καθώς και κάποια τραπέζια μπροστά, που προσφέρεται τόσο για μία γρήγορη στάση για tacos πριν την βραδινή σου εξόρμηση στο κέντρο ή για μία κανονική έξοδο όπου θα απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα παρέα με πολύ καλά cocktails.
Το μενού του Loco υπογράφει ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, συστήνοντας πιάτα που αποτυπώνουν την φιλοσοφία της μεξικάνικης κουζίνας, σε μία από τις καλύτερες διασκευές της που έχουμε δοκιμάσει στην πόλη.
Ξεκίνησε με γουακαμόλε όπου ο σεφ προσθέτει μία «ελληνική πινελιά» με ψημένα φιστίκια Αιγίνης και διάφορες επιλογές από τα ωμά του καταλόγου, όπως το ζουμερό ceviche τόνου με αβοκάντο που είναι διακριτικά αρωματισμένο με τρούφα. Εννοείται ότι δεν γίνεται να πας στο Loco και να μην παραγγείλεις tacos. Στο μενού βρίσκεις τουλάχιστον 6 επιλογές -μεταξύ των οποίων και μία vegan- και πίστεψέ με, θα δυσκολευτείς να καταλήξεις.
Θα σου πρότεινα να πάρεις από όλα, αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται να σου πω ότι προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα tacos με σιγοψημένο αρνί, sauce ταχίνι και chimichurri, πίκλες και καπνιστή μελιτζάνα, καθώς και τα tacos με κοτόπουλο, sauce chipotle, sour cream, ανανά και chorizo. Ο σεφ προτείνει απαραιτήτως να στύψεις επάνω τους σταγόνες από τις φέτες λάιμ που τα συνοδεύουν και η αλήθεια είναι ότι αυτό κάνει διαφορά στην γεύση. Μην αρχίσεις να κόβεις τα tacos με μαχαιροπίρουνα -είναι σχεδόν ιεροσυλία. Θα τα πάρεις στο χέρι και μην φοβηθείς να λερωθείς, άλλωστε είναι τόσο νόστιμα που το τελευταίο που θα σε νοιάζει είναι αν στάξει λίγη από τη σάλτσα. Εντάξει, θα σε πειράξει, αλλά κυρίως επειδή δεν θα θέλεις να αφήσεις μπουκιά να πάει χαμένη.
Σημείωσε επίσης ότι μπορείς να μοιραστείς με την παρέα σου και fajitas. Εμείς δοκιμάσαμε το ζουμερό χοιρινό ιμπέρικο al pastor, που έρχεται στο τραπέζι με ζεστές τορτίγιες, γουακαμόλε, pico de gallo και φρέσκο κόλιανδρο -βάζεις λίγο από όλα σε κάθε πιτούλα, ραντίζεις με λάιμ και απολαμβάνεις.
Όσο για το συνοδευτικό του γεύματος, θα σου έλεγα cocktail. Στο τιμόνι του μπαρ βρίσκεται ο Νίκος Σουρμπάτης, ο οποίος προτείνει από κλασικές και εναλλακτικές μαργαρίτες, μέχρι φινετσάτα cocktails με βάση την τεκίλα.