VIBO: το στιλάτο wine bistrot της Γλυφάδας ανοίγει νέα σελίδα
Ο Νίκος Σκρέμπος και ο Δημήτρης Μπενάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανανεώνουν γαστρονομικά το Vibo, το αγαπημένο στέκι στη Γλυφάδα.
- 09/12/2021
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Το Vibo δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτοί που κινούνται στα νότια προάστια το ανακάλυψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με ιδιαίτερη, μάλιστα, χαρά, καθώς λόγω των καιρών οι ευχάριστες εκπλήξεις σπανίζουν. Πολύ γρήγορα αυτή η γνωριμία εξελίχθηκε σε σχέση αγάπης, μιας και το χαρούμενο Vibo, με την urban sic αισθητική, ανεβάζοντας τη διάθεση όλων όσων περνούσαν έξω από το εμπορικό κέντρο, κατόρθωσε να μπει στην καρδιά των επισκεπτών και να αναδειχθεί σε στέκι. Απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι είναι πάντα γεμάτο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον λένε «ραντεβού στο Vibo».
Αν μου ζητούσε κανείς να το περιγράψω, θα έλεγα ότι είναι ένα wine-cocktail bistrot με χαλαρή διάθεση (αυτό προστάζει η περιοχή άλλωστε), το οποίο δίνει όμως εμμονική προσοχή στο μενού και στο σέρβις του. Κι αν με ρωτήσεις, αυτό είναι το μυστικό της φήμης του. Σβήνοντας το πρώτο κεράκι της τούρτας του -από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, πίστεψέ με- το Vibo γυρίζει σελίδα, καθώς ο Νίκος Σκρέμπος από την περίφημη Hytra και ο Δημήτρης Μπενάκης, από τους δημιουργούς του Cinco και άλλων επιτυχημένων project αποφάσισαν να φέρουν τη φιλία τους και στη δουλειά, δίνοντας στο αγαπημένο bistrot έναν άλλο αέρα.
Σε ότι αφορά στο μενού, για παράδειγμα, επέλεξαν να συνεργαστούν με τον έμπειρο σεφ Γιάννη Μαρκαδάκη, ο οποίος αγαπά πολύ τη μεσογειακή κουζίνα και εκτιμά δεόντως την comfort διάθεση. Αυτή του η προτίμηση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα πιάτα που έχει δημιουργήσει για το Vibo: παντρεύει με χαρακτηριστική ευκολία γευστικές συγκινήσεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αξίζει να δοκιμάσεις τις best seller τηγανητές αγκινάρες, με τυρί πεκορίνο, γκρέιπφρουτ, σως hollandaise και ελληνικό μπλε τυρί, καθώς και το περίφημο κοτόπουλο Cordon Bleu από στήθος κότας πανέ, με βραστό χοιρομέρι, τυρί έμενταλ και πεντανόστιμες ψητές πατάτες με ξύδι φραμπουάζ.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η κλασική κοτολέτα Μιλανέζε, το vitello tonnato με τόνο από την Κρήτη, τα σπιτικά ραβιόλια με σολομό και γαρίδα και τα σούπερ comfort νιόκι πατάτας με ψητή κολοκύθα, καπνιστή ρικότα που κάνει τη διαφορά, φασκόμηλο και σως σόγιας. Δεν λείπουν, φυσικά και τα αφράτα flatbreads (κυκλοφορούν σε τρείς απολαυστικές εκδοχές Cecina, Margherita και Milano), καθώς και τα platters τυριών και αλλαντικών, για εκείνους που αρέσκονται στο τσιμπολόγημα – προσωπικά δεν έχω καλύτερο από τις μικρές μπουκιές με ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ, μετά από τα σαββατιάτικα ψώνια και τη βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας.
Σε ότι αφορά τώρα στο κεφάλαιο «επιδόρπια», ψηφίζω δαγκωτό την ανάλαφρη Black Forest Pavlova με μαρέγκα χαρούπι, ολλανδέζικο κακάο, μούρα και σαντιγί με μοσχολέμονο. Αν η μέρα σου πάντως ξεκινά από νωρίς το πρωί, τότε μπορείς να «παίξεις» ανάμεσα σε πεντανόστιμες και χορταστικές επιλογές, οι οποίες θα σε γεμίσουν ενέργεια όπως τα signature αυγά στην κοκοτιέρα με τριμμένη ντομάτα και γλυκιά γραβιέρα, η φριτάτα αγκινάρας με αυγά και εστραγκόν και το special γιαούρτι Μυτιλήνης Αδαλή με γκρανόλα και κυδωνόπαστο. Όλα αυτά θα τα συνδυάσεις με εκλεκτές παρασκευές καφέ. Στο Vibo είναι περήφανοι για αυτό το κομμάτι και επενδύουν συνεχώς σε γεύση, γνώση και τεχνικές. Αρκεί να σου πω ότι oι baristi δουλεύουν ένα πλούσιο blend, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Στέφανο Δωματιώτη, leader της Create, σε συνεργασία με την Taf αποκλειστικά για το Vibo.
Η ενημερωμένη και εκτεταμένη wine list υπόσχεται να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο, μιας και περιλαμβάνει ετικέτες-διαμάντια από Έλληνες παραγωγούς, αλλά και προτάσεις από τον ιταλικό αμπελώνα, από Γαλλία, καθώς και πολλά υποσχόμενα «νεοκοσμίτικα» κρασιά. Παράλληλα, το Vibo ποντάρει με τόλμη και σε μοναδικά cocktails αναθέτοντας τη high-end λίστα του στον έμπειρο Αναστάσιο Πλέσσα. Η ιδιαιτερότητα τους είναι η ευ ζην φιλοσοφία τους, την οποία προσεγγίζουν μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Για παράδειγμα, κανένα από αυτά δεν περιέχει ζάχαρη, ενώ εκείνα τα οποία γνωρίζουν ήδη επιτυχία είναι τα kombucha cocktails, που βασίζονται στον ομώνυμο ζυμομύκητα που καλλιεργείται σε μαύρο ή πράσινο τσάι μαζί με σάκχαρα και με τη βοήθεια «μαγιάς» κι από πολλούς θεωρείται το health trend της εποχής μας.
Αν είσαι οπαδός της ευζωίας, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο Vibo και δεν θα το μετανιώσεις. Χρωστά άλλωστε το όνομά του στη λατινική έκφραση Vita Bona (Ευ ζην) και προτίθεται να σου το αποδείξει.