Το φυτικό burger που «αιμορραγεί» προβληματίζει τον FDA
Το φυτικό burger που έχει τη γεύση και την όψη του κρέατος με το όνομα «The Bleeding Burger» χρησιμοποιεί τεχνητή μαγιά ώστε να μοιάσει ακόμη περισσότερο στη γεύση του κρέατος και ο FDA αμφιβάλλει κατά πόσο είναι υγιεινό.
- 09/08/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπορεί οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να υμνούν την χορτοφαγική διατροφή, όμως όπως σε όλες τις διατροφές έτσι και εδώ υπάρχουν φαγητά που κάνουν περισσότερο κακό στην υγεία μας παρά καλό. Ένα τέτοιο είναι το Meatless Burger που «αιμορραγεί», μία δημιουργία της εταιρείας Impossible Foods.
Το bleeding burger που έχει ενθουσιάσει τους λάτρεις του κρέατος που όμως έχουν στραφεί σε μία plant based διατροφή, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο υγιεινό. Το χαρακτηριστικό του είναι πως περιέχει ένα συστατικό που βρίσκεται στα φυτά και ονομάζεται λεγαιμοσφαιρίνη – το οποίο φέρει το ίδιο μόριο που περιέχει σίδηρο, γνωστό ως heme, το οποίο το βρίσκουμε στους μυς των ζώων. Για τις ανάγκες του μπέρκερ, δημιουργήθηκε μέσω της τεχνολογίας μία τεχνητή μαγιά με γονίδια που έχουν ληφθεί από σόγια και το Impossible Foods το χρησιμοποιεί για να προσφέρει στο μπιφτέκι του μια πλούσια γεύση σιδήρου και ένα κόκκινο χυμό που θυμίζει αίμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ο FDA δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταναλώνεται από ανθρώπινο οργανισμό κάτι τέτοιο και εκτός του ότι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει, μπορεί να είναι και αλλεργιογόνο.Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφέρει επίσημα πως η κατανάλωσή του είναι επιβλαβής, όμως το Impossible Foods καταθέτει ξανά σχετικά έγγραφα προκειμένου να ανακοινωθεί και επίσημα πως είναι ασφαλής η κατανάλωσή του.