Γαλακτοκομικά Μπακογιάννης, επιμένοντας στην παράδοση και στην υψηλή ποιότητα
Κατεβαίνοντας τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Ηλιούπολη, λίγο πριν τη συμβολή με την Μαρίνου Αντύπα, στο νούμερο 15 υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι με μια απλή ταμπέλα «Γαλακτομικά Μπακογιάννη» που δεν το πιάνει μάτι σου, αλλά έχει ίσως το καλύτερο γιαούρτι σε ολόκληρη την Αττική.
- 12/11/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Το μαγαζί του κου Γιάννη είναι από αυτές τις περιπτώσεις μαγαζιών που θα σηκωθείς από όπου και να μένεις, από την Κυψέλη, το Χαλάνδρι, το Περιστέρι κ.α. για να πας να αγοράσεις το εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι του με την υπέροχη ξινοβουτυράτη πέτσα του και μαζί με αυτό το χυλωμένο πλούσιο σε γεύση ρυζόγαλο, την κρέμα βανίλια και την κρέμα σοκολάτα, που φτιάχνει όχι με ζάχαρη αλλά με μέλι, και οι δύο γεμάτες γεύση και αρώματα που σκάνε γλυκά στο στόμα. Με μέλι φτιάχνει επίσης και το σοκολατούχο γάλα του, πάντα με φρέσκο πρόβειο γάλα και 100% κακάο, ιδανικό ρόφημα και για τους αθλητές, κάτι σαν energy drink.
Εκτός από αυτά όμως φτιάχνει και υπέροχα παγωτά σε τρεις γεύσεις καϊμάκι που μοσχοβολάει, κρέμα με γεμάτη γεύση και σοκολάτα με… πραγματική σοκολάτα. Η γκάμα των προϊόντων δεν είναι μεγάλη και αυτό δείχνει την προσήλωσή του στην ποιότητα, εξάλλου το κατάστημα από μέσα Ιουλίου περίπου κλείνει και ανοίγει πάλι αρχές Οκτωβρίου, καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει φυσικό φρέσκο πρόβειο γάλα, και αυτό το κάνει εδώ και 67 χρόνια.
Ο παππούς του κου Γιάννη, με καταγωγή από την ορεινή Φωκίδα, ήταν κτηνοτρόφος με 600 πρόβατα στην κατοχή του και η γνώση για το καλό γάλα, το μεράκι και η αγάπη για την παράδοση ήταν κάτι που πάντα έτρεχε στις φλέβες της οικογένειας Μπακογιάννη. Έχοντας τα παραπάνω σαν παρακαταθήκη ο πατέρας του κου Γιάννη, Βασίλης άρχισε να δουλεύει την ιδέα για ένα μαγαζί με αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα στο μυαλό του από πολύ νωρίς. Το πρώτο βήμα γίνεται με την μετεγκατάσταση της οικογένειας του κου Βασίλη Μπακογιάννη στην Αθήνα. Ο ίδιος ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς εργαζόμενος σε ένα εργαστήριο γάλακτος στον Πειραιά, ενώ στη συνέχεια σε ένα αντίστοιχο στο Παγκράτι. Το 1954 όμως ήταν η στιγμή να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και ανοίγει το δικό του μαγαζί στην Ηλιούπολη, φτιάχνοντας αποκλειστικά γιαούρτι. Όταν μετά από χρόνια μπήκε στη δουλειά ο γιος του, Γιάννης, εμπλούτισε τη λίστα των προϊόντων, με προσοχή και σεβασμό στην ποιότητα και στους καταναλωτές που εμπιστεύονται την οικογένεια Μπακογιάννη για πάνω από 60 χρόνια.
Οι βοσκοί με τους οποίους συνεργάζεται είναι παραδοσιακοί, αλλού έχουν τα πρόβατά τους το χειμώνα και αλλού το καλοκαίρι, τεχνική που έκαναν Βλάχοι και Σαρακατσαναίοι εδώ και αιώνες. Τα πρόβατα τους καλοκαιρινούς μήνες βόσκουν στα ορεινά του Παρνασσού και της Γκιώνας και μόλις γεννήσουν ξεχειμωνιάζουν πιο χαμηλά στα Γεράνια Όρη από τη μεριά της Κορίνθου, βόσκοντας ελεύθερα σε διαφορετικού είδους βοσκοτόπια. Αυτό από μόνο του εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων του κου Μπακογιάννη, όπως και το γεγονός ότι το γάλα μαζεύεται καθημερινά και φθάνει αυθημερόν στο εργαστήρι, όπου αμέσως ξεκινά η διαδικασία για την παστερίωση και τη παρασκευή των προϊόντων, σε καθημερινή βάση και αυτή.
Όσον αφορά στο ποιο είναι το προϊόν που ζητάει περισσότερο ο κόσμος, ο ίδιος απαντάει: «το γιαούρτι είναι το σημείο αναφοράς. Πρόβειο, εντελώς φυσικό, χωρίς ίχνος χημικού. Ακολουθώ πιστά τη συνταγή του πατέρα μου, συνδυάζοντας την τεχνολογία, ώστε το γιαούρτι να είναι ασφαλές» και συνεχίζει: «τα προβιοτικά που έχει αυτό το γιαούρτι είναι από τα καλύτερα και εννοείται φυσικά. Ωφελούν πολύ την καρδιά, είναι καλά λιπαρά και όχι επεξεργασμένη τροφή και ο κόσμος το εκτιμά αυτό».