Στο Adam’s τρως σπιτικό πρωινό και street food με υλικά από το μποστάνι
Στο Adam’s στη Βάρη απολαμβάνεις μυρωδάτη ομελέτα από αβγά ημέρας και ελευθέρας βοσκής, νόστιμα και θρεπτικά pancakes και σαλάτες με βιολογικά λαχανικά κατευθείαν από το μποστάνι, στο διάλειμμά σου από τη δουλειά και σε έναν χώρο που θυμίζει γαλλικό μπιστρό.
- 21/01/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Κοντά στην κεντρική λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, αλλά με τον δικό του τρόπο τόσο «μακριά» από την πόλη και δίπλα στη φύση, βρίσκεται το Adam’s. Ένα street food spot που κάνει πράξη τη φράση «farm-to-table», που έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στην ελληνική γαστρονομία, κάνοντας την διαφορά στην περιοχή.
Μπαίνοντας, ο χώρος αποπνέει αμέσως μια ζεστασιά, με το φως να διαχέεται σε όλα τα σημεία του και το ξύλο ως κυρίαρχο υλικό της διακόσμησης, να σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο χαριτωμένο bistro του Παρισιού. Στη βιτρίνα και στις καμπάνες του απλώνονται διάφορα καλούδια που «φωνάζουν» φρέσκο και χειροποίητο: Από μικρά σαντουιτσάκια, λαχταριστές, παραδοσιακές πίτες και σαλάτες, μέχρι χειροποίητα κέικ, μπισκότα, τάρτες, σπιτική γκρανόλα που μπορείς να πάρεις και για το σπίτι, κρουασάν, muffins και άλλες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές. Λίγο πιο δίπλα, τα λίγα και καλά μαγειρευτά ημέρας, που έχουν φτιαχτεί με φροντίδα και με βάση την εποχικότητα και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, μοσχοβολούν σπίτι και «μαμά» και σε περιμένουν για να τα απολαύσεις είτε εκεί, είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι σου.
Το «Adam’s, Α taste of Heaven», που ουσιαστικά πήρε το όνομά του από τον Αδάμ και θέλει να μας θυμίσει πως ό,τι μας φτιάχνουν εκεί έρχεται κατευθείαν στο πιάτο μας από έναν μικρό παράδεισο, αποτελεί έμπνευση -και το νεότερο επιχειρηματικό «παιδί»- της Άννας Μορδεχάι και του συνεργάτη της, Ρένου Μπάκο, οι οποίοι πριν από μια δεκαετία αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό περιβόλι στην περιοχή της Βάρης, με δικά του μποστάνια με φρούτα και λαχανικά, μυρωδικά και κότες για ολόφρεσκα αβγά, που χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση και από τη φύση στο πιάτο μας. Το γνωστό και αγαπημένο πια «Περιβόλι στη Βάρη», όπου απολαμβάνεις το φαγητό σου με τις πιο αγνές πρώτες ύλες και, κυριολεκτικά, δίπλα στα μποστάνια.
Το Adam’s, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Περιβόλι -και όλα τα καλούδια του- έρχεται να εφαρμόσει αυτή τη φιλοσοφία και στη λογική του fast food.
«Το slow food εδώ γίνεται στην πραγματικότητα fast, αφού σε take away επιλογές, αλλά και πρωινά, στα οποία έχουμε δώσει ιδιαίτερη βάση, απολαμβάνεις γνήσιες γεύσεις με ολόφρεσκες πρώτες ύλες, σαν αυτές που θα σου έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό από τα δικά της υλικά, τα λαχανικά και τα αβγά που έχει μαζέψει το πρωί. Η τυρόπιτα που θα φας εδώ φτιάχνεται καθημερινά στην κουζίνα του Adam’s με δική μας χειροποίητη ζύμη και φέτα που παράγει για εμάς παραδοσιακός τυροκόμος με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Επίσης, χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τις δικές μας ελιές και φτιαγμένο στο δικό μας ελαιοτριβείο. Όσο μπορούμε, όλα φτιάχνονται από εμάς και από πρώτες ύλες που έχουμε παράγει εμείς και αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι γευστικό, ελαφρύ και υγιεινό. Οποιοδήποτε υλικό δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε οι ίδιοι, προέρχεται από προσεκτικά επιλεγμένους, μικρούς παραγωγούς», εξηγεί η Άννα.
Το πρωινό βέβαια, είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του και ένας πολύ καλός λόγος, είτε για στάση πριν τη δουλειά, για να ξεκινήσεις απολαυστικά και δυναμικά τη μέρα σου, είτε για να επισκεφθείς οποιαδήποτε άλλη στιγμή το Adam’s με την παρέα σου. Εμπειρικά θα σου πούμε πως ήταν από τα πιο ιδιαίτερα, αυθεντικά, νόστιμα αλλά και γεμάτα πραγματική ενέργεια πρωινά που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα. Μια ωδή στη φροντίδα που οφείλεις να δώσεις στον εαυτό σου. Στο Adam’s η προετοιμασία του είναι μια σωστή ιεροτελεστία.
Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι βέβαια ο καλός καφές, που έχει γεμάτη γεύση, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ελαφρύς. Εμείς δοκιμάσαμε καπουτσίνο με πρώτης ποιότητας, ελαφρύ και βελούδινο φυτικό γάλα βρώμης, που μας χάρισε μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες καφέ.
Περνώντας στο παρασύνθημα, θα προτείναμε να δοκιμάσεις την ομελέτα φούρνου που φτιάχνεται με τα δικά τους αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, τυρί και πολλά μυρωδικά. Αφράτη και γευστική, θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά. Παρότι το αβγό εδώ είναι απόλυτος πρωταγωνιστής, δε θα βρεις τα croque madame και ποσέ που έχουν κατακυριεύσει τα περισσότερα brunch menu, αλλά μαμαδίστικες συνταγές με ενδιαφέροντα twists που δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό. Στα must είναι και ο χορταστικός καγιανάς με αβγά ημέρας, που μοιάζει με ένα μιξ του παραδοσιακού και λατρεμένου πρωινού με τα αβγά shakshuka, αφού εκτός από το χτυπημένο αβγό, περιλαμβάνει και δύο ολόκληρους, μελάτους κρόκους.
Αν είσαι φίλος του pancake, θα βρεις μια επιλογή προσαρμοσμένη στη γενικότερα φιλοσοφία των ανθρώπων του Adam’s. Φτιαγμένα με μπανάνες και βρώμη, φουρνίζονται καθημερινά και γαρνίρονται με φέτες μπανάνας και φυστικοβούτυρο, ή μέλι και τριμμένο καρύδι και αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή, για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς γλυκό.
Περνώντας στα μεσημεριανά, δοκιμάσαμε τη best seller χειμερινή τους σαλάτα με ψιλοκομμένο, ωμό μπρόκολο και κουνουπίδι. Εδώ τα τραγανά λαχανικά ανακατεύονται με σταφίδα, φιλέ από αμύγδαλο και μια ελαφριά, χειροποίητη μαγιονέζα και συνθέτουν ένα πιάτο πρωτότυπο και ονειρικό, που μόνο αν δοκιμάσεις καταλαβαίνεις το μεγαλείο του. Από τα μαγειρευτά δοκιμάσαμε το πολίτικο χουνκιάρ μπεγεντί με μοσχαράκι που έλιωνε στο στόμα και βελούδινο πουρέ μελιτζάνας. Σκέτο ποίημα και ειλικρινά, ελπίζουμε κάποια στιγμή να το πετύχεις.
Φεύγοντας, προτείνουμε να πάρεις για το δρόμο κάποια από τις χειροποίητες πίτες τους ή μια ολόφρεσκή τορτίγια που θα βρεις με διάφορες γεμίσεις. Για γλυκιά λιχουδιά -και τέλειο βούτημα για τον καφέ- τα μπισκότα espresso αρωματισμένα με κάρδαμο, θα σε ξετρελάνουν!