Η κάθοδος του Mikel
Μια καφετέρια από τη Λάρισα ήρθε για να κατακτήσει μετά την Ελλάδα και τα νότια προάστια. Αυτή είναι η ιστορία του Mikel.
- 08/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Το πρώτο ήταν στη Λάρισα. Ακολούθησε η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, οι Σέρρες, η Κατερίνη, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Κύπρος και εσχάτως η Αθήνα. Στην πρωτεύουσα τα πρώτα Mikel άνοιξαν στο κέντρο (Σόλωνος), στην Ιερά Οδό, στο Μαρούσι και στην Κατεχάκη, ενώ το παράρτημα των νοτίων προαστίων εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο στη Λ. Ποσειδώνος (63) στον Άλιμο, έχοντας “πιάσει” από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του.
Θα ξέφευγαν δηλαδή τα νότια από την “κάθοδο του Μικέλ”. Αλιμο-νο.
Μικέλ όπως λέμε κυρ-Μιχάλης
Πίσω από το Mikel κρύβεται ο κυρ-Μιχάλης. Ο πατέρας του Λαρισαίου επιχειρηματία, Λευτέρη Κυριακάκη, ο οποίος μάλιστα είναι το πρόσωπο πίσω από το σήμα της εταιρίας. Ένας κύριος με κοκάλινα γυαλιά, άσπρα μαλλιά και μουστάκι, μια φιγούρα πολύ πιο οικεία στον Έλληνα από την πράσινη γοργόνα των Starbucks.
Ο Μιχάλης Κυριακάκης γεννήθηκε στη Σητεία, έγινε αστυνομικός και κατέληξε στη Θεσσαλία μέσω μετάθεσης. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, την Μαρία Αργύρη και έκαναν μια μεγάλη οικογένεια. Ο γιος του, Λευτέρης, που είναι 35 ετών σήμερα γνώρισε τον “καφέ” ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική, αλλά τον κέρδισαν τα χαρμάνια. Πέρασε από όλα τα πόστα και έφτασε να είναι ιδιοκτήτης μαγαζιών στη συμπρωτεύουσα, πριν τα πουλήσει όλα και επιστρέψει στη Λάρισα για να ανοίξει το πρώτο Mikel. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία.
Το πρώτο μαγαζί άνοιξε πριν πέντε χρόνια, το 2008 στη Λάρισα και μετά από λίγο καιρό άρχισε να ξεφεύγει -δειλά στην αρχή, δυναμικά στη συνέχεια- από τα στενά όρια της Θεσσαλίας. Πρώτα κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη και πήρε ολόκληρη την Ελλάδα, παραφράζοντας το “first we take Manhattan, then we take Berlin” του ελληνόφιλου Λέοναρντ Κοέν. Αν μη τι άλλο η συμπρωτεύουσα αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο σε ότι αφορά την καφε-κουλτούρα της χώρας. Πιθανόν αν οι Βραζιλιάνοι ήθελαν να εισβάλουν στην Ελλάδα θα το έκαναν αρχικά από τον Λευκό Πύργο και μετά από τη Ζησιμοπούλου.
Ελληνικό παραμύθι
Τα Mikel εξαπλώθηκαν γρήγορα και αποφασιστικά, με σημαία τους την… ελληνική. Δηλαδή, το σλόγκαν “προτιμώ ελληνικά”, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο των “Goody’s” τη δεκαετία του ’90.
Αυτή τη στιγμή αριθμεί 42 καταστήματα, τα οποία καταναλώνουν 100 τόνους καφέ ετησίως. Όλα τους πάνω σε πολυσύχναστους και εμπορικούς δρόμους, όχι σε πεζόδρομους ή στέκια. Από επιλογή όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ο Λευτέρης Κυριακάκης, ο οποίος δουλεύει πολύ, κοιμάται λίγο και περνάει το χρόνο του αλωνίζοντας την Ελλάδα.
Στα “Νέα” είχε δηλώσει ερωτευμένος με τη δουλειά του, σε σημείο που είχε ξυπνήσει μια φορά στις 04.00 και πήγε στο εργαστήριο για να δημιουργήσει τη συνταγή που του είχε έρθει στον ύπνο του, το chocolate yogurt, το οποίο μετά από λίγο καιρό προστέθηκε στο μενού.
Εκεί δηλαδή, όπου θα βρεις αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι. Μεγάλη ποικιλία από καφέδες (καπουτσίνο, εσπρέσο, λάτε, φραπέ, mexican coffee και φυσικά φραπέ), σάντουιτς, muffins, κουλούρια Θεσσαλονίκης, κέικ, κρουασάν και όλων των ειδών της λιχουδιές. Όλα με τη φάτσα του κυρ-Μιχάλη.
Απίστευτο κι όμως ελληνικό.