Στο Samba Coffee Roasters Crossroads πίνεις καφέ άλλης κλάσης
Πήγαμε στο Samba Coffee Roasters Crossroads και ο πρωταθλητής στον ελληνικό διαγωνισμό barista μας σέρβιρε premium καφέδες.
- 17/03/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα της Πέμπτης στο Samba Coffee Roasters Crossroads στην Πανόρμου. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο κατάστημα της γνωστής ελληνικής εταιρείας καφέ η οποία μας προσφέρει εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια ποιοτικούς καφέδες. Εκεί συνάντησα τον Κώστα Καλαφατά αλλά και τον Νίκο Αντζάρα, λίγες μέρες μετά τη νίκη του στο ελληνικό πρωτάθλημα barista. Ο χώρος αλλά και η σύνθεση της παρέας αποτελούσαν εγγύηση ότι θα πιούμε υπέροχους, αρωματικούς και πάνω από όλα ιδιαίτερους καφέδες.
Η ιστορία της Samba είναι γνωστή. Το 1979 ξεκινάει σαν οικογενειακή επιχείρηση και από τότε με ταπεινότητα, συνέπεια και μεράκι μεγαλώνει με σταθερά βήματα. Ο Κώστας Καλαφατάς λατρεύει τον καφέ και θυμάμαι από τότε που τον γνώρισα για πρώτη φορά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας όπου καβουρδίζονται όλοι οι καφέδες, ότι μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η σπιρτάδα στο μάτι του όταν μιλούσε για τον καφέ αλλά και για όλη τη διαδικασία παραγωγής του. Από την εισαγωγή και το καβούρδισμα, μέχρι την ετοιμασία και το σερβίρισμα. Σήμερα Samba καφέ μπορείς να πιεις σε αρκετά σημεία και καφέ της πόλης, αλλά υπάρχουν δυο σημεία που φέρουν περήφανα το σήμα της εταιρείας. Το ένα βρίσκεται στο Κολωνάκι, στη γωνία Λυκαβηττού και Σόλωνος, και το δεύτερο είναι στην Πανόρμου, εκεί που δώσαμε το ραντεβού μας.
Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και για μένα αποτελεί τον τέλειο χώρο για να απολαύσεις τον καφέ σου ενώ δουλεύεις με το laptop σου. Επίσης θα βρεις και υπέροχα εδέσματα, και αλμυρά και γλυκά, για να τα συνδυάσεις με τον καφέ σου. Αν πάλι είσαι τύπος take away, τότε να κάνεις την στάση σου και να πάρεις τον καφέ σου από εκεί. Εμείς βρεθήκαμε στον πάνω όροφο του Crossroads και ήπιαμε τρια χαρμάνια σε καφέ φίλτρου αλλά και το signature ρόφημα με το οποίο ο Νίκος Αντζάρας κέρδισε το ελληνικό πρωτάθλημα barista.
Τον Νίκο τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έπινα καφέ από τα χέρια του αφού δουλεύει στα κεντρικά της εταιρείας Samba ως roaster αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο. Πριν λίγες εβδομάδες κατέβηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα barista και κατέλαβε την πρώτη θέση. Έχω παρακολουθήσει τους διαγωνισμούς καφέ και πίστεψέ με, είναι μια πολύ δύσκολη, αγχωτική και επίπονη ψυχολογικά διαδικασία η οποία θέλει προετοιμασία αλλά και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Το βραβείο μάς κοιτούσε από τον πάγκο ενώ ο Νίκος έφτιαχνε με τη μέθοδο του φίλτρου μπροστά μας τους καφέδες που θα δοκιμάζαμε. Ήταν τρία χαρμάνια της σειράς Competition της Samba. Δύο καφέδες από τον Παναμά, δύο Geisha από διαφορετικές φάρμες και με διαφορετικές επεξεργασίες και ένας από την Κολομβία, με φυσική επεξεργασία. Είναι τόσο μαγικός ο κόσμος του καφέ, αφού κάθε πτυχή – από την παραγωγή μέχρι την παρασκευή- δίνει το δικό της στίγμα στον καφέ και τον κάνει μοναδικό και ιδιαίτερο. “Οι ποικιλίες καφέ είναι σαν το κρασί”, όπως μας είπε ο Κώστας. Θυμάμαι όσοι ήμασταν εκεί να βγάζουμε μουγκρητά ικανοποίησης και ευχαρίστησης με τα αρώματα που έβγαζε ο καφές Mandela, από τη Κολομβία και συγκεκριμένα από την φάρμα La Esperanza, ενώ έντονη σιγή υπήρξε στην πρώτη γουλιά του. Μοναδικές μυρωδιές εξωτικών φρούτων και μούρων έβγαιναν από το φλιτζάνι ενώ το σώμα του ήταν υπέροχο και γεμάτο.
Το υπέροχο απόγευμά μας έκλεισε με τη δοκιμή του signature ρόφηματος με το οποίο ο Νίκος κατέβηκε και κέρδισε τον διαγωνισμό. Δύο δόσεις espresso χτυπημένες μαζί ένα παρασκεύασμα από τσάι ούλονγκ και μούρα που έχουν περάσει από γαλακτική ζύμωση. Η πρώτη γουλιά ήταν από μόνη της μια μοναδική εμπειρία. Μας άρεσε τόσο που προσπαθήσαμε να τους πείσουμε να το βγάλουν σε παραγωγή για τον κόσμο. Όπως και να ‘χει όμως, στα Samba Coffee Roasters μπορείς να πιεις υπέροχους καφέδες και να φτιάξεις τη μέρα σου με την πρώτη τους γουλιά.