Γιατί όλοι μιλάνε για το νέο μενού του Μπαξεβάνη στο Ark
Η food editor του NouPou δοκιμάζει πρώτη το νέο μενού του Ark, καταγράφει τις εντυπώσεις της και κάνει προγνωστικά για το ποια πιάτα θα γίνουν bestseller. Επίσης μιλάει με τον βραβευμένο σεφ για την έμπνευσή και τη φιλοσοφία του.
- 17/06/2021
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
Έχοντας ως σύμμαχό του μία υπέροχη τοποθεσία με μαγευτική θέα και κοσμοπολίτικο αέρα, το Ark συνδυάζει την αίσθηση της απόδρασης με υπέροχες γαστρονομικές εμπειρίες. Αυτό το καλοκαίρι, ο αγαπημένος all day προορισμός εφευρίσκει εκ νέου την ταυτότητά του, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με γνώμονα τη χαλάρωση και τη διασκέδαση.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης κρατάει σταθερά τα ηνία της κουζίνας, ανανεώνοντας όμως τη συνολική εμπειρία. Στο διακεκριμένο εστιατόριο, ο διάσημος chef συστήνει την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, με πρωταγωνιστές τα ψάρια, τα θαλασσινά και φυσικά τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής γης. «Η κουζίνα μας είναι ελληνική και δεν μου αρέσει όταν ερχόμαστε και κολλάμε δίπλα τη λέξη μεσογειακή» λέει ο Γιάννης Μπαξεβάνης, τονίζοντας το μέγεθος του πλούτου της ελληνικής διατροφής.
«Σε αυτό το μενού έχουμε υπέροχα θαλασσινά και ψάρια με πολύ αρωματικά χόρτα και βότανα της εποχής. Φυσικά αλλάζουν κάποιες συνταγές, καθώς βασιζόμαστε στην εποχικότητα» τονίζει, προσθέτοντας την τύχη που έχει η ομάδα των μαγείρων αν δουλεύει σε ξυλόφουρνο και σχάρες στα ξύλα. «Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα για τον μάγειρα. Ένα από τα νοστιμότερα πιάτα είναι ένα ολόκληρο ψάρι γεμισμένο με αρωματικά χόρτα, τόσο αρωματικά σαν μια χορτόπιτα, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο» καταλήγει.
Η λογική «κατευθείαν από τη θάλασσα» ορίζει και την κουζίνα. Έτσι, εκτός από το γεμιστό ψάρι στον ξυλόφουρνο και το ψάρι στα κάρβουνα, μπορείς να απολαύσεις στη σχάρα αστακό, φρέσκες καραβίδες, καλαμάρι από τη Χαλκίδα και χταπόδι με λαδόξιδο και ρίγανη. Προσωπικά δεν μπορώ να αντισταθώ στο τηγάνι, οπότε δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στο μπαρμπούνι. Τη δροσιά που αναζητάς για να συνοδεύσεις τα παραπάνω, τη βρίσκεις στη σαλάτα με κάρδαμο και πικάντικες πρασινάδες, φρέσκο τυρί, σύκα, αμύγδαλα και σορμπέ λαδολέμονο με κρόκο Κοζάνης. Από την άλλη, τα ψητά λαχανικά στον ξυλόφουρνο με ελαιόλαδο, θυμάρι και αγουρίδα είναι ένα πιάτο υψηλής νοστιμιάς αλλά και θρεπτικής αξίας. Η αχινοσαλάτα με χαρουπόψωμο, ντομάτα και ξερό κρεμμύδι και το δροσερό σκουμπρί ή κολιός (αναλόγως της ψαριάς) παρασκευασμένο μπροστά σου με ντομάτα, δυόσμο, τσίλι, φακές και βινεγκρετ με τα αυγά του ψαριού είναι από τα ορεκτικά που δεν θέλεις να λείπουν από το τραπέζι σου.
Οι λάτρεις της pasta, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε γαριδομακαρονάδα και καραβιδομακαρονάδα, ενώ ένα ξεχωριστό πιάτο είναι τα μαύρα μακαρόνια με αυγοτάραχο, μύδια, ψητή ντομάτα και ξύσμα λεμονιού. Για όσους θέλουν να μεταπηδήσουν στο κρέας, σίγουρες προτάσεις αποτελούν η μοσχαρίσια ταλιάτα από διάφραγμα, η μπριζόλα μαύρου χοίρου και το rib eye με κρητικό ανθόγαλα.
Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει αγαπημένες και σπάνιες ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με μεγάλη ποικιλία σε ποτήρι και ιδιαίτερη έμφαση στις σαμπάνιες. Στα γλυκά, ο chef έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό – από τον διάσημο πλέον τραγανό μπακλαβά του χωρίς σιρόπι, με ξηρά φρούτα και παγωτό βανίλια μέχρι την αφράτη καρυδόπιτα με κρέμα τριαντάφυλλο, ροδάκινο ποσέ, παγωτό και πιπεράτη σοκολάτα και μία vintage τούρτα αμυγδάλου «όπως τον παλιό καλό καιρό».