Γιατί όλοι μιλάνε για τα live του Due Pentole;
Πήγαμε στο Ιταλικό εστιατόριο Due Pentole στον Άλιμο, είδαμε, φάγαμε, ακούσαμε και γνωρίζουμε την απάντηση.
- 02/02/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Από τότε που ξεκίνησα να γράφω σε τούτο εδώ το site, δηλαδή 4 ολόκληρα χρόνια που μου έχει προσθέσει 14 κιλά και 24 μεθύσια, φίλοι και γνωστοί θεωρούν ευλόγως δικαιολογημένο να με ρωτούν για ό,τι συμβαίνει στα νότια. Ποιο μαγαζί άνοιξε, πού γίνεται το τάδε event, που κάνουν το καλύτερο ριζότο με τρούφα και γενικά τι μέλλει γενέσθαι (!) στο νότιο αυτό τόπο (Εγώ δεν είμαι συντάκτρια, η Πυθία του Νότου είμαι!). Το τελευταίο διάστημα, υπήρχε ένα βασικό ερώτημα από διάφορες μεριές. Μα τι γίνεται και μιλάνε όλοι για τα live του Αλιμιώτικου Due Pentole; Έπρεπε επειγόντως να μάθω και να το εμπειρευτώ. Μη χαλάσω και το μύθο μου. Τέσσερα χρόνια τον χτίζω.
Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός
Μπήκα στο site του Ιταλικού εστιατορίου, βρήκα το επόμενο live (κάθε εβδομάδα είναι διαφορετικό), πήρα τη Γλυφαδιώτισσα φιλενάδα μου Σπυριδούλα και κατευθυνθήκαμε προς το Shopping House, αυτή τη φορά όχι για ψώνια, για φαγητό και τραγούδι. Παρκάραμε ακριβώς απ’ έξω γιατί διαθέτει άνετο parking. Να τα λέμε κι αυτά γι’ αυτούς που δεν βγαίνει η Νικολούλη από μέσα τους στην αναζήτηση…θέσης παρκαρίσματος.
Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος με ξύλινα στοιχεία και vintage πλακάκια. Το μεγάλο πάσο δεσπόζει στη μέση του μαγαζιού και ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα, υποψιάζεσαι πως κάτι (bigger than food) συμβαίνει εκεί μέσα. Μπροστά απ’ αυτό είχαν στηθεί τα μουσικά όργανα, τα οποία σε λίγο θα έπαιρναν ζωή και θα μας παρέσερναν μαζί τους στο μουσικό τους ταξίδι.
Αποφασίσαμε να κάτσουμε στην άκρη του μαγαζιού σ΄ ένα μοναστηριακό τραπέζι με ξύλινα διαχωριστικά προς το υπόλοιπο εστιατόριο που μας πρόσφερε ιδιωτικότητα, χωρίς να χάνουμε τίποτα από τις «εξελίξεις». Το Due Pentole που στα ελληνικά σημαίνει δύο τηγάνια, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο φίλων chef, του Αλέκου Γαμπιεράκη και του Γιάννη Καβούκη, τα live όμως ξεκίνησαν σχεδόν κατά τύχη.
«Το ρίξαμε σαν ιδέα και το δοκιμάσαμε παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το 2014. Μας πήγε πολύ καλά και μας άρεσε σαν concept και αποφασίσαμε να το κάνουμε σε μόνιμη βάση μία φορά την εβδομάδα –κάποιες και δύο-. Στην αρχή για λίγο έψαξα μόνος μου να βρω κάποιους που να μου αρέσουν αλλά έπειτα από λίγο μέχρι σήμερα δεν προλαβαίνουμε να δεχόμαστε προτάσεις από μουσικούς». Μου λέει ο Γιάννης Καβούκης καθώς η ανάμεικτη σαλάτα με φρέσκα φρούτα και vinaigrette μπαλσάμικου μέσα σε φωλιά τραγανής παρμεζάνας, προσγειώνεται στο τραπέζι μας. Αυτό σήμανε φυσικά τη διακοπή συζήτησης. Είναι γνωστό πως δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα και σε κανέναν όταν υπάρχει φαγητό μπροστά μου.
Λίγο πριν φάμε και το τελευταίο καρύδι από τη γευστική αυτή έκπληξη της σαλάτας, η Χρύσα, ο Μαρίνος και ο Σπύρος, οι αλλιώς οι Très Royale ξεκίνησαν τους jazz ήχους τους. Κοίταξα γύρω μου μετά από 10-15 λεπτά που ήμουν απορροφημένη με τη σαλάτα και το ριζότο με κόκκινο κρασί, τραγανό προσούτο, παρμεζάνα και ολόκληρες φλούδες παρμεζάνας που ήρθε στο μεταξύ, και διαπίστωσα πως το μαγαζί είχε γεμίσει. Αυτοί δεν ήταν φυσικά απλοί περαστικοί, ήταν άνθρωποι που γνώριζαν για τα live του Due Pentole. «Οι περισσότεροι είναι πελάτες που έρχονται ξανά και ξανά σχεδόν σε κάθε live» μου λέει ο Γιάννης Καβούκης, ενώ αφήνει στο τραπέζι μας τις παπαρδέλες alla sarda, με μοσχαρίσια φιλετάκια, μανιτάρια πορτσίνι και σάλτσα από το ζωμό τους. Mama mia! Που έλεγε και η Ιταλίδα συγκάτοικός μου.
Παρατηρούσα τον κόσμο γύρω μου να απολαμβάνει το φαγητό και τη μουσική και κατάλαβα αμέσως, γιατί έχει επιτυχία το μαγαζί. Γιατί συνδυάζει το γευστικό φαγητό με τη live διασκέδαση που άλλοτε (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον) θα χρειαζόταν κάποιος να βγει σε δύο διαφορετικά μαγαζιά και να πληρώσει φυσικά δύο διαφορετικούς λογαριασμούς. Ή τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να απολαύσει την Ιταλική κουζίνα, μια έξοδο σ’ ένα καλό εστιατόριο δηλαδή, ακούγοντας live. Το χοιρινό φιλέτο με κουκουνάρια και σάλτσα από λάδι άσπρης τρούφας με πατάτες φούρνου που έφτασε στο τραπέζι διέκοψε τις σκέψεις μου αλλά όχι και την αίσθησή μου, αυτή της ικανοποίησης πως βρήκα και ζω κάτι που αξίζει.
Η μελωδική φωνή της Χρύσας και η μουσική του Μαρίνου και του Σπύρου μας έκαναν να μη θέλουμε να φύγουμε από το μαγαζί. Είναι λες και οι ήχοι μας τραβούσαν μαζί τους, σ’ αυτή την όμορφη διαδρομή με ξένα και ελληνικά έντεχνα τραγούδια. Έτσι παρατείναμε, όσο μπορούσαμε την παραμονή μας, τρώγοντας τα πολύ φρέσκα τιραμισού και μιλφέιγ με τραγανά φύλλα κρούστας και μους πορτοκάλι, τα οποία επιμελείται περισσότερο ο Γιάννης Καβούκης, αφού για το γευστικό φαγητό μας φρόντισε ο Αλέκος Γαμπιεράκης.
Αλλά όχι δεν τελείωσε εδώ η βραδιά μας. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο πάσο, πίνοντας κρασάκι, γιατί είπαμε είναι δύσκολο να φύγεις όταν περνάς τόσο καλά και το μέρος το τραβάει. Αν θέλεις κι εσύ να ζήσεις την εμπειρία, δεν έχεις παρά να μπεις στο site του Due Pentole και να επιλέξεις μέρα και live.
Το νέο αυτό μήνα μπορούν να σε παρασύρουν μουσικά η Ελένη Αληφραγκή με ήχους από ξένη ποπ-ροκ σκηνή αλλά και το ελληνικό έντεχνο τραγούδι διασκευασμένα με jazz χροιά, οι jazz the two of us, το ντουέτο με ιταλικά τραγούδια και ήχους από τη jazz, latin και swing μουσική σκηνή, οι Mood swings Trio με swing, soul και blues ρυθμούς ή τα αγαπημένα ραδιοφωνικά τραγούδια. Τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το live θα είναι Romantic Dinner Piano and Sax για ερωτευμένους και… μη.
Info: Θεομήτορος 41 (Εμπορικό Κέντρο Shopping House), Άλιμος
Τηλ. 210.9821177 duepentole.gr www.facebook.com/DuePentole