Bake, το παρεΐστικο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Αλίμου που κάνει θραύση
Αν είσαι Αλιμιώτης, το γνωρίζεις ήδη. Αν όχι, αξίζει να κανείς μια παράκαμψη, στο πήγαινε ή στο έλα από τη δουλειά, προκειμένου να ανακαλύψεις γιατί είναι πλημμυρισμένο non stop από κόσμο από την πρώτη μέρα που άνοιξε.
- 09/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο ένας έχει εμμονή με την καθαριότητα και ο άλλος εμμονή με την ποιότητα. Πώς να μην πετύχει λοιπόν αυτή η συνταγή που έχουν φτιάξει ο Πέτρος και ο Ηλίας, οι δύο ιδιοκτήτες του Bake, του μικρού αυτού all day διαμαντιού της περιοχής του Αλίμου, που αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά.
Θα το ονόμαζα ζαχαροπλαστείο – φούρνο. Θυμίζει όμως και Παριζιάνικο καφέ με ιδιαίτερη αισθητική και ζεστασιά (όπως αποδεικνύει και η trademark τοιχογραφία στον τοίχο). Αυτό άλλωστε είχε και στο μυαλό του ο ένας εκ των δύο ως εικόνα, λέγοντας μας πως επιπλέον ήθελε να του θυμίζει κάτι από τα παιδικά του χρόνια, ‘εκεί που πάς για γλυκό με τους γονείς σου’. Και το απέδωσε όντως πολύ εύστοχα.
Η συνταγή, λοιπόν, κρίνεται πετυχημένη. Εξίσου, θα έλεγα, όσο και η αντίστοιχη για την κρέμα patisserie με φράουλες το lemon pie τους, την σοκολατίνα, αλλά και το σοκολατένιο cheesecake, με μπισκότα oreo. Χωρίς να πηγαίνει πίσω ο κορμός, τo must have γλυκό τους, ή η βασιλόπιτα τους, που τους παρακαλάνε να μην αλλάξουν τη συνταγή. Εννοείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, διάσημος και βραβευμένος pastry chef, αλλά και η προσωπική επιλογή των προϊόντων.’ Έχω τον αφρό’, διατείνονται. Κάτι που σου εγγυώμαι πως φαίνεται με τη πρώτη ματιά. Και μπουκιά. Το Δέκα το καλό και σκέψου ότι ήταν το plan B τους, αφού και οι δυο έκαναν καριέρα σε εντελώς διαφορετικά πεδία δράσης.
Έτσι ξεκίνησαν όλα κατά τον Ηλία, με ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε, ενώ βρισκόταν στη Βραζιλία. Έψαχναν καιρό μαζί με την αδερφή του και τον σύζυγο της για το σωστό σποτ. Το βρήκαν. Και, μέχρι στιγμής, το έχουν αποθεώσει. 10.00 ήταν η ώρα που γράφει η πρώτη απόδειξη που χτύπησε η μηχανή, στις 10 του μήνα ξεκίνησαν (πίσω στο 2012) και 10 είναι ο τυχερός αριθμός του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών του Bake. Και μην ξεχάσω, o πρώτος πελάτης ήταν ο πρώην συμπαίκτης του Ηλία, με το Νο 10 στη φανέλα του.
Τα παιδιά δεν σκέφτονται ποτέ πως έχουν πιάσει κορυφή (γιατί έτσι δεν θα εξελίσσονται μας λένε) και επιμένουν πως αν δεν είσαι ταπεινός, έχεις κλείσει. Kαι έτσι, με αγάπη και μεθοδικότητα (επίσης με πολύ καλό κριτήρια στην επιλογή προσωπικού, όλα τα παιδιά είναι φιλικότατα), έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σταθερούς πελάτες-φίλους. Δεν σου κρύβουμε πως έρχονται από πολύ μακριά, μόνο και μόνο να δοκιμάσουν τα γλυκά τους και, γιατί όχι, και τα ψωμιά τους, που έρχονται από Χαλκίδα (Δοκίμασε αυτό με κάστανο, καρύδι ή παπαρουνόσπορο).
Μια τεράστια ποικιλία γλυκών, αρτοσκευασμάτων (εθισμός το κουλούρι με παπαρουνόσπορο) και σφολιατοειδών (συγκλονιστικό το πεινιρλί) που θα σε δελεάσει. Ενώ εξίσου τοπ ποιότητας είναι και ο καφές τους.
Προσοχή, ωστόσο, μην παρασυρθείς και βάλεις κιλά. Όπως ο ένας εκ των ιδιοκτητών που μας εκμυστηρεύτηκε πως τα πρώτα δύο χρόνια «έβαλε» αρκετά κιλά, προσπαθώντας -μέσα από την τελειομανία του- να πετύχει την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, δοκιμάζοντας, στην κυριολεξία τα πάντα.
Θέλεις περαιτέρω απόδειξη ότι εδώ συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο; Πως σου φαίνεται η ατάκα ‘Δεν θέλω να διαφημίζω το delivery, για να μην γονατίσει το μαγαζί’. Το Bake είναι ίσως το μόνο μαγαζί που γνωρίζω που δεν θέλησε να διαφημίσει την υπηρεσία του μέχρι να φτάσει σε σημείο να μπορεί να την υποστηρίξει στον ίδιο βαθμό ποιοτικά. Το delivery τους λοιπόν, όντως δημιουργήθηκε ύστερα από λαϊκή απαίτηση, αλλά και διάθεση να εξυπηρετήσουν φίλους. Μετά από ένα σημείο, στο λέω, γίνεσαι φίλος μαζί τους. Αυτά τα δύο παιδιά βάζουν πρώτα την ποιότητα και φαίνεται.
Πώς να μην αναφέρεις, επίσης, το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στον πελάτη. Θα τους δεις όλη την ημέρα εκεί, και για την ακρίβεια, στα 4 χρόνια λειτουργίας, έχουν πάρει 2 μέρες ρεπό. Όπως δεν είναι ψέμα το γεγονός πώς δεν σ’ αφήνουν να φύγεις δυσαρεστημένος. Έχουν ότι ζητήσεις. Αν δεν το έχουν δεν διστάζουν να στο φέρουν ο ίδιοι. ‘Στο τρίλεπτό έχεις τα πάντα σερβιρισμένα’, μας είπε ο Πέτρος. Και τον πιστεύουμε.
Τα παιδιά δεν χαλάνε χατίρια. Καλοδέχονται και εξυπηρετούν. Όλοι. Λειτουργούν ως ομάδα και οικογένεια, που μην πάς μακριά, είναι. Παρεμπιπτόντως και έτσι φέρονται και στο προσωπικό τους.
Τι μένει να ειπωθεί; Ότι είναι ανοιχτά από τις 06.00 το πρωί. Καθώς επίσης ότι εδώ μπορείς να βρεις από χειροποίητες μπάρες δημητριακών, σοκολατόπιτες, πορτοκαλόπιτες, μέχρι ολόφρεσκες τάρτες, πάστες και γλυκά που ικανοποιούν τον καθένα, ακόμη και το πιο απαιτητικό γούστο. Και σίγουρα θα κολλήσεις με τον καφέ που φτιάχνουν και με τα περίτεχνα σχέδια που τον διακοσμούν. (Ναι σωστά υπέθεσες, δεν τον διαφημίζουν, και ανυπομονούμε να τον δοκιμάσεις).
Kείμενο: Βέρα Πελεκάνου
Φωτό: Δημήτρης Βέργης
Info-Bake Pastry & Coffee, Μυρτιδιωτίσσης 1, Άλιμος, τηλ. 210-9901491, www.bake.com.gr, Ανοιχτά Δευ- Κυρ, από 06.00 πμ- 23.30 μμ. Delivery σε Άλιμο και Αργυρούπολη.