Captain’s Bakery, o θαλασσόλυκος που ξέρει να φτιάχνει λαχταριστά παγωτά
Εκτός από συγκλονιστικό ψωμί και λαχταριστά γλυκά, ο φούρνος του καπετάνιου στον Άλιμο φτιάχνει και αξέχαστο παγωτό. Μια δοκιμή θα σε πείσει.
- 22/06/2018
- Κείμενο: Mυρτώ Γεωργάκη
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Το Captain’s είναι ένας φούρνος που πραγματικά έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία, αφού ξεκίνησε πίσω στο 1928 στο Παγκράτι, όταν όποιος έμπαινε στο μαγαζί άκουγε τις ιστορίες ενός μέλους της μικρασιατικής οικογένειας ιδιοκτητών από τότε που ήταν καπετάνιος στα καράβια (οπότε δεν άργησαν όλοι να λένε πάμε στον φούρνο του καπετάνιου).
Ο νυν ιδιοκτήτης του, Παναγιώτης Λεντωβάς, είναι από τους ανθρώπους που, ενώ σέβεται την ιστορία και τιμά την παράδοση (σ.σ. μια μπουκιά από το trademark ψωμί του μαγαζιού, αυτό σε σχήμα ρόμβου με την σφραγίδα πάνω, θα σε πείσει), έχει το βλέμμα του επίμονα στραμμένο στο μέλλον και δεν σταματά ποτέ να αναζητά κάτι καινούργιο.
Εκτός λοιπόν από τα πολύ νόστιμα αρτοσκευάσματα που μπορείτε να βρείτε στο φούρνο του καπετάνιου (ειδική μνεία στην διπλή λουκανικόπιττα και τα αφράτα τυροπιτάκια με φιλαδέλφεια), αξίζει να δοκιμάσετε -οπωσδήποτε- τα πεντανόστιμα παγωτά του. Εννοείται ότι αξίζει να αναφέρουμε και τον τέλειο καφέ που μας φτιάχνουν oι barista του Captain’s, Ζαχαράκης Μανώλης και Κωνσταντακόπουλος Γιαννης. Όλα τα παγωτά έχει επιμεληθεί ο chef patissier του Captain’s Bakery, Τάσος Τραχανάς, που έχει δημιουργήσει αγαπημένες και κλασικές γεύσεις, προσθέτοντας δικές του πινελιές, αλλά και νέες ιδιαίτερες και τολμηρές επιλογές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το παγωτό είναι ολόφρεσκο, χειροποίητο, όπως και όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται (π.χ. καραμέλα γάλακτος, μαρεγκάκια). Παρασκευάζεται καθημερινά στο εργαστήρι -που βρίσκεται μέσα στο φούρνο- και εμείς έχουμε την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε με το που βγαίνει στις βιτρίνες ολόφρεσκο. Οι βιτρίνες ανανεώνονται κάθε μέρα, ενώ βγαίνουν συνέχεια και νέες γεύσεις.
Μακράν η ωραιότερη έκπληξη που συνάντησα στο Captain’s ήταν το “After”. Παγωτό με βανίλια Μαδαγασκάρης, αλμυρή καραμέλα και πατατάκια -ναι καλά άκουσες, πατατάκια- βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος. Νομίζω είναι η τέλεια επιλογή για τις γυναίκες, που δεν ξέρουμε αν θέλουμε αλμυρό ή γλυκό. Η after συνδυάζει και τα δύο. Και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Αυτό που λένε δεν έχεις ξαναφάει κάτι παρόμοιο.
Εάν αναζητάς κάτι εξίσου ιδιαίτερο, δοκίμασε το παγωτό μέντα. Η μυρωδιά του σε συνεπαίρνει, ενώ ο συνδυασμός της μέντας με τη sauce από bitter σοκολάτα και το καϊμάκι από φρέσκο βουβαλίσιο γάλα είναι εκρηκτικός.
Για εσάς τους πιο ‘εξωτικούς’, υπάρχει η Hawai. Φτιάχνεται από φυτικό άνθρακα και ινδική καρύδα. Μην σας τρομάξει το μαύρο χρώμα του. Η γεύση -που εκπέμπει μια αίσθηση βανίλιας- είναι υπέροχη.
Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι επίσης τόσο η Pavlova (παγωτό λευκής σοκολάτας -γιαμι- με μικρά μαρεγκάκια, φράουλες και λευκή πραλίνα) όσο και το φυστίκι (με καραμελωμένα φυστίκια και πολτό φυστικιού).
Και μιας που είπαμε για φυστίκι, ας περάσουμε και στο παρασύνθημα. Το παγωτό φυστικοβούτυρο δηλαδή με σοκολάτα γάλακτος, αλμυρά φιστίκια βουτυγμένα σε σοκολάτα, καραμέλα γάλακτος και πολτό από φυστικοβούτυρο. Τα λόγια είναι περιττά.
Τι μένει για το τέλος; Το ακαταμάχητο banoffee, με παγωτό μπανάνα, καραμέλα γάλακτος και σοκολάτα bitter που είναι απίθανο, to cheesecake, με τραγανά κομμάτια μπισκότου και φράουλα και το εκμέκ -για τους πιο παραδοσιακούς- με φρέσκο βουβαλίσιο γάλα, σιροπιαστό τσουρέκι και κανέλα.
Οι κλασικές γεύσεις του Captain’s αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή. Μαύρη bitter σοκολάτα, γευστική βανίλια Μαδαγασκάρης, φράουλα με crispy rice βουτυγμένο σε λευκή σοκολάτα, toffee, απολαυστική σοκολάτα, φουντούκι με βάφλα πραλίνας γάλακτος, γιαούρτι με αμαρένα, παρφέ κρέμα με καβουρδισμένα αμύγδαλα και κεράσι, στρατσιατέλα και για όσους προσέχουν, παγωτό κρέμα και σοκολάτα με 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά, αλλά με υπέροχη γεύση.
Τέλος, για όσους αναζητούν ακόμη περισσότερη δροσιά, να πούμε ένα καλό λόγο -ως οφείλουμε- και στα παγωτά σορμπέ του, που βγαίνουν σε εξωτικές γεύσεις. Σορμπέ λεμόνι με βασιλικό, που όπως μου είπε ο Τάσος, ο βασιλικός μένει όλο το βράδυ μαζί με το χυμό λεμονιού και τραβάει όλα τα υπέροχα αρώματα, σορμπέ ρόδι και το σορμπέ μάνγκο, που φτιάχνεται από 100% πουρέ μάνγκο.
Όπως βλέπεις, στο φούρνο του καπετάνιου μπορείς να βρεις ό,τι γεύση μπορείς να φανταστείς και ό,τι μπορεί να επιθυμεί ο ουρανίσκος σου. Θα εκπλαγείς από την ποικιλία και την υπέροχη γεύση του παγωτού, ενώ θα γυρνάς ξανά και ξανά για να τις δοκιμάσεις όλες.