Γιατί ο Θωμάς στην Ηλιούπολη είναι από τις αγαπημένες γλυκές στάσεις των Νοτίων κάθε Χριστούγεννα
Το αρτοποιείο Θωμάς στην Ηλιούπολη μάς κάνει κάθε Χριστούγεννα να χαζεύουμε τις βιτρίνες του. Φέτος, εκτός από τις λαχταριστές προτάσεις του αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας και την ιστορία του.
- 10/12/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι γεμάτη με γλυκές απολαύσεις και προσωπικά, το μέρος το οποίο κάθε χρόνο (σαν τελετουργικό) επισκέπτομαι για να τις γευτώ είναι ο Θωμάς στην Ηλιούπολη. Μοσχομυρωδάτα γλυκά, με highlights το πολυαγαπημένο τσουρέκι, αλλά και την ξεχωριστή αμυγδαλόπιτα, την οποία κάθε χρόνο περιμένω πως και πως, κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες του καταστήματος και με οδηγούν αβίαστα εκεί.
Γι’ αυτό φέτος αποφάσισα να μάθω και να μοιραστώ μαζί σου τα πάντα για την ιστορία αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία συμπληρώνει 46 χρόνια λειτουργίας -δεν τα λες και λίγα! Το ραντεβού δόθηκε στο κατάστημα, με τον Γιάννη Τσοπώκη και τον Δημήτρη Τσατσαρή, που μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια τρέχουν σήμερα την επιχείρηση και μιλήσαμε για όλα. Καθόμαστε σε ένα από τα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο και αφού μου φέρνουν ένα ζεστό και αρωματικό καφέ, συνοδεία των ολόφρεσκων μελομακάρονών τους, αρχίζουν να μου αφηγούνται την ιστορία τους.
«Το αρτοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, από τον Δημήτρη και την Ιφιγένεια, τους γονείς μου», μου λέει ο Γιάννης, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς που τρέχει την οικογενειακή επιχείρηση. «Άνοιξε ως φούρνος, ενώ έπειτα έγινε και ζαχαροπλαστείο. Μιλάμε για σχεδόν μισό αιώνα επιχείρηση. Πλέον, σκέψου, έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης αλλά και της τρίτης γενιάς, που είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια του δημιουργού», σχολιάζει ο ίδιος.
Όπως μου επισημαίνουν ο Γιάννης και ο Δημήτρης (εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς του αρτοποιείου), η επιχείρηση είναι οικογενειακή, πράγμα που σημαίνει ότι σε όλα τα πόστα θα βρεις ένα μέλος της οικογένειας. «Από το κομμάτι της παραγωγής, μέχρι τις πελατειακές σχέσεις και τις πωλήσεις, τα έχουμε αναλάβει όλα εμείς. Έτσι το ξεκίνησε ο παππούς μου και έτσι φροντίζουμε να το συνεχίζουμε και εμείς σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.
Οι γιορτινοί πειρασμοί που θα βρεις στον Θωμά
Όσο μιλάμε, πιάνω με το μάτι μου πολλές από τις γλυκές, γιορτινές προτάσεις, που βγαίνουν φρέσκες από το εργαστήριο του αρτοποιείου και παίρνουν τη θέση τους στις βιτρίνες του καταστήματος. Για να ξέρεις, στον Θωμά οι επιλογές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ανανεώνονται και αλλάζουν κάθε χρόνο, αν και μερικές κλασικές αγαπημένες συνταγές κρατούν σταθερά τη θέση τους.
Εδώ βρίσκεις κορμό σοκολάτα με κάστανο, που θεωρείται ο πλέον χριστουγεννιάτικος καρπός, καθώς και κορμό αγριοκέρασο ο οποίος αποτελεί μια πολύ ωραία γιορτινή επιλογή, τόσο γευστικά όσο και οπτικά. Δίπλα τους και τα πιο κλασικά γιορτινά κέικ, που βγαίνουν κάθε χρόνο και φυσικά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, σε δύο εκδοχές μάλιστα, παραδοσιακοί και σοκολατένιοι.
Και περνάμε στο προσωπικό μου αγαπημένο γλυκό της σεζόν, που βγαίνει αποκλειστικά και μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και η συνταγή είναι επτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος για την περίφημη αμυγδαλόπιτα! Μιας και γνωρίζω για πρώτη φορά την ομάδα από κοντά, βρίσκω την ευκαιρία να τους ρωτήσω ποια είναι ιστορία της, πώς προέκυψε η συνταγή, αλλά και πώς καθιερώθηκε ως το απόλυτο Christmas γλυκό για το μαγαζί, που κάνει τους πάντες -Ηλιουπολίτες και μη- να τρέχουν να την προλάβουν πριν εξαφανιστεί.
«Η συνταγή για την αμυγδαλόπιτα προέκυψε κατά λάθος. Ο αρχικός στόχος ήταν να φτιαχτεί μια πιο κλασική τάρτα αμυγδάλου, η οποία τελικά σιροπιάστηκε και… παρασιροπιάστηκε. Αρχικά λοιπόν, είπαμε πως δεν θα τη βγάλουμε και καλύτερα να δούμε κάτι άλλο. Ωστόσο, όταν την δοκιμάσαμε το αποτέλεσμα μας άρεσε και αποφασίσαμε να την κρατήσουμε. Ήταν μια λανθασμένη συνταγή που μας βγήκε σε καλό», μου απαντά ο Γιάννης.
Ο Δημήτρης από την πλευρά του φροντίζει να με ενημερώσει πως η συνταγή της αμυγδαλόπιτας προέκυψε γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’80, καθώς και πως αποφάσισαν να τη βγάζουν μόνο τα Χριστούγεννα για να κρατούν κάθε χρονιά αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. «Ένα τέτοιο γλυκό πάντα έχει ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως αν το είχαμε 365 μέρες τον χρόνο, θα έχανε την ουσία του», προσθέτει ο ίδιος.
Δίπλα στα κλασικά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, προστίθενται βέβαια και οι νέες προτάσεις του αρτοποιείου. Φέτος, στόχος τους είναι να φέρουν κάτι διαφορετικό, που θα συνάδει απόλυτα με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, αλλά παράλληλα με μια πιο παιδική και fun διάθεση. «Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία τις γιορτές, καθώς για όλους μας αποτελεί μια ωραία αφορμή για να νιώσουμε και πάλι παιδιά. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να δώσουμε φέτος μια άλλη νότα στα γλυκά μας, πιο παιδική. Να απευθυνθούμε δηλαδή έντονα στο τι ζητά ένα παιδί, αλλά να καταφέρουμε να κάνουμε και τον κόσμο να νιώσει ξανά παιδί», μου αναφέρει ο Γιάννης, ενώ ο Δημήτρης προσθέτει πως «ακριβώς για αυτό τον λόγο επιλέξαμε να παίξουμε αρκετά με τα μπισκότα. Για να καταλάβεις, έχουμε μπισκότα βουτύρου πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή με ζαχαρόπαστα, αλλά έχουμε και μπισκοτόδεντρα και μπισκοτόσπιτα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων».
Τώρα, όσον αφορά τις επιλογές για την Πρωτοχρονιά, στον Θωμά ετοιμάζουν εννοείται βασιλόπιτα, σε δύο εκδοχές: κέικ και τσουρέκι. Σημείωσε ότι το τσουρέκι είναι το best seller του μαγαζιού όλες τις μέρες του χρόνου, οπότε καταλαβαίνεις ότι και η βασιλόπιτά τους, σε αυτή την εκδοχή, είναι εξαιρετική. Όσο για τη βασιλόπιτα κέικ, οι παραδοσιακοί μπορούν να την επιλέξουν αρωματισμένη με πορτοκάλι και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας θα ενθουσιαστούν με τη βασιλόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή λευκής.
Τόση ώρα, εντωμεταξύ, μιλάμε για τα γλυκά και για κάθε λαχταριστό πειρασμό που μπορείς να βρεις στο κατάστημα, οπότε, κλείνοντας την κουβέντα μας, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω ποια είναι τα δικά τους αγαπημένα γλυκά. «Εγώ είμαι γενικά πιο παραδοσιακός στις γεύσεις. Το all time αγαπημένο μου παραμένει η αμυγδαλόπιτα και αυτό γιατί βγαίνει μόνο κάθε Χριστούγεννα και την περιμένω με ανυπομονησία όπως όλοι. Μου αρέσει γιατί αποτελεί την ιδανική επιλογή είτε για το πρωί πριν ξεκινήσω για τη δουλειά, είτε για όταν επιστρέφω σπίτι, καθώς ξέρω ότι με περιμένει πάντα ένα κομμάτι», μου λέει ο Γιάννης.
Από την άλλη, για τον Δημήτρη φέτος τα μπισκότα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις προτιμήσεις του. «Αγαπώ ιδιαίτερα τα μπισκότα και ένας λόγος παραπάνω είναι το γεγονός ότι χαροποιούν τα παιδιά μου και με τον ίδιο τρόπο ξέρω πως θα χαροποιήσουν κάθε παιδί εκεί έξω», εξηγεί.
Εγώ πάντως, οφείλω να συμφωνήσω με τον Γιάννη, που επέλεξε την αμυγδαλόπιτα, αφού και για εμένα είναι το must γλυκό για την περίοδο και κάτι που δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι -ναι, από όταν ήμουν περίπου οκτώ χρονών και τη δοκίμασα πρώτη φορά!