Οι τούρτες της Άντας Λιβιτσάνου αφηγούνται τα πιο γλυκά παραμύθια
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κορίτσι που λάτρευε τα παραμύθια. Καθημερινά, μέσα στη μικρή, πολύχρωμη κουζίνα της, έφτιαχνε τούρτες που είχαν τη μαγική ιδιότητα να τα διηγούνται. Αυτή είναι η ιστορία της Άντας Λιβιτσάνου και του Ada’s Little Kitchen, του θαυματουργού ζαχαροπλαστείου της Γλυφάδας.
- 01/04/2021
- Κείμενο: Zωή Πατσιώλη
Ένα γλυκό κορίτσι. Αρκούν πέντε λεπτά συζήτησης με την Άντα Λιβιτσάνου για να την καταχωρήσεις στο μυαλό σου με αυτόν ακριβώς τον τίτλο. Αν δοκιμάσεις και τα απίστευτα γλυκά της, και οπωσδήποτε τις φημισμένες τούρτες της, τότε ίσως συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που κουβαλάει πάνω του κάτι σχεδόν αναπόδραστο: Μια προδιαγεγραμμένη πορεία, την οποία βέβαια η Άντα δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από περίπου επτά χρόνια.
Ήταν τότε, το 2014, όταν πήρε την απόφαση να ανοίξει μαζί με τον σύντροφό της (και σύζυγό της, πλέον) Στάθη Σπηλιωτόπουλο, το Ada’s Little Kitchen. Βρήκαν ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Γλυφάδας, στο νούμερο 10 της Γρηγορίου Λαμπράκη, και αποφάσισαν να δημιουργήσουν εκεί το δικό τους boutique ζαχαροπλαστείο. Ένα μέρος όπου τα γλυκά θα φτιάχνονταν καθημερινά σε μικρή -τόσο όσο- παραγωγή, όπου τα υλικά θα ήταν διαλεγμένα ένα προς ένα και όπου όλα θα περνούσαν από τα χέρια τους.
Όπερ και εγένετο. Όπως εξηγεί σήμερα η ίδια, «η απόφαση πάρθηκε με πλήρη άγνοια, όπως και τα περισσότερα θαρραλέα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει. Όταν ξεκινάς κάτι που δεν έχεις ξαναεπιχειρήσει ποτέ στη ζωή σου, φαντάζεσαι διάφορα. Φαντάζεσαι πώς θα το φτιάξεις, πώς θα καταναλώνεις τον χρόνο σου και πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Ε, τελικά, ήταν πολύ διαφορετικά! Αλλά όμορφα διαφορετικά».
Τα βασικά σημεία του οράματος διατηρήθηκαν πάντως αναλλοίωτα: «Η αλήθεια είναι ότι κουραζόμαστε πολύ, επειδή είμαστε και λίγο ψυχαναγκαστικοί όσον αφορά τα αποτελέσματά μας και θέλουμε η ποιότητά μας να παραμένει πάντα εξαιρετικά υψηλή – αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ το μαγαζάκι μας. Η άγνοια κινδύνου όταν ανοίγεις τη δική σου επιχείρηση είναι σίγουρο ότι υπάρχει. Αλλά, κοιτώντας πίσω, μπορώ να πω ότι είναι από τις πιο σωστές αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου».
Τα πρώτα τρία περίπου χρόνια, εκείνη ήταν ο μόνος άνθρωπος στην κουζίνα. «Ήμασταν ανοιχτά έξι μέρες τη βδομάδα και ερχόμουν από τις 6:30 το πρωί και έφευγα στις 8:00 το βράδυ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ανοίξαμε, που είχα δουλέψει άπειρες ώρες για να φτιάξω τα γλυκά και ερχόντουσαν φίλοι και τα αγόραζαν. Έβλεπα λοιπόν άδεια τη βιτρίνα και σκεφτόμουν “τώρα δηλαδή πρέπει όλο αυτό να το ξανακάνω;”. Ήταν η μέρα της μαρμότας! Αυτή η δυσκολία όμως μου χάρισε πολύ μεγάλη εμπειρία. Στην πορεία πάντως, γίναμε περισσότεροι. Πλέον είμαστε τρία κορίτσια στην κουζίνα και είναι φανταστικό αυτό που συμβαίνει».
Οι custom made τούρτες, που φτιάχνονται από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι
Οι τούρτες που φτιάχνονται στο Ada’s Little Kitchen δεν είναι απλώς γλυκίσματα. Είναι πραγματικά έργα Τέχνης. Και η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως μπορείς μάλλον να φανταστείς βλέποντάς τες. «Πρώτα απ’ όλα, εμείς φτιάχνουμε όλες τις πρώτες ύλες. Ό,τι υπάρχει στην κουζίνα, παρασκευάζεται εξαρχής εδώ. Δεν υπάρχουν δηλαδή έτοιμα μείγματα και άλλες τέτοιες διευκολύνσεις. Δεν χρησιμοποιούμε βελτιωτικά γεύσης. Λειτουργούμε όπως η κουζίνα ενός σπιτιού».
Όσο για τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας: «Μία τούρτα, ανάλογα με την πολυπλοκότητά της, μπορεί να πάρει μόνο για το διακοσμητικό κομμάτι ακόμα και δύο μέρες. Έχει πολλά steps, γι’ αυτό και ζητάμε οι παραγγελίες να γίνονται αρκετές μέρες πριν. Θέλουμε να έχουμε τον κατάλληλο χρόνο, να επεξεργαστούμε τα διακοσμητικά, να φτιάξουμε τις φιγούρες, τις εκφράσεις. Δεχόμαστε περιορισμένο αριθμό παραγγελιών ανά ημέρα, ώστε να έχουμε πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε, γευστικά και οπτικά. Βέβαια, αν κάποιος δεν θέλει κάτι custom made, καθημερινά υπάρχουν πολύ όμορφες τούρτες που είναι διαθέσιμες προς πώληση, όπως και ατομικά γλυκά».
Για να απολαύσεις λοιπόν τη δική σου, custom made τούρτα, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με το Ada’s Little Kitchen γύρω στις 10 μέρες νωρίτερα, ώστε να κάνεις την προπαραγγελία σου. Μπορείς να πας από κοντά -ή και να μιλήσεις μαζί τους τηλεφωνικά λόγω πανδημίας- για να κάνετε το απαραίτητο brainstorming και να εξηγήσεις πώς ακριβώς φαντάζεσαι το γλυκό. Διαφορετικά, μπορείς απλώς να ρίξεις μια ματιά στο instagram account του μαγαζιού (ή και στης Άντας) και να διαλέξεις ανάμεσα σε άπειρα σχέδια –περίπου 2.500 διαφορετικές ιδέες για πρωτότυπες τούρτες.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργηθούν γλυκά vegan, χωρίς γλουτένη ή με αγαύη αντί για ζάχαρη, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με το κατάστημα, είτε μιλάμε για τούρτα είτε για κάποια από τις υπόλοιπες δημιουργίες.
Τι άλλο θα βρεις στο Ada’s Little Kitchen
Συνολικά, στο ζαχαροπλαστείο θα βρεις 15 διαφορετικές γεύσεις σε cupcakes και τούρτες. Τα δε cupcakes είναι το έτερο μεγάλο hit του καταστήματος, αφού εκτός από φωτογενή είναι και κολασμένα νόστιμα. Το απόλυτο best seller είναι πιθανότατα το Red Velvet, αλλά η Άντα ξεχωρίζει επίσης το καρύδα-ανανά, το carrot cake, το μήλο-κανέλα-καραμέλα (θα το βρεις μόνο όταν τα μήλα είναι στην εποχή τους) και το σοκολάτα-ουσίκι. «Τις γεύσεις τις αλλάζουμε συνέχεια, ανάλογα και με την εποχικότητα των υλικών» λέει η ίδια.
Από τα υπόλοιπα γλυκά, το διασημότερο είναι το Auntie Mary’s (με βανίλια Μαδαγασκάρης, φρέσκα φρούτα και μια πολύ ωραία τραγανή βάση), που φτιάχνεται με οικογενειακή συνταγή και αποτελεί μία από τις signature δημιουργίες του καταστήματος. Οικογενειακά και ατομικά γλυκά όπως τιραμισού, American cheesecake, μιλφέιγ και τάρτες συμπληρώνουν τη λίστα, όμως κράτα στο νου σου ότι η παραγωγή είναι, όπως είπαμε, καθημερινή αλλά μικρή. Αυτό βεβαίως σημαίνει πως ό,τι κι αν πάρεις θα είναι σίγουρα ολόφρεσκο.