Μοναδικά γλυκά και μοριακή ζαχαροπλαστική από τον φούρνο Ρενιέρη
Ο φούρνος Ρενιέρη είναι αγαπημένη στάση των κατοίκων της περιοχής- και όχι μόνο- για καφέ, αλμυρά σνακς και γλυκά εδέσματα. Όμως τα γλυκά του δεν θυμίζουν σε τίποτα τα τυπικά γλυκά ενός φούρνου. Κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.
- 20/04/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τα γλυκά μας από καλά ζαχαροπλαστεία της περιοχής μας. Αν έχεις όρεξη να φας μόνος σου μια σοκολατένια τούρτα (!) ή αν δεν θέλεις να πας με άδεια χέρια σε ένα σπίτι, τις πιο πολλές φορές θα περάσεις από το πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο για να σου ετοιμάσει το γλυκό που θέλεις.
Για κάποιο λόγο οι φούρνοι είναι παρεξηγημένοι και τους έχουμε συνδεδεμένους στο μυαλό ως μέρη από όπου θα πάρουμε το ψωμί ή την τυρόπιτα μας, γενικά κάτι σε πιο αλμυρό. Αν τύχει και λιγουρευτούμε κάποιο γλυκό στη βιτρίνα, τότε ίσως το πάρουμε – κι αυτό συνήθως είναι ένα κέικ ή μερικά μπισκότα. Μεταξύ μας αυτή η συνήθεια δεν είναι και άκρως αδικαιολόγητη, αφού δεν είναι πολλοί οι φούρνοι που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι φτιάχνουν γλυκά αντίστοιχα ενός καλού και φημισμένου ζαχαροπλαστείου.
Κάπου εκεί κρύβεται το μυστικό του φούρνου Ρενιέρη. Γιατί είναι γνωστό ότι αν έχεις δοκιμάσει έστω και μια φορά μια crème patisserie ή ένα προφιτερόλ του, ξέρεις από πρώτο χέρι ότι τα γλυκά του παίζουν επάξια στην Α’ κατηγορία. «Έχουμε επιλέξει συνειδητά να δίνουμε την ίδια βαρύτητα και σημασία σε όλα μας τα προιόντα, και γλυκά και αλμυρά», εξηγεί ο Νίκος Ρενιέρης,ο ιδιοκτήτης των δύο πετυχημένων καταστημάτων σε Αργυρούπολη και Άνω Γλυφάδα. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά και… μπουκιά από τα γλυκά του. Η αυθεντική γεύση των γλυκών του πειρασμών είναι κάτι που έχει δουλευτεί από την αρχή μέχρι το τέλος, με μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και την ποιότητα των υλικών.
Φυσικά ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την επιτυχία αυτή δεν είναι άλλος από τον pastry chef του Ρενιέρη, Θάνο Αγγελίδη. “Εδώ και ένα χρόνο που έχουμε τη συνεργασία μας έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό rebranding των γλυκών και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ακούμε τόσο θετικά σχόλια». Ο Θάνος Αγγελίδης, αν και μόλις 30 χρόνων, έχει ήδη 16 χρόνια προυπηρεσίας στον χώρο και συνεργασίες με φημισμένα καταστήματα, αφού από πολύ μικρός είχε το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής, μεγαλώνοντας με γονείς αρτοποιούς. Οτιδήποτε σε κάνει να σου τρέξουν τα σάλια από τις «γλυκές» βιτρίνες του Ρενιέρη είναι δημιούργημά του.
«Όλες μας οι συνταγές έχουν μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες, τα βούτυρα μας είναι φρέσκα Ευρωπαικού τύπου με 82% λιπαρά και η βέλγικη σοκολάτα Callebaut που χρησιμοποιούμε είναι από τις καλύτερες του κόσμου», με ενημέρωνει ο Θάνος ενώ το βλέμμα μου πέφτει αναπόφευκτα στα λαχταριστά macarons και τις πάστες της βιτρίνας. «Tα macarons είναι φτιαγμένα σύμφωνα με την αυθεντική γαλλική συνταγή με γαλλική πούδρα αμυγδάλου και έχουμε πολλές γεύσεις ανάλογα με τα γούστα: μπανάνα, καρύδα, φυστίκι, φράουλα και πολλές ακόμα».
Ένα άλλο γλυκό best seller του μαγαζιού είναι αδιαμφισβήτητα η crème patisserie- για την οποία φημίζεται εντός και εκτός νότιων συνόρων. Eίναι φτιαγμένη σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή, με φρέσκες φράουλες και φυσικό λοβό βανίλιας Μαδαγασκάρης, ενώ είναι τόσο πανάλαφρη στη γεύση που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάτι τόσο νόστιμο δεν είναι και παχυντικό.«Υπολογίζω ότι η μικρή μερίδα έχει περίπου 30-40 θερμίδες» μου λέει ο Θάνος και μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι όμως είναι, αφού χρησιμοποιεί ένα κιλό ζάχαρη για να φτιάξει περίπου 100 μικρές κρέμες.
Από τα αμέσως επόμενα γλυκά που έχουν φανατικούς θαυμαστές είναι η crème brullee και το προφιτερόλ του, που βγαίνει σε δύο εκδοχές, bitter και γάλακτος. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο σου δίνουν την εντύπωση ότι τα αγόρασες από κάποιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο με ιστορία 20 χρόνων. Αλλά βέβαια το γλυκό αυτό ταξίδι μοιάζει ατελείωτο. Στις βιτρίνες του Ρενιέρη θα σου κλέψουν το βλέμμα δεκάδες γλυκά. Ποιό να πρωτοδιαλέξεις; Τις πάστες snickers, lila pause, kinder bueno ή την τριλογία σοκολάτας; Την τούρτα με λευκή μους σαμπάνιας με φρέσκες φράουλες ή την τούρτα Bailey’s, και τα δύο από τα πιο πετυχημένα γλυκά του καταστήματος; Και αυτό χωρίς καν να συμπεριλάβουμε τα σιροπιαστά, τα κέικ και τα παγωτά του.
Επειδή όμως ένας καλός pastry chef οφείλει να μην επαναπαύεται στις επιτυχίες του, να μαθαίνει συνεχώς και να πειραματίζεται, ο Θάνος Αγγελίδης ετοιμάζει ένα νέο, πρωτοποριακό εγχείρημα για τον φούρνο Ρενιέρη: την μοριακή ζαχαροπλαστική. «Τα γλυκά μας που θα αντιπροσωπεύουν τον μοριακό τρόπο παρασκευής θα μοιάζουν στην όψη με χαβιάρι. Πρόκειται ουσιαστικά για γλυκά μύρτιλλο, passion fruit και μάνγκο σε μικρές μπαλίτσες πάνω από κρέμα. Για να γίνει αυτό το «γλυκό χαβιάρι», βράζουμε τα συστατικά μαζί με ζάχαρη και μετά τα ρίχνουμε σε λιπαρή ουσία για να πάρουν το συγκεκριμένο σχήμα». Η μοριακή ζαχαροπλαστική είναι κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου διαδεδομένο και συνηθισμένο. Πιθανότατα στα νότια προάστια ο φούρνος Ρενιέρη να είναι ο πρώτος που το επιχειρεί.
Αν δεν περίμενες ποτέ από τον τυπικό φούρνο της γειτονιάς σου να να έχει τόσο μεγάλη ποκιλία σε γλυκά που δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από άλλους μέτρ της ζαχαροπλαστικής, τότε μια στάση στο Ρενιέρη θα σε πείσει για το αντίθετο. Αν πίστευες ποτέ ότι ένας φούρνος θα έχει εντρυφήσει σε μεθόδους μοριακής ζαχαροπλαστικής, τότε είναι σίγουρο ότι λες ψέματα. Το σκορ είναι 2-0 υπέρ του Ρενιέρη. Γιατί όπως είπαμε, παίζει στην Α’ κατηγορία.
Δες τον οδηγό με τα πιο απολαυστικά γλυκά των Νοu-Pou εδώ!
Φούρνος Ρενιέρη
Γούναρη 39 και Κων/νου Αθανάτου 1, Άνω Γλυφάδα, 210 9603541
Κομνηνών 37, Αργυρούπολη, 210 9617919