Ο Χρήστος Βέργαδος δίνει tips για να φτιάξεις το τέλειο μελομακάρονο και τον τέλειο κουραμπιέ
Τις φετινές γιορτές ο γνωστός pastry chef μας βάζει στην κουζίνα για να φτιάξουμε τους πιο νόστιμους κουραμπίεδες και τα πιο αφράτα μελομακάρονα. Ακολούθησε βήμα βήμα τις συνταγές τους και τα tips που δίνει και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει (όπως και τους καλεσμένους σας).
- 18/12/2019
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες να έχουν κυρίαρχη θέση στο γιορτινό τραπέζι και την καθημερινότητα μας. Κι επειδή γιορτινές ημέρες χωρίς να μυρίσει γλυκό το σπίτι δεν γίνεται ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος ανέλαβε να μας δώσει τις συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Ο Χρήστος (το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Σχολείο Ζαχαροπλαστικής -εκδόσεις Διόπτρα- έγινε best seller και κέρδισε το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ) έχει μεγαλώσει μέσα στη ζάχαρη, καθώς οι γονείς του είχαν ζαχαροπλαστείο. “Είχα την τύχη να έχω “γεννηθεί” μέσα στα γλυκά λόγω του ζαχαροπλαστείων των γονιών μου. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είχαν γεύσεις και αρώματα από εκεί. Όταν μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου ήταν τα γλυκά ήμουν σίγουρος πως είχα μόνο μια επιλογή. Έκτοτε δεν είδα ποτέ την ζαχαροπλαστική ως κάτι αναγκαστικό αλλά ως κάτι αναγκαίο. Κάτι που έπρεπε να ασχοληθώ, να μάθω και να εξελίξω. Ήταν και είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη επιλογή στη ζωή μου” αναφέρει ο pastry chef.
Οι παιδικές του γιορτινές αναμνήσεις έχουν άρωμα… γλυκού. “Οι μέρες των Χριστουγέννων φέρνουν στο μυαλό μου εικόνες με την οικογένεια μου. Όχι στιγμές θαλπωρής μπροστά σε ένα αναμμένο τζάκι και στολισμένο δέντρο. Τα δικά μας Χριστούγεννα ήταν πάντα ξεχωριστά! Τα Χριστούγεννα μάς έβρισκαν στο ζαχαροπλαστείο να φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μα πάντα χαρούμενους. Μπορεί να μην είχαμε τζάκι, αλλά τη ζεστασιά του αναμμένου φούρνου με όλη την οικογένεια γύρω από τους πάγκους του ζαχαροπλαστείου δεν την αλλάζαμε με τίποτα” σχολιάζει.
Αυτές είναι οι συνταγές για μελομακάροναδα και κουραμπιέδες του γνωστού pastry chef.
Συνταγή για μελομακάρονα
500 ml ηλιέλαιο
120 gr ζάχαρη
1 kg αλεύρι
100 ml χλιαρό νερό
70ml κονιάκ
100ml χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουταλιά αμμωνία
1/2 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
½ κουταλιά κανέλα
½ κουταλιά γαρίφαλο
Σιρόπι: 1kg ζάχαρη
700 ml νερό
300gr μέλι
Για το γαρνίρισμα: Τριμμένο καρύδι.
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, προσθέτουμε ολα τα υλικα (εκτός του αλευριού) και έχοντας διαλύσει την αμμωνία στον χυμό πορτοκαλί. Ανακατεύουμε καλα με σύρμα χειρός μεχρι να ομογενοποιηθουν ολα τα υλικα. Στην συνέχεια ρίχνουμε περίπου τα 900 γρ απο το αλεύρι και ζυμωνουμε με το χέρι μεχρι να γινει μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα(αν χρειαςτει προσθέτουμε κι άλλο απο το αλεύρι). Πλαθουμε σε οτι σχήμα θελουμε και ψήνουμε στους 170οC για περιπου 25 λεπτά.
Σιροπιασμα: σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερο μεχρι να βράσουν. Κατεβάζουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μεχρι να λιωσει.
Σιροπιαζουμε κρύα τα μελομακαρονα, καυτό το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.
Tips για μελομακάρονα:
Από όταν ρίξουμε το αλεύρι ζυμώνουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις για να μην κουράσουμε το ζυμάρι και δεν τραβήξει σιρόπι.
Μπορούμε να ψήσουμε τα μελομακάρονα και να τα σιροπιάζουμε λίγα λίγα σε διαφορετικές μέρες έτσι ώστε να τα έχουμε πάντα φρεσκοσιρόπιασμένα.
Συνταγή για κουραμπιέδες
1.100kg αλεύρι
750gr βούτυρο
200gr αμύγδαλο χοντροκομμένο
200gr ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι βανίλια
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλα και να ασπρίσει. Σταματάμε το χτύπημα, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το φτερό. Προθέτουμε το αλεύρι και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 20 λεπτά. Αφού τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο. Μόλις κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips για κουραμπιέδες
Το βούτυρο πρέπει να το έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να αφρατέψει πιο γρήγορα.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μαζί με τα αμύγδαλα και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ανθόνερο.
Info: Το νέο του βιβλίο “Γλυκά χωρίς..” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα