Oh! La Low: Vegan και χωρίς ζάχαρη παγωτά, απανωτές εκπλήξεις γεύσεων και αρωμάτων
Νόστιμο, υγιεινό, χωρίς ζάχαρη, ακόμη και vegan παγωτό, στο Oh! La Low στη Γλυφάδα. Σορμπέ με 100% φρούτα, βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και καϊμάκι σε εκδοχή vegan. Η γεύση του παγωτού που θυμόμαστε από παλιά, το παγωτό που θέλουμε στο σήμερα.
- 23/06/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Σταθόπουλος
Το γλυκό είναι τέχνη. Η γεύση, η ισορροπία, οι συνδυασμοί, όλα έχουν το δικό τους μερίδιο στην τέλεια απόλαυση, που μπορεί να νιώσει κάποιος μέσα από μία κουταλιά του αγαπημένου του γλυκού. Είναι αέρινα, μυρωδάτα, γευστικά, ισορροπούν με μαεστρία ανάμεσα στο γλυκό, το πικρό, το όξινο και είναι ικανά να φέρουν στο μυαλό μνήμες, να ξυπνήσουν θύμισες και να μας κάνουν να ανασύρουμε τους ισχυρούς μας συναισθηματικούς δεσμούς με το παρελθόν. Όλοι έχουμε το αγαπημένο μας, ή έστω την αγαπημένη κατηγορία. Είναι η σοκολάτα, η κρέμα, τα πιο… άγλυκα γλυκά, τα σιροπιαστά.
Φτάνοντας στη Γλυφάδα και ενώ είχα ακούσει για την ποιότητα και την καινοτομία των γλυκών του, βρέθηκα μπροστά στην είσοδο. Oh la la… αναφώνησα και με μιας βρέθηκα να χαζεύω τις προθήκες του ζαχαροπλαστείου με το ευρηματικό όνομα Oh! La Low στην οδό Αρτέμιδος 8, μία ανάσα από την πλατεία Νυμφών. Υγιεινά fine dining γλυκά, χωρίς ζάχαρη θα σημειώσω. «Με μειωμένο γλυκαιμικό δείκτη» είχα διαβάσει στο site του και για να είμαι ειλικρινής μέσα σε αυτό το boutique ζαχαροπλαστείο αυτό είναι που με έσωσε!
Μπουκίτσες παγωτού
Πήγα κατευθείαν στα παγωτά. Παρόλο που μου αρέσει να καταναλώνω παγωτά και το χειμώνα, τώρα το καλοκαίρι που τα φρούτα είναι σε αφθονία έχω ένα λόγο παραπάνω.
«Και τι εννοείτε, χωρίς ζάχαρη; Και όταν λέτε vegan παγωτό; Δεν πιστεύω να χάνουμε στη γεύση;» ρώτησα τον κ. Απόστολο Ζιάπα, ο οποίος ρίχνεται καθημερινά στη μάχη της παρασκευής όλων αυτών των μοναδικών γλυκισμάτων. Ως απάντηση στην ερώτηση, μου προσέφερε μία μικρή μπουκίτσα παγωτού, σαν ένα σοκολατάκι, με γεύση «μήλο – κανέλα». Άλλαξα γρήγορα κουβέντα καθώς η γευστική μου παλέτα δεν μπορώ να πω ότι διαχειριζόταν εύκολα αυτό το μοναδικής νοστιμιάς γλυκό που κατάφερνε να ισορροπήσει ανάμεσα στη φρεσκάδα του μήλου, τη στιβαρότητα της κανέλας αλλά και τη μεθυστική αλλά εθιστικά παρούσα δροσιά του παγωτού. Ακόμη και αυτό το «τόσο όσο» της μπουκίτσας με έκανε να αναλογιστώ τη σημασία της ποιότητας – και σε καμία περίπτωση της ποσότητας. Δοκίμασα μία ακόμη τέτοια μπαλίτσα με γεύση φιστίκι, ενώ έβλεπα λοξά δίπλα την κλασική αγαπημένη, τη σοκολάτα και πάρα δίπλα ένα δίδυμο φωτιά, τη βανίλια και την πραλίνα.
Μόνο φρούτα! Όχι χρώματα και αρώματα
«Όλα μας τα παγωτά φτιάχνονται χωρίς χρώματα και χωρίς αρώματα. Όποια γεύση βλέπετε εδώ, προέρχεται από το αντίστοιχο φρούτο. Για αυτό εξάλλου ακολουθούμε και την εποχικότητα στις γεύσεις μας» θα μου πει ο κ. Απόστολος ο οποίος βλέπω ότι ετοιμάζεται να μου προωθήσει ένα ακόμη… δοκιμαστικό! Δεν θα πω όχι.
Τα σορμπέ της κάθε εποχής
Περάσαμε στην κατηγορία των σορμπέ, και δοκιμάζουμε την εκδοχή της σοκολάτας σε σορμπέ. Αέρινο, πιο ελαφρύ αλλά εξίσου γευστικό, φτιάχνεται όπως μαθαίνω από σοκολάτα υγείας 70%, γάλα αμυγδάλου και νερό. «Και τα σορμπέ με τα φρούτα που έχουμε το μυαλό μας;» τον ρωτάω. «Έχουμε μία πολύ πλούσια γκάμα από σορμπέ, τα οποία και τα φτιάχνουμε με 100% φρούτο. Μάνγκο, φράουλα, λεμόνι, ανανάς με τζίντζερ, framboise με τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μανταρίνι, καρύδα». Δοκίμασα κατευθείαν το δροσιστικό και αρωματικό framboise με το τριαντάφυλλο, που μεταξύ άλλων το χαρακτηρίζει μία ισορροπημένη οξύτητα και μετά δεν αντιστάθηκα να μπω στο σύμπαν του μυστηριώδους κατ’ εμέ περγαμόντου. Πολύ σύντομα, καθώς έφτασε η εποχή τους, θα μπουν στις επιλογές το καρπούζι και το πεπόνι, ενώ το passion fruit καταφθάνει.
Vegan παγωτό;
Η no sugar βανίλια Μαδαγασκάρης παρασκευάζεται με γάλα αμυγδάλου και καρύδας και μπορεί να γίνει ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Το ίδιο συμβαίνει και με το φιστίκι, το οποίο παρασκευάζεται με γάλα αμυγδάλου και καρύδας επίσης, καθώς και με φιστίκι puro 100%, αποδίδοντας εξαιρετική γεύση και υφή. «Έχουμε και καϊμάκι vegan» μου είπε ο κ. Απόστολος.
«Τι εννοείτε vegan καϊμάκι;» Δοκιμάζοντας το, έχει πετύχει την ιδιαίτερη μαστιχωτή και ταυτόχρονα αέρινη υφή του, αλλά και το άρωμα από το σαλέπι και τη μαστίχα.
Μία βιολέττα με φρούτα του δάσους
Έχω δοκιμάσει αρκετές γεύσεις και η αλήθεια είναι ότι ο συναγωνισμός είναι μεγάλος. «Αυτό το κράτησα για το τέλος» θα μου πει ο κ. Ζιάπας, και θα μου μιλήσει για «ωρίμανση» στο παγωτό. Βιολέττα με Φρούτα του δάσους είναι μία από τις πιο νέες γεύσεις που ακόμη και τώρα που γράφοντας αυτές οι γραμμές έχω ακόμη στον ουρανίσκο μου. «Για να παρασκευάσουμε αυτό το παγωτό, βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε με τη βιολέττα για τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να απορροφήσει τα αρώματα. Τα φρούτα του δάσους ενσωματώνονται σε μεγάλα κομμάτια, δημιουργώντας μία πολύ ενδιαφέρουσα υφή και εξαιρετική μεστή γεύση.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Σκυφτού